GT

GT Open: Dubbelzege voor Moss/Osborne, Van Berlo op podium, Pro-Am-auto’s vechten mee op Paul Ricard

220522 Start
Twintig auto's namen deel aan de International GT Open onder de Franse zon

De tweede ronde van het International GT Open-kampioenschap vond afgelopen weekend plaats in het Zuid-Franse Le Castellet. Nick Moss en Joe Osborne bezorgden Optimum Motorsport overwinningen in de eerste race van zeventig minuten en de tweede race van een uur. De McLaren-rijders waren echter niet dominant, want ze moesten de zeer competitieve Oregon Team-Lamborghini's van Glenn van Berlo & Kevin Gilardoni en Benja Hites & Leonardo Pulcini verslaan en ook de Pro-Am-deelnemers waren erg snel op Circuit Paul Ricard. Van Berlo stond voor de tweede keer dit seizoen op het podium met een tweede plaats in Race 2.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Adam Christodoulou (Theeba Motorsport) begon de zaterdagsrace vanaf pole positie met naast hem op de voorste rij Moritz Kranz (GetSpeed Performance). Ze behielden de eerste twee posities voor Van Berlo en Hites die Sébastien Baud (GetSpeed Performance) inhaalden na een slechte start van de Fransman. Dino Steiner (Aust Motorsport) viel plots stil en de kapotte Audi zorgde voor een neutralisatie. Axcil Jefferies (Kessel Racing) had zich als tweede gekwalificeerd, maar moest vanaf achteraan de race aanvangen, nadat bleek dat de Gurney flap op zijn Ferrari niet aan de technische reglementen voldeed. De Zimbabwaan lag achter de Safety Car alweer zevende algemeen.

220522 ChristodoulouJuffali
Christodoulou en Juffali liggen nog steeds eerste in de Pro-Am-klasse met zes punten voorsprong op Basz en Jedliński

Na de herstart en de verplichte rijderswissels kwam Jefferies' teamgenoot Roman Ziemian aan de leiding, maar de Pool werd al gauw ingehaald door Gilardoni. David Fumanelli (Kessel Racing) kwam als derde uit de pitstraat voor Osborne en Karol Basz (Olimp Racing), terwijl Reema Juffali op P8 algemeen terechtkwam na de Mercedes-AMG van Christodoulou te hebben overgenomen. Osborne schoof vervolgens op naar P2. Osborne en Gilardoni vochten daarna vooraan om de eerste plaats, terwijl achter hen Fumanelli en Basz streden om de leiding in de Pro-Am-klasse, nadat ze Ziemian hadden ingehaald.

220521 MossOsborne
Moss en Osborne kwamen tweemaal als eerste over de finish op Paul Ricard in hun papaya-blauwe McLaren

Osborne wist voorbij te gaan aan Gilardoni en won Race 1 samen met Moss. Basz reed een uitstekende laatste stint en passeerde niet alleen Fumanelli, maar ook Gilardoni en de Audi-rijder won samen met Marcin Jedliński de Pro-Am-klasse. Murat Çuhadaroğlu en Fumanelli werden derde algemeen en tweede in de Pro-Am-klasse, nadat de laatstgenoemde aan zijn landgenoot voorbijging, maar Gilardoni crashte tegen Fumanelli. Gilardoni kreeg een straf van vijf seconden en werd daarmee samen met Van Berlo als vierde geklasseerd achter de Kessel Racing-Ferrari. Yannick Mettler en Dexter Müller (SPS automotive performance) maakten het Pro-Am-podium af in de algemene top vijf voor Baud & Steve Jans en Christodoulou & Juffali. Hites en Pulcini werden achtste na een spin van de Italiaan. Ook Ziemian en Kranz' teamgenoot Janine Shoffner gingen in de rondte, waardoor ze terugvielen naar P7 en P8 in de Pro-Am-klasse, respectievelijk. Dankzij een uitvalbeurt van Giuseppe Cipriani (Il Barone Rampante) wonnen Alexander Hrachowina en Martin Konrad (MANN-FILTER Team Landgraf) de Am-klasse.

220520 HrachowinaKonrad
Hrachowina en Konrad nemen de kampioenschapsleiding over van De Meeus en Stanley in de Am-klasse na twee zeges

UITSLAG RACE 1

Osborne ging verder in Race 2 waar hij de dag ervoor gebleven was en de Brit nam de leiding vanaf pole positie voor Fumanelli en Basz die wederom vochten om de eerste positie in de Pro-Am-klasse. Jamie Stanley (AF Corse) was de leider in de Am-klasse op P4 algemeen voor Pulcini en Gilardoni die de Mercedes-AMG's van Alain Valente (Team GT) en Mettler passeerden. Krystian Korzeniowski (Olimp Racing) lag tweede in de Am-klasse, maar viel terug na een spin, terwijl Cipriani wederom niet het zwart-witgeblokt zou zien na contact met Jefferies.

220521 CuhadarogluFumanelli
Fumanelli is een van de sterkste rijders in het veld, maar door veel pech heeft hij nog maar acht punten in de Pro-Am-klasse

Çuhadaroğlu kreeg de algemene leiding in handen na de pit stops, maar als amateur in die Pro-Am-combinatie verloor hij de plek al gauw aan Moss die samen met Osborne op de zondag won. Van Berlo kwam netjes als tweede over de streep, nadat de Nederlander meteen teamgenoot Hites voorbijging aan het begin van zijn stint. Christodoulou en Juffali wonnen de Pro-Am-klasse en eindigden op het podium in de algemene klassering, nadat Çuhadaroğlu werd uitgeschakeld door Hites en Jedliński spinde zelf in de Bausset-bocht. Baud & Jans en Jefferies & Ziemian maakten het Pro-Am-podium en de algemene top vijf af voor Hites en Pulcini. Omar Jackson (Kessel Racing) nam de leiding over in de Am-klasse na de rijderswissels, maar werd ingehaald door Hrachowina die wederom samen met Konrad won.

220521 VanBerloGilardoni
Dankzij een P2-resultaat op zondag liggen Van Berlo en Gilardoni gedeeld tweede in de puntenstand met Oregon-teamgenoten Hites en Pulcini

UITSLAG RACE 2

Moss en Osborne hebben een comfortabele voorsprong in het kampioenschap opgebouwd. Van Berlo & Gilardoni en Hites & Pulcini liggen zestien punten achter het McLaren-duo. Met drie zeges in vier races lijken Christodoulou en Juffali op dit moment de favorieten in de Pro-Am-klasse en hetzelfde geldt voor Hrachowina en Konrad in de Am-klasse. Het International GT Open gaat verder op Circuit de Spa-Francorchamps op 18-19 juni.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet