NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin wint langste en meest chaotische Coca Cola 600 Charlotte

Van deze wedstrijd heeft Denny Hamlin jarenlang gedroomd om hem te winnen. Op Memorial Day ging zijn wens na 17 jaar eindelijk in vervulling. In een chaotische wedstrijd die bol stond van de incidenten en crashes won Hamlin waarschijnlijk wel de wildste in de geschiedenis van het evenement dat diep in de nacht eindigde. Voor Hamlin betekende het zijn 48e Cup-overwinning.

2022 Winnaar Hamlin
Deze ontbrak nog op de CV van Denny Hamlin.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Denny Hamlin wint langste en meest chaotische Coca Cola 600 Charlotte
In een wedstrijd die meermaals verlengd moest worden versloeg Denny Hamlin zijn teamgenoot Kyle Busch in een wedstrijd die meer dan vijf uur duurde, 18 neutralisaties telde en waarin 16 coureurs er niet in slaagden om het zwartwit geblokt te zien. Bovendien ging Chris Buescher bij een crash, waarin maar liefst 12 auto's betrokken waren, spectaculair op zijn dak. Oud-coureur en TV analist Clint Bowyer verklaarde dat de wildste en de meest knotsgekke Coca Cola 600 was die hij ooit gezien had.

In het verleden won Denny Hamlin driemaal de Daytona 500 en de Southern 500 maar deze op Charlotte ontbrak nog op zijn CV. Denny Hamlin: " Dit was de laatste "Big On" die nog niet op mijn lijstje stond. Eigenlijk waren we de gehele dag niet goed genoeg maar we waren op het juiste moment op de juiste plek."

Teameigenaar Joe Gibbs wist hoeveel dit voor Hamlin betekent. "Denny die zo hard en lang geracet heeft weet hoe belangrijk het is om juist deze wedstrijd in onze achtertuin te winnen. Voor hem is dit een "huge deal" aldus Gibbs.

2022 Start
Start van waarschijnlijk de meest chaotische Coca Cola 600 ooit.

Regerend kampioen Kyle Larson kende eigenlijk gedurende de gehele wedstrijd de nodige tegenslagen, tweemaal bestraft voor te hard rijden in de pitlane, een brandje in zijn pitbox, een spin etc. Maar met nog 46 ronden te gaan bevond hij zich in een ideale positie om de wedstrijd te winnen. Het liep echter anders af. Met nog amper twee ronden te gaan probeerde Chase Briscoe Larson te passeren en crashte.

Bij de herstart beschikte Larson over de binnenste rijbaan maar Austin Dillon kreeg vanaf de tweede startrij een duwtje waardoor er ineens vier auto's bestaande uit Larson, Hamlin en Chastain naast elkaar reden. Het resulteerde in een crash waarbij Larson en Austin Dillon betrokken waren.

Austin Dillon: "Ik had een beetje overstuur maar probeerde mijn positie vast te houden. Ik moest gewoon doen wat ik moest doen om de Coca Cola 600 te winnen. Zeker van waar we ons in de tussenstand van het kampioenschap bevinden." De crash maakte een eind aan Larson's kansen om het evenement voor de tweede achtereenvolgende maal te winnen of in de voetsporen van Jimmie Johnson te treden.

Die behaalde tussen 2003 en 2005 in de Coca Cola 600. Larson eindigde uiteindelijk als negende. Dit incident plaveide de weg voor Hamlin's overwinning. Bij de tweede herstart nam Hamlin de leiding en wist zijn teamgenoot Kyle Busch definitief achter zich te houden. Kevin Harvick eindigde als derde gevolgd door Chase Briscoe.

2022 Hamlin pole
Er waren nogal wat herstarts waarbij Hamlin vooraan zat.

Voor Denny Hamlin werkte het perfect. "Ik ben al 18 jaar lang een Coke familie-rijder maar won nog nooit de Coca Cola 600. Dit betekent enorm veel voor mij" aldus Hamlin.

Ryan Blaney was in de 192e ronde de veroorzaker van een crash waarbij maar liefst 12 auto's betrokken waren. Op de onderste rijbaan bevond hij zich te laag en kwam terug op de baan hetgeen een kettingreactie veroorzaakte en enkele toppers waaronder Kurt Busch, Brad Keselowski, Bubba Wallace, William Byron en Chase Elliott voor goed achter de muur stuurde.

Elliott reed 93 ronden lang op kop en leek duidelijk over de beste auto te beschikken. William Byron: "Het is gewoon een complete chaos. Je hoeft maar een klein beetje dwars te gaan of je ligt er al vanaf. Maar als iemand een klein beetje dwars gaat liggen we er allemaal vanaf. Je gaat er vanaf of je spint richting "infield". Totale chaos" Kurt Busch: "Ik geloof dat ik wel 15x iets geraakt hebt."

2022 Avondrace
De baan van Charlotte ontpopte zich nogal als verraderlijk....

Blaney was wel zo eerlijk om de verantwoording voor het incident op zich te nemen. "Hier heb ik de pest over in. Het geeft je een ontzettend lomp gevoel om dit te doen. Heb er de pest over in dat ik mijn kansen verknalde en daarbij ook nog eens een handjevol anderen. Ik wist niet waar ik mij bevond en maakte gewoon een behoorlijke fout."De chaos was vervolgens nog niet over. Chris Buescher sloeg na contact met Daniel Suarez maar liefst vijfmaal over de kop voordat hij op zijn dak belandde. Buescher moest wachten totdat de officials de auto weer op zijn poten gezet hadden. Buescher bevestigde dat deze salto wat pijnlijk was dan een eerdere op Talladega.

2022 Hamlin Busch
Hamlin en Busch sprinten richting finish.

Chris Buescher dank aan de mannen die de auto omdraaiden. Het was mooi om eruit te komen. Ik had de gordels los kunnen maken maar dan was ik misschien op de grond gevallen. Het leek mij niet zo'n best idee. Vond het toch beter om op de safetycrew te wachten."

Het eerste wedstrijdsegment werd door Chase Elliott gewonnen. De Trackhouse teamgenoten Daniel Suarez en Ross Chastain namen het tweede en derde segment voor hun rekening.


2022 Finish
Na meer dan vijf uur racen, vele crashes en veel schades kon Hamlin deze op zijn CV afvinken.

Uitslag Coca Cola 600
1. Denny Hamlin Toyota 413 ronden
2. Kyle Busch Toyota 413 ronden
3. Kevin Harvick Ford 413 ronden
4. Chase Briscoe Ford 413 ronden
5. Christopher Bell Toyota 413 ronden
6. Tyler Reddick Chevrolet 413 ronden
7. Ricky Stenhouse Jr. Chevrolet 413 ronden
8. Michael McDowell Ford 413 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 413 ronden
10. Alex Bowman Chevrolet 413 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet