IndyCar

Indycar: VeeKay kwalificeert zich als 14e. Grosjean crasht. Pole voor Josef Newgarden

Een teleurstellende kwalificatie in Detroit voor Rinus VeeKay die morgen met zijn ECR Dallara Chevrolet van start gaat. Schrale troost voor VeeKay is dat hij zich in goed gezelschap bevindt. Een crash van Romain Grosjean aan het eind van de Fast 12 ontnam Herta, Ericsson, Dixon, McLaughlin en Rossi eveneens van een goede kwalificatie. Josef Newgarden pakte op het Chevrolet-thuiscircuit in de slofase van de Fast 12 de pole.

2022 Newgarden Pole
Pole voor Josef Newgarden in Detroit. Zijn 16e.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay kwalificeert zich als 14e. Grosjean crasht. Pole voor Josef Newgarden
Josef Newgarden pakte voor Team Penske de pole in Detroit. Takuma Sato kwalificeerde zich als tweede. Voor Newgarden betekende het de 16e pole in zijn carriere. Met David Malukas beleeft het team van Dale Coyne Racing een opwaartse spiraal terwijl men bij ECR toch weer op een bepaalde level bleef hangen. Zowel VeeKay als Daly wisten vanuit hun kwalificatiegroepen geen progressie te maken helaas.

Fast 12
Helio Castroneves zette als eerste een snelste tijd van 1.15.4538. Bijna een seconde sneller dan Josef Newgarden terwijl rookie Malukas naar binnen ging. Veteraan Sato antwoordde direct met een 1.15.3490. En in de allerlaatste seconde pakte Penske-coureur Josef Newgarden een fantastische pole van 1.15.2153. De Meyer Shank-teamgenoten Simon Pagenaud en Helio Castroneves kwalificeerden zich resp. als derde en vierde gevolgd door O'Ward en een verrassend snelle Davidd Malukas.


2022 VeeKay 1 Slechts een veertiende startplek voor VeeKay in Detroit.

Startgroepen
Startgroep 1
Simon Pagenaud, Helio Castroneves, Scott McLaughlin, Devlin De Francesco, Romain Grosjean, Pato O'Ward, Marcus Ericsson, Santino Ferrucci, Christian Lundgaard, Graham Rahal, Conor Daly, Dalton Kellett, Kyle Kirkwood

Startgroep 2
Alexander Rossi, Josef Newgarden, David Malukas, Felix Rosenqvist, Alex Palou, Takuma Sato, Scott Dixon, Rinus VeeKay, Colton Herta, Will Power, Jimmie Johnson, Jack Harvey, Tatiana Calderon.

In Groep 1 begonnen Devlin De Francesco, Christian Lundgaard en Dalton Kellett op de Rode Compound.Pato O'Ward zette als eerste een richttijd van 1.19.45.96 Conor Daly was direct twee seconden sneller waarop O'Ward eenzelfde tijd realiseerde. Met nog vier minuten te gaan bevonden vrijwel alle rijders zich op de Rode Compound. McLaughlin wist er op de hard compound zelfs nog een 1.26.5334 uit te persen.

Daarna switchte hij ook naar de rode compound. Met 1.38u te gaan bevond iedereen in de groep zich op de soft compound. dDe namen van Helio Castroneves en O"Ward prijkten bovenaan op de monitoren met 1.15.4367 en 1.15.5973. Daarachter volgden Ericsson, McLaughlin, Pagenaud en Grosjean. Daly en Kirkwood misten de Fast 12 terwijl Dalton Kellett na een crash in de tweede training niet meer aan kwalificereen toekwam. Kyle Kirkwood die in de openingssessie het snelst was kwam er ook niet doorheen. In de tweede sessie was hij bij een incident met David Malukas betrokken.

2022 Grosjean
Flinke klapper van Romain Grosjean in de Fast 12.

Groep 2
In de tweede Groep ging het er direct snel aan toe. De toon werd direct door Will Power en Alex Palou gezet. Maar Malukas en Dixon waren de eerste twee rijders die op de harde compound in de 1.17.range kwamen. Nadat VeeKay een tijd van 1.17.0200 realiseerde ging de Nederlander direct voor de rode compound naar binnen. David Malukas liet als eerste een tijd van 1.16.3251 registreren. Vervolgens was het de beurt aan Rosenqvist en VeeKay met 1.15.4126 en 1.15.8732. Met 1,5 minuut te gaan was Dixon met 1.15.2262 de snelste.

De 1.15.5482 van VeeKay hield geen stand terwijl Rosenqvist bestraft werd voor een incident met Jimmie Johnson. Malukas, Rossi, Herta, Newgarden, Dixon en Sato gingen door naar de Fast 12. VeeKay verloor in zijn derde ronde vrijwel alle grip." Voor de wedstrijd moeten we gewoon iets vinden. Als het erom gaat hebben we het gewoon moeilijk." aldus Rinus die morgen als veertiende mag starten. Om je in Detroit voor de Fast 12 te kwalficeren moet je het gewoon van je tweede kwalificatieronde hebben.

Fast 12
In de Fast 12 zette Takuma Sato als eerste een richttijd van 1.16.3191. Vervolgens zette rookie David Malukas een tijd van 1.15.8140. Newgarden ging vrij laat op de rode compound. Het leverde hem een tweede tijd van 1.15.5094 op. Malukas reageerde direct met een sensationele 1.14.8251. Daarna liet O.Ward een 1.14.6681 registreren. O'Ward, Malukas, Castoneves, Pagenaud, Sato en Newgarden gingen door naar de Fast 12 terwijl Romain Grosjean hard de muur inging. Het beroofde Herta, Ericsson, Dixon, McLaughlin en Rossi van een Topgrid positie.


DetroitAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet