Formule 1

Formule 1: Dubbelslag voor Ferrari. Charles Leclerc op pole voor zijn thuisrace

220028-monaco-gp-friday

Eindelijk succes voor Charles Leclerc in zijn woonplaats. De Monogask was tijdens de vrije trainingen al een klasse apart en moest tot ieders verrassing alleen Sergio Perez voor zich dulden. Tijdens de belangrijke kwalificatie hield Leclerc het hoofd koel, ging goed met de spanning om en reed naar de snelste tijd gevolgd door zijn teamgenoot Carlos Sainz. Op de tweede rij staan de Red Bulls van Perez en Verstappen. Als het morgen droog blijft in Monte Carlo dan wordt het bijna een onmogelijke opdracht voor hun om hoger te eindigen. Maar het blijft Monaco en vooral Verstappen kan zeker nog verrassen.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR Teams

De Grand Prix van Monaco werd al verreden voordat het het Formule 1-kampioenschap in 1950 begon. Op 14 april 1929 won William Grover-Williams in een Bugatti 35B voor de favoriete Duitser Rudolf Caracciola. Daarna werd de race elk jaar gereden tot 1938. Na de Tweede Wereldoorlog keerde de Grand Prix terug in 1948. Vorig jaar wist Max Verstappen de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Dit jaar loopt het contract af met de Formule 1-bazen, maar eigenlijk twijfelt er niemand aan dat de GP van Monaco gewoon weer op de kalender wordt geplaatst. Racen door de straten van Monte Carlo heeft iets speciaals, elk klein foutje wordt onmiddellijk afgestraft. Nergens is de kwalificatie zo belangrijk als hier in het Prinsdom. Op een circuit waar eigenlijk niet ingehaald kan worden is de poleposition van het grootste belang. Zoeken naar de vrije ronde, zonder verkeer, je focussen op die ene snelle ronde. De grootste basis voor de winst op zondag is dan al gelegd.

Eerder op de dag werd de derde vrije training een genot om naar te kijken. De verschillen tussen Ferrari en Red Bull waren minimaal. Constant stuivertje wisselen tussen beide renstallen gedurende de sessie waarbij de baan steeds sneller werd.

SI202205270947 news

Uiteindelijk reed Sergio Perez naar de snelste tijd gevolgd door Charles Leclerc, Carlos Sainz en Max Verstappen. De Mexicaan heeft het op zijn favoriete circuit erg naar zijn zin en verraste in de slotfase door Leclerc naar de tweede plaats te verdringen. Een fantastische opmaat naar de kwalificatie.
Q1
De rijders die denken in de gevarenzone te komen gaan als eerste naar buiten. Met het wat koeler worden van de buitentemperatuur is de baan wat trager geworden. Het zijn de beide Red Bull rijders Verstappen en Perez die naar de bovenste plaatsen rijden, maar ten opzichte van de derde vrije training kan het allemaal nog veel sneller.

220026-monaco-gp-friday

Carlos Sainz mengt zich tussen de twee rijders, waarbij Perez naar de snelste tijd rijdt. Het duurt even voordat de Pirelli's van Leclerc tot leven komen en de Monegask de koppositie pakt, gevolgd door Max Verstappen. Fernando Alonso zit er met een vijfde plaats goed bij. De Spanjaard blijft Hamilton en Gasly voor. Carlos Sainz verdringt Verstappen van de tweede plaats. De laatste minuten volgt een tombola van tijden, wie verrast en wie valt buiten de boot. De beide Haas rijders doen het prima met een zesde plaats voor Magnussen en een negende voor Mick Schumacher. Charles Russell schiet naar de derde plaats. Met nog twee minuten te gaan wordt de sessie met een rode vlag afgebroken nadat Yuki Tsunoda de rail raakt in de Nouvelle Chicane. Er volgt nog een herstart waarbij in de pits verschillende rijders problemen hebben om een plaats te bemachtigen in de rij wachtende wagens. De beide Ferrari's, Red Bulls en Russell met de Mercedes komen niet meer naar buiten. Esteban Ocon en Lando Norris verbeteren zich naar een vierde en vijfde plaats. Alex Albon, Pierre Gasly, Lance Stroll, Nicolas Latifi en Guanyu Zhou redden het niet en voor hun is de kwalificatie voorbij.

16. Alex Albon, 1:13.611
17. Pierre Gasly, 1:13.660
18.Lance Stroll, 1:13.678
19. Nicolas Latifi, 1:14.403
20. Guanyu Zhou, 1:15.606

Q2
De strijd om de top tien te halen is los gebarsten. Het middenveld ligt zo dicht bij elkaar. Max Verstappen, gevolgd door de Ferrari's gaat als eerste naar buiten. Niemand wil in deze tweede sessie nog verrast worden. Charles Leclerc maakte in de eerste kwalificatie veel indruk, maar de druk op de thuisrijder wordt steeds groter. Perez pakt gelijk de koppositie voor Sainz, Leclerc en Verstappen.

mclaren-monaco2

De verschillen zijn minimaal. Lando Norris, Fernando Alonso en Lewis Hamilton staan daar weer achter met Russell, Ocon, en Vettel die de top tien volmaken. Daarachter is het dringen geblazen tussen de beide Haas rijders Magnussen en Schumacher, de Alfa van Bottas, de AlphaTauri van Tsunoda en de McLaren van een tegenvallende Daniel Ricciardo. Leclerc verdringt Perez van de koppositie, Sainz ligt derde voor Verstappen en Norris. Leclerc mist de weegbrug in de pitstraat en wordt door zijn Ferrari monteurs achteruit geduwd. In de ultieme slotfase verwijst Norris Verstappen terug naar de vijfde plaats. De plaatsen 11 tot en met 15 is het dringen geblazen. Voor Tsunoda, Bottas, Magnussen, Ricciardo en Schumacher is de kwalificatie over. Vooraan weet Max Verstappen nog een plaats goed te maken ten koste van Norris, maar onze landgenoot is nog steeds zoekende naar de ideale ronde. Leclerc blijft de snelste voor Perez, Sainz, Verstappen, Norris, Ocon, Hamilton, Vettel, Russell en Alonso. Dit tiental gaat in Q3 uitmaken wie er vanaf poleposition mag vertrekken.

11. Yuki Tsunoda, 1:12.797
12. Valtteri Bottas, 1:12.909
13. Kevin Magnussen, 1:12.921
14. Daniel Ricciardo, 1:12.964
15. Mick Schumacher, 1:13.081

Q3
Charles Leclerc is de eerste die er gelijk voor gaat zitten en pakt gelijk de snelste tijd van dit weekend. De thuisfans reageren enthousiast. Carlos Sainz plaatst de andere Ferrari op de tweede plaats gevolgd door Perez en Verstappen. Fernando Alonso heeft het naar zijn zin in de Alpine en pakt de vijfde plaats. Met nog vijf minuten op de klok gaat Max Verstappen voor zijn tweede run de baan op.

SI202205270544 news

Verstappen heeft niet de auto die hij graag zou willen hebben. Vooral heuvelop naar Massenet verliest hij tijd. Ondanks alle inspanningen blijft hij hangen op een vierde plaats. Met nog 30 seconden te gaan, gaat Perez er af voor de Tunnel. Carlos Sainz klapt daar bovenop en verspert de baan. Ook Alonso raakt een paar bochten eerder de rail. Code rood en de sessie wordt niet meer herstart. Pech voor Verstappen die nog in een snelle ronde zat en genoegen moet nemen met een vierde plaats achter zijn teamgenoot Perez. Feest in Monaco voor de beide Ferrari's met de Monegask Leclerc als blije opgeluchte winnaar. Hij mag morgen vanaf de oh zo belangrijke poleposition vertrekken met zijn teamgenoot Sainz naast hem.


Uitslag kwalificatie Q3 GP Monaco
1. Charles Leclerc, 1:11.376
2. Carlos Sainz, 1:11.601
3. Sergio Perez, 1:11.629
4. Max Verstappen, 1:11,666
5. Lando Norris, 1:11.849
6. George Russell, 1:12.112
7. Fernando Alonso, 1:12.247
8. Lewis Hamilton, 1:12.560
9. Sebastian Vettel, 1:12.732
10. Esteban Ocon, 1:13.047

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet