Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: López houdt Toyota aan top in laatste training, Catsburg weer snelste in GTE-Pro, twijfel over deelname Van der Helm

220609 Lopez
Toyota is ook dit jaar weer het te kloppen team onder de Hypercars

De vierde en laatste training in Le Mans werd grotendeels verreden in het donker. José María López was de snelste in de nummer-7-Toyota. United Autosports USA en Corvette zagen we wederom bovenaan in LMP2 en GTE-Pro, respectievelijk. Dempsey-Proton Racing bracht hun Porsches op de eerste twee plekken in GTE-Am. Philippe Cimadomo, de teamgenoot van Tijmen van der Helm bij TDS Racing x Vaillante, mag niet meer meedoen van de organisatie.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: Roel Louwers, Toyota

Het waren wederom de twee Toyota's die het sterkst waren op de donderdagavond. López zette een tijd van 3:28,332 neer, 0,362 seconden sneller dan de nummer 8-auto van het Japanse team. Glickenhaus zagen we op de derde en vierde posities voor de Alpine. In de LMP2-klasse was Alex Lynn de snelste. Achter het stuur van de nummer-23-Oreca van United Autosports USA reed de Brit een rondetijd van 3:32,226, zo'n twee tienden sneller dan de nummer-65-Panis-Oreca van Job van Uitert.

In GTE-Pro was het weer Corvette op plekken een en twee, Porsche op drie en vier en Ferrari op vijf en zes. Bovenaan stond Catsburg met een tijd van 3:52,710. Jan Heylen was eerst het snelst in GTE-Am met een 3:55,265 in de nummer-88-Dempsey-Proton-Porsche, totdat Harry Tincknell 0,198 seconden sneller ging in de nummer 77 van hetzelfde team.

In tegenstelling tot de sessie eerder op de donderdag, was deze nachttraining een stuk kalmer. António Félix da Costa (nummer-38-Jota-Oreca) en Alexandre Cougnaud (nummer-3-DKR Engineering-Oreca) hadden licht contact en spinden in de Ford-chicane. Tristan Vautier, die de nummer-44-ARC Bratislava-Oreca deelt met Bent Viscaal, ging in de rondte in de Daytona-chicane. Louis Prette moest de nummer-61-AF Corse-Ferrari, waarmee Vincent Abril eerder vandaag nog pole mee scoorde in GTE-Am, aan de kant zetten in de laatste minuten.

220609 Helm
TDS Racing x Vaillante is hard aan het sleutelen om de auto weer te repareren na het ongeluk op donderdagmiddag, maar het zou misschien voor niks kunnen zijn...

Slechts nieuws komt er uit het kamp van TDS Racing x Vaillante. Cimadomo maakte meerdere incidenten mee in de trainingen deze week, waaronder een zware crash in de derde sessie eerder vandaag. De Fransman is verteld dat "voor zijn eigen veiligheid en die van andere deelnemers, verbieden de Stewards Philippe Cimadomo nog verder deel te nemen aan de Competitie." Het team met de nummer-13-Oreca mag in beroep gaan, maar er is zeker twijfel of Matias Beche en Van der Helm zaterdag aan de start van de 24 Uur van Le Mans zullen staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet