Formula Regional European

Formula Regional European Championship: Kas Haverkort zeer verdiend naar podium in Monaco

MNC GP SR-8645

Kas Haverkort heeft op het stratencircuit van Monaco in de derde ronde van het Formula Regional European Championship by Alpine twee ijzersterke races gereden. Op het smalle circuit, waarvan bekend is dat inhalen vrijwel onmogelijk is en het kleinste foutje fataal kan zijn, werd het 18-jarige TeamNL-talent in de eerste race derde en in de tweede race vierde. Dankzij deze prima resultaten klimt Haverkort op naar de vierde positie in het kampioenschap, slechts vijf punten achter de nummer drie Gabriele Mini.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: Dutch Photo Agency

MNC GP DL-6656


Een goed resultaat in het prinsdom van Monaco valt of staat met een goede startpositie in de races. Het 3,337 lange circuit is volledig door vangrails omgeven, inhalen is op de smalle baan nagenoeg onmogelijk en een foutje betekent meestal direct einde race. Kas Haverkort wist dus dat een optimale kwalificatie de sleutel naar succes was.

MNC GP DL-1634

Op Monaco is er in het Formula Regional European Championship by Alpine maar één kwalificatie die de startposities voor beide races bepaalt. Normaal gesproken is er voor elke race een aparte kwalificatie. De startopstellingen van beide races worden gevormd door een groepssessie van alleen de oneven startnummers (groep A), gevolgd door die van de even nummers (B). De snelste van Groep A mag op zaterdag van poleposition vertrekken en de snelste van Groep B op zondag.

MNC GP DL-2675

In zijn Groep A leek de voor Van Amersfoort Racing uitkomende Nederlander op de snelste tijd af te gaan, maar in de slotseconden werd zijn tijd nog net verbeterd. Dat leverde hem de derde startpositie op in de race op zaterdag en de vierde in de tweede race op zondag.

MNC GP DL-8313

Bij de start van de eerste race was de hele kopgroep uitstekend weg en er waren geen positiewisselingen. Haverkort reed rondenlang enkele tienden van een seconde achter de nummer twee, klassementsleider Dino Beganovic, en zag in zijn spiegels levensgroot zijn achtervolger Gabriele Mini, wachtend op zijn kans. De race kwam tijdelijk stil te liggen met een code rood toen twee rijders in het middenveld elkaar raakten en de haarspeldbocht blokkeerden. De tijd liep echter wel door, waardoor het veld uiteindelijk maar de halve afstand aflegde. Haverkort reed een foutloze race en na 13 ronden kwam hij als derde over de finish. Een unieke podiumceremonie in het Monegaske prinsdom was zijn terechte beloning.

MNC GP SR-8603

De tweede race mocht Haverkort vertrekken vanaf de vierde startpositie, dit keer achter Gabriele Mini waarmee hij ook in de eerste race in gevecht was voor de derde podiumplek. Bij de start behield de kopgroep wederom hun positie, maar na een incident in de eerste ronde kwam direct de safetycar in de baan. Bij de herstart deed de VAR-coureur een poging om Mini te passeren, maar die hield de deur potdicht. Haverkort loerde de hele race op een kans om zijn tweede podiumplek op rij te kunnen scoren, maar de Italiaan bood hem geen enkele kans en de vierde plaats was deze race voor het TeamNL-talent het maximaal haalbare.

MNC GP SR-8618

Met twee keer een vijfde plaats, tweemaal een vierde en eenmaal een derde positie uit zes races staat Haverkort nu vierde in het Formula Regional European Championship by Alpine.

De naast TeamNL-talent Haverkort in het Formula Regional European Championship by Alpine uitkomende 16-jarige Nederlander Laurens van Hoepen reed op Monaco twee zeer sterke races, waarin hij beide als achtste de finish passeerde en daarmee in totaal acht punten scoorde. De 17-jarige Dilano van 't Hoff kwalificeerde zich helaas niet voor de eerste race, in de tweede race werd hij twintigste.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet