NASCAR

NASCAR: Tyler Reddick wint Xfinity Texas Motor Speedway.

Tyler Reddick reed vrijwel de gehele zaterdagmiddag tussen de leiders maar greep in de 31e ronde definitief de kop en bezorgde het gloednieuwe Big Machine Racing Team de allereerste overwinning in de SRS Distribution 250 op de Texas Motor Speedway. Voor Reddick betekende het zijn tiende Xfinity-overwinning in zijn tweede seizoenstart.


StartTexas
Groene vlag op de Texas Motor Speedway.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Tyler Reddick wint Xfinity Texas Motor Speedway
De No48 Big Machine Racing Chevrolet behaalde in handen van Tyler Reddick de allereerste seizoensoverwinning. Hij versloeg NASCAR Cup-coureur William Byron met een voorsprong van 1.825 secs. De wedstrijd op de 1,5 mijl Texas Motor Speedway telde maar liefst elf neutralisaties. Op één na het hoogste aantal in de Xfinity-geschiedenis op de Texas Motor Speedway, close racing met een groot aantal herstarts waarbij tweevoudig Xfinity-kampioen met een indrukwekkende move zijn team de allereerst overwinning bezorgde.

"Ten eerste veel dank aan Big Machine Racing. De auto was fantastisch" zei de 26-jarige man uit Californië die deze week het aan Richard Childress Racing verbonden team hielp om het Xfinity-programma te verbeteren. "De Chevrolet-motor was zo goed. Niemand bij RCR was erg gelukkig waar de auto's zich eigenlijk bevonden. Ik wilde mijn hulp aanbieden om deze auto's te verbeteren en wat er gedaan moest worden. Ik denk dat we het nu wel gevonden hebben" aldus Reddick.

Tyler Reddick
Tyler Reddick voorkwam met zijn overwinning een JR Motorsports-feestje.

Reddick's overwinning verbrak de hattrick van de JR Motorsports Chevrolets die in de 167 ronden tellende wedstrijd er in totaal 118 aan de leiding reden.William Byron maakte voor het team van JR Motorsports zijn eerste Xfinity-start sinds 2017. Tevens het jaar dat hij ook de titel won.

Mocht hij de wedstrijd gewonnen hebben dan had JR Motorsports met vier verschillende rijders vier achtereenvolgende overwinningen kunnen behalen. JR Motorsports had maar liefst drie auto's in de Top 5 en vier in de Top 10 waaronder Mayer en Allgaier resp. in derde en vierde positie. Josh Berry eindigde voor het team als zevende. Berry reed maar liefst 46 ronden aan de leiding, Allgaier 33 en Byron reed er ook nog eens zeven aan op kop.

Noah Gragson, tweede in de tussenstand van het kampioenschap werd als 36e geklasseerd. Eerst was hij bij een kettingreactie betrokken en vervolgens belandde hij vijf minuten later met een klapband in de muur. Een zware start van het weekend voor de 23-jarige uit Las Vegas afkomstige coureur die zijn eerste pole dit weekend behaalde. Hij reed 32 rondn aan de leiding, won het eerste wedstrijdsegment, zijn zesde dit seizoen overigens.

chaos
Noah Gragson had een slechte dag.

Noah Gragson: "Het enige positieve van dit weekend is dat we een Playoff punt gekregen hebben. Goed dat de andere JRM auto's zo sterk waren." Ryan Truex Jr. eindigde in de No 18 JGR-Toyota als vijfde. Zijn beste Xfinity-resultaat in vijf starts dit seizoen. Riley Herbst eindigde voor Stewart Haas Racing als achtste. Het betekende zijn zesde achtereenvolgende 10 top finish en de negende dit seizoen. Landon Cassill eindigde voor het team van Kaulig Racing als tiende. Zijn zevende Top 10 result in 2022.

De Top 3 in de tussenstand kreeg zaterdag met nogal wat tegenslag te maken. A.J. Allmendinger reed elke wedstrijd dit seizoen in de Top 10 en kreeg met bandenproblemen te maken. Hij wist dit nipt met een negende plek te continueren. Ty Gibbs was in de 89e ronde bij het Gragson-incident met meerdere auto's betrokken. Ook moest hij ook nog vanwege niet conform achterin starten. In de tussenstand van het kampioenschap behoudt Kaulig-coureur A.J. Allmendinger de leiding met een voorsprong van 44 punten op Noah Gragson. Volgende week vindt op de Charlotte Motor Speedway de Alsco Uniforms 300 plaats.

winnaar Berry
Fraaie overwinning voor Tyler Reddick in Texas.

26th Annual SRS Distribution 250
1. (2) Tyler Reddick(i), Chevrolet, 167 ronden
2. (15) William Byron(i), Chevrolet, 167.
3. (9) Sam Mayer, Chevrolet, 167.
4. (6) Justin Allgaier, Chevrolet, 167.
5. (3) Austin Hill #, Chevrolet, 167.
6. (5) Ryan Truex, Toyota, 167.
7. (8) Josh Berry, Chevrolet, 167.
8. (10) Riley Herbst, Ford, 167.
9. (13) AJ Allmendinger, Chevrolet, 167.
10. (38) Landon Cassill, Chevrolet, 167.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet