TCR Series

WTCR: Mikel Azcona behaalt eerste pole met Hyundai op Hungaroring, Coronel met gat in band naar 16e startplaats

220611 WTCR Azcona
Voor de tweede keer in zijn carrière, voor de eerste keer met Hyundai op pole: Mikel Azcona

Mikel Azcona behaalde de pole-position voor de eerste van de twee FIA WTCR-races dit weekeinde op de Hungaroring. Voor de Spanjaard was het de tweede pole in zijn WTCR-loopbaan en zijn eerste sinds de overstap van Seat/Cupra naar Hyundai. Met zijn tijd van 1:52,020 minuten in Q3 bleef Azcona Nathanaël Berthon in de snelste Audi een tienden van een seconde voor. Voor Tom Coronel verliep de kwalificatie niet naar wens: hij had een gat in de rechter voorband van zijn Audi, waardoor hij niet verder kwam dan de 16e en voorlaatste startplaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In Q1 was Honda-rijder Nestor Girolami het snelst, gevolgd door Norbert Michelisz met Hyundai, Nathanaël Berthon met Audi en Lynk & Co-rijder Santiago Urrutia. Na drie minuten was er al een rode vlag nadat de Hongaar Nagy na een klapband van de baan was geraakt. Hij ging nog wel door naar Q2, anders dan Lynk & Co-rijder Thed Björk, Honda-rijders Tassi en Monteiro en de beide Audi-rijders Bennani en Coronel. "Ik had een gat in de band en daarna was er geen tijd meer", aldus Coronel, die daarmee als 16e eindigde.

In Q2 eindigde Gilles Magnus met de Audi bovenaan, gevolgd door Ehrlacher, Berthon, Azcona en Guerrieri. Dat was het kwartet dat door mocht naar de beslissende Q3, waarin Azcona weliswaar niet de snelste tijd van de dag reed, maar wel voldoende snel was om de pole-position voor zich op te eisen. Achter hem starten de beide Fransen Berthon en Ehrlacher als tweede en derde, gevolgd door Guerrieri en Magnus.

220611 WTCR quali Top 3 De top drie op de grid voor de eerste race: vlnr Berthon, Azcona en Ehrlacher

Zowel Guerrieri als Magnus maakten fouten op hun ronden die tijd kostten. Magnus zag bovendien zijn rondetijd, die genoeg zou zijn geweest voor de tweede startplaats, geschrapt vanwege "track limits", altijd een lastig punt op de Hungaroring. Als tiende in Q2 start Lynk & Co-rijder Santiago Urrutia vanaf de pole-position in de tweede race.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet