IndyCar

Indycar: Analyse Indy 500 2022. Jimmie Johnson terecht Rookie 2022?

Vanaf de eerste dag begin mei was het duidelijk dat het team van Chip Ganassi een grote kanshebber was om de 106e editie van de Indy 500 te winnen. Maar weinigen geloofden waarschijnlijk in de kansen van Marcus Ericsson die in de F1 een weinig indrukwekkende staat van dienst achterliet. Alleen de teams van Arrow McLaren SP en Ed Carpenter Racing leken de beste kaarten te hebben. Meyer Shank Racing met Simon Pagenaud en Helio Castroneves ging duidelijk te laat in de aanval. En sluwe vos Tony Kanaan blijft ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds een kanshebber. Zowel de Honda-als Chevrolet motoren waren vrijwel aan elkaar gewaagd.

2022 Chip Ganassi Marcus
Chip Ganassi en Marcus Ericsson kussen de beroemde bakstenen op de Brickyard.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Analyse Indy 500 2022. Jimmie Johnson terecht Rookie 2022?
Teleurstelling bij de Nederlandse fans dat VeeKay na 39 ronden de eerste uitvaller was. Bij velen ging het beeld helaas op zwart. Kenmerken was dat de meeste crashes uitkomend Turn 3 gebeurden. Rinus had niet direct een verklaring voor de oorzaak. Een rijdersfout of iets anders? Penske-coureur Scott McLaughlin was gisteren in ieder geval heel duidelijk. Hij verklaarde dat hij tussen Turn3 en Turn4 volkomen verrast werd door een "windvlaagje" en had al een tijdje niet meer in "clean air" gereden en crashte eigenlijk op identieke wijze als VeeKay. Mogelijk dat dit bij Rinus ook een rol heeft gespeeld. En dan ben je gewoon passagier.


2022 Ericsson 1 Marcus Ericsson wint de 106e editie van de Indy 500. In het duel met O'Ward gaf hij zich niet gewonnen.

Het Ganassi Team beschikte direct vanaf de voorbereidingen over een uitermate sterk pakket. Men bevond zich tijdens de trainingssessie en de kwalificaties constant met vier auto's in de Top 10. Tijdens Pole Day schitterde Scott Dixon met een supertijd. Het was een waarschuwing voor wat er komen ging. Dat een ervaren man als Dixon een potentiële overwinning door aan het einde van de wedstrijd te hard in de pitlane te rijden is een blamage voor iemand met zoveel ervaring. "Het was maar 1 mph" Voldoende om de Indy 500 te verliezen...

2022 Ericsson Kop
Ericsson lag slechts dertien ronden op kop.

De 47-jarige Tony Kanaan mag je nooit uitsluiten voor de overwinning maar hij riskeerde bij zijn aanvallen op de koplopers in die allerlaatste ronde niet alles. "Ik wist dat we dan zouden crashen en dit wilde ik niet" Voor Kanaan was het mogelijk zijn allerlaatste wedstrijd op de Brickyard. De populaire Braziliaan zou graag nog één keer terug willen komen als Chip Ganassi hem de kans geeft. "Ik hou me scherp door tenminste aan 23 wedstrijden van de Braziliaanse Stockcar series deel te nemen" verklaarde Kanaan.

2022 Pato O Ward
O' Ward nog voor Ericsson in de wedstrijd.

Jimmie Johnson is een legende die dit op 45-jarige leeftijd alleen maar voor de fun doet. Hij heeft het niet meer nodig. Aanvankelijk wilde Johnson niet op de ovals racen maar het bloed kroop waar het niet gaan kon. Gezien zijn eenzitter ervaring deed hij het al op de Texas Motor Speedway uitstekend. Op de Speedway deed Johnson het goed totdat hij door mogelijk gebrek aan concentratie vijf ronden voor het einde crashte.

2022 Pitstop
Jimmie Johnson wel of niet terecht Rookie van het jaar? Hij viel uit evenals Alonso in 2017 en die werd ook Rookie van het jaar. Voor deze criteria telt dus niet alleen de wedstrijd.

Dat de Indycar-organisatie Johnson tot beste rookie heeft uitgeroepen moet voor David Malukas bijzonder pijnlijk zijn geweest. Hij kwam in zijn eerste Indy 500 als 16e over de eindstreep en was de best geklasseerde. Voor de Indycar-organisatie onvoldoende omdat zij toch iets andere criteria voor deze titel aanmeten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet