VLN

24h Nürburgring: Stuivertje wisselen tussen Phoenix-Audi van Frijns, GetSpeed-AMG en Schubert-BMW in incidentrijke nacht

220529 Frijns
Frijns aan de leiding van de vijftigste editie van de 24-uurs race op de Nürburgring

Na het uitvallen van de TF Sport-Aston Martin, waar Nicki Thiim de controle over kwijtraakte door olie op de baan, en Nicky Catsburgs ROWE Racing-BMW, wisselden drie auto's steeds van de leidende positie in de nacht van de 24 Uur van de Nürburgring: de #3 GetSpeed-Mercedes-AMG, de #15 Audi Sport Team Phoenix-auto waar Robin Frijns in rijdt, en de #20 Schubert Motorsport-BMW. Er vielen veel slachtoffers in het donker en zeker niet alleen onder de GT3-auto's. Helaas moesten er ook Nederlanders opgeven na ongelukken.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: Audi Sport, BMW Motorsport, Mercedes-Benz AG, Subaru

De #5 Audi van Scherer Sport Team Phoenix kwam rond middernacht in de problemen. Ricardo Feller kreeg een straf van twee en een halve minuut, omdat de Zwitser meerdere auto's had ingehaald onder gele vlaggen. Kelvin van der Linde raakte vervolgens Christoph Hewer (Four Motors Bioconcept-Car) en crashte in de Michael-Schumacher-S. Hewer is een teamgenoot van Nederlander Marco van Ramshorst en hun Porsche Cayman die op biobrandstof rijdt, liep ook flinke schade op. De #44 Falken Motorsports-Porsche is uitgevallen na twee tikken van eerst Nico Müller (Audi Sport Team Car Collection), waar hij anderhalve minuut straf aan zijn broek voor kreeg, en vervolgens van een Opel Astra. Max Hesse (BMW Junior Team) ging op hoge snelheid de vangrail in bij Klostertal rond zonsopgang.

220529 Ellis
Door contact met een Porsche Cayman op zaterdag ligt de #12 Bilstein-Mercedes-AMG slechts tiende, maar Philip Ellis heeft de snelste rondetijd tot nu toe gezet met een 8:11.639

Alle auto's in de SP-X-klasse, waarvan een KTM gecrasht is, zijn met problemen in de garage terechtgekomen net als de #28 Dinamic Motorsport-Porsche en #101 Walkenhorst Motorsport-BMW die rond vijf uur 's ochtends nog in de top tien reden. In de TCR-klasse zijn Antti Buri, Moritz Oestreich en Jean-Karl Vernay de leiding kwijtgeraakt aan Hyundai-teamgenoten Mikel Azcona, Marc Basseng en Manuel Lauck na mechanische problemen. Naast Marco van Ramshorst zijn nog twee Nederlanders uitgevallen: Carlo van Dam, wiens Subaru met een grote voorsprong aan de leiding lag van de SP3T-klasse, totdat Kota Sasaki er hard af ging in de Adenauer Forst, en Patrick Huisman (RPM Racing) die een Porsche Cup-auto deelde met Niclas Jönsson die ook crashte.

220529 Schubert
Het wordt spannend om te zien hoe de andere strategie van Schubert Motorsport in de slotfase gaat vallen

Er is ook goed nieuws onder de Nederlanders rijders: de #95 Dörr Motorsport-Aston Martin van Indy Dontje, op dit moment met Nick Hancke achter het stuur, rijdt aan de leiding van de SP8T-klasse. Ondanks dat Tim Scheerbarth (Black Falcon Team Identica) spinde na contact met Charles Espenlaub (CP Racing), ligt de teamgenoot van Paul Harkema nu tweede in de Cup 2-klasse voor Porsche Cup-auto's. De racing one-Ferrari van Jeroen Bleekemolen en Jules Szymkowiak ligt op podiumkoers in de Pro-Am-klasse binnen de SP9-categorie voor GT3-auto's. Ze vechten met de Konrad Motorsport-Lamborghini en de Huber Motorsport-Porsche om posities twee tot en met vier achter de #6 Bilstein-Mercedes-AMG.

220529 VanDam
De Subaru WRX STI van Van Dam overleefde de nacht op de 'Green Hell' helaas niet

Helemaal vooraan het veld ligt Frijns op de eerste plaats. Hij heeft een voorsprong opgebouwd van twintig tot dertig seconden op Fabian Schiller die nu de #3 GetSpeed-Mercedes-AMG bestuurt. Omdat de #20 Schubert Motorsport-BMW op een andere strategie rijdt, liggen Jens Klingmann, Jesse Krohn, Niklas Krütten en Alexander Sims steeds een half uur van een stint aan de leiding en het andere half uur wordt vervolgens weer geleid door of de Audi van Frijns of de GetSpeed Performance-auto. De andere Mercedes-AMG van dat team, de nummer vier, heeft een minuut achterstand en ligt vierde voor de #22 Car Collection-Audi met op dit moment Christopher Haase achter het stuur. Het is officieel zonsopgang in de Eifel en er staat nog tien uur op de klok.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet