NASCAR

NASCAR: Ryan Blaney wint All Star Race Texas Motor Speedway

Ryan Blaney heeft op de Texas Motor Speedway zijn eerste All Star-wedstrijd gewonnen. Het jaarlijkse fan event waarin geen punten worden verdeeld overigens. Blaney moest het zwart-wit geblokt echter tweemaal passeren voordat hij zich één miljoen dollar rijker mocht noemen.

2022 All Star start
Start van het All Star Open Event op de Texas Motor Speedway.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Ryan Blaney wint All Star Race Texas Motor Speedway
Met een voorsprong van 0.266 secs. versloeg Ryan Blaney de No 11 Joe Gibbs Racing Toyota van Denny Hamlin in een "overtime finish" ofwel verlengde wedstrijd. Blaney zag het zwartwit geblokt overigens tweemaal. De eerste maal voordat hij de finish passeerde kwam de waarschuwingsvlag uit.

Blaney en zijn team waren in de veronderstelling dat ze de wedstrijd gewonnen hadden, maar realiseerden zich niet dat de vlag was uitgekomen vanwege een crash van Ricky Stenhouse Jr. op de backstretch. Blaney maakte het veiligheidsnetje van zijn auto los en wilde met zijn team gaan vieren.

NASCAR bevestigde echter dat de gele lichten aangingen voordat Blaney de streep passeerde. Terwijl de auto's opnieuw hun rondjes maakten zag men dat Blaney met één hand het veiligheidsnet probeerde vast te maken terwijl hij met de andere probeerde te sturen. Nadat hij het netje opnieuw bevestigd had werd de wedstrijd opnieuw gestart en kon Blaney op de backstretch direct afstand nemen en de wedstrijd voor een "tweede maal" winnen. Daarmee was hij de 26e coureur die de All Star wedstrijd op zijn naam wist te schrijven.

Ryan Blaney: " Dit zag er slecht uit. Ik dacht dat de wedstrijd over was. Iedereen dacht het en ik had mijn netje al naar beneden. Ik ben NASCAR wel dankbaar dat ze ons niet naar de pitlane lieten komen. Dit was heftig en dan opnieuw proberen het netje vast te maken. Fantastische auto. Iedereen van deze uit 12 leden bestaande groep verrichtte fantastisch werk en een fantastische crewchief. Ik weet dat het hier niet om de punten gaat. Maar het gaat met een heel groot feest straks wel gezellig worden."

2022 Suarez Reddick Tyler Reddick en Daniel Suarez in gevecht.

Denny Hamlin was ontevreden over het feit dat er een aantal rondjes gereden werd waarin Blaney in staat gesteld werd om het veiligheidsnetje vast te maken. En viel eigenlijk de NASCAR-organisatie aan. "Weet je, het is moeilijk, hij verdiende het om te winnen, maar als je onopzettelijk een regel overtreedt maar er zijn regels voor de veiligheid. Om veiligheidsredenen moest ik eerder dit seizoen mijn crewchief op vakantie sturen. Ik crashte bijna met hem in Turn 2 toen ik daarheen werd gedrukt. Als hij zijn netje niet had vastgemaakt. Wat dan?" vroeg een enigszins gefrustreerde Denny Hamlin zich af.

De 28-jarige uit Californië afkomstige Blaney verdiende het zeker om te winnen want in totaal reed hij het meeste aantal ronden aan de leiding (84) en won ook het derde wedstrijdsegment. Vrijwel het gehele event reed Blaney eigenlijk op kop en wist in de openingsfase een drama te vermijden waarbij de winnaars van de laatste vijf All Star wedstrijden betrokken waren.

2022 Blaney Cindric
De Penske-auto's waren sterk. Hier voeren Ryan Blaney en Austin Cindric een groepje auto's aan.

Regerend All Star-winnaar Kyle Larson werd al na elf ronden in het tweede segment door een klapband uitgeschakeld waardoor hij hard de muur inging. Wel wist Larson de pitlane nog te bereiken maar moest definitief opgeven. Slechts acht ronden later werd Kyle Busch het slachtoffer van bandenproblemen. Hij won het eerste segment en had in totaal 47 ronden aan de leiding gereden. Ross Chastain maakte een inschattingsfout welke rijbaan Busch met zijn verminderde snelheid zou kiezen en gleed tegen Chase Ellott's Chevrolet aan voordat hij de muur raakte. Voor zowel Busch als Chastain was de wedstrijd over.


2022 Chastain
Ross Chastain verknalt het......

Ross Chastain met een knipoog: "Dacht dat coureur met de No1 de verkeerde rijbaan koos. Het was de gehele avond al lastig met onze auto en ik zag dat Kyle Busch problemen had. Ik had links in plaats van rechts moeten kiezen. "

Austin Cindric, die eerder dit jaar de Daytona 500 won, eindigde als derde in de All Star-wedstrijd gevolgd door zijn Penske-teamgenoot Joey Logano waardoor Team Penske drie auto's in de Top 4 afleverde. Trackhouse-coureur Daniel Suarez die eerder op de avond de All Star Open-wedstrijd gewonnen had, eindigde als vijfde gevolgd door Alex Bowman, A.J. Allmendinger, Chris Buescher, Brad Keselowski en Christopher Bell.

In de All Star Open-wedstrijd wonnen Stenhouse Jr. Buescher elk een wedstrijdsegment waardoor zij naar de All Star Race konden prolongeren. Op basis van Fan Votes prolongeren ook GMS Motorsports-rijder Erik Jones naar de "Big Show" Daniel Suarez won de NASCAR All Star Open sinds 2017 overigens voor de tweede maal.


2022 Finish
Blaney zag zelfs tweemaal het zwartwit geblokt.....

Uitslag All Star Race 
1. (2) Ryan Blaney, Ford, 140 ronden
2. (16) Denny Hamlin, Toyota, 140.
3. (12) Austin Cindric #, Ford, 140.
4. (9) Joey Logano, Ford, 140.
5. (23) Daniel Suarez, Chevrolet, 140.
6. (20) Alex Bowman, Chevrolet, 140.
7. (10) AJ Allmendinger(i), Chevrolet, 140.
8. (22) Chris Buescher, Ford, 140.
9. (18) Brad Keselowski, Ford, 140.
10. (14) Christopher Bell, Toyota, 140.

Uitslag All Star Open
1. (2) Daniel Suarez, Chevrolet, 50 ronden
2. (7) Austin Dillon, Chevrolet, 50.
3. (6) Justin Haley, Chevrolet, 50.
4. (8) Corey LaJoie, Chevrolet, 50.
5. (4) Erik Jones, Chevrolet, 50.
6. (12) Ty Dillon, Chevrolet, 50.
7. (10) Cole Custer, Ford, 50.
8. (14) Todd Gilliland #, Ford, 50.
9. (13) Cody Ware, Ford, 50.
10. (15) Garrett Smithley, Ford, 50.

2022 Blaney winnaar
Ryan Blaney werd voor een avondje fun één miljoen dollar rijker.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet