V8 Supercars

V8 Supercars: Waters 2- SVG 1. SVG vindt evenknie in Cameron Waters op Winton

SVG heeft dit weekend zijn evenknie in Cameron Waters op Winton gevonden. Waters won met de Monster Energy Tickford Mustang afgelopen zaterdag de eerste wedstrijd en wist vandaag overtuigend de slotwedstrijd te winnen. SVG won vandaag de tweede wedstrijd op Winton maar kwam in de slotrace tekort.

2022 Waters Doughnut
Cameron Waters 2 - SVG 1. Waters ging dit weekend voor de overwinningen. SVG duidelijk voor de punten.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Red Bull Ampol Racing/Tickford/Shell V Power Racing/PR

Waters 2 – SVG 1. SVG vindt evenknie op Cameron Waters op Winton
Shane van Gisbergen behoudt nog steeds een flinke voorsprong in de tussenstand van het Supercarkampioenschap. De Red Bull Ampol Racing-coureur kwalificeerde zich voor beide wedstrijden vandaag als eerste en tweede. In de eerste wedstrijd vandaag zorgden SVG en Cameron Waters andermaal voor veel spektakel. Nadat Waters in de Tickford Mustang zijn stop had gemaakt deed de Red Bull Ampol Racing-coureur een gewaagde zet door Waters op spectaculaire wijze te passeren en waren de rollen in tegenstelling tot zaterdag omgedraaid.

Vervolgens slaagde SVG erin om een voorsprong van meer dan 5.2987 secs. op te bouwen en wist dit weekend zijn enige overwinning te behalen. Vanaf pole nam Waters met SVG in zijn kielzog direct de leiding gevolgd door David Reynolds in de #26 Mustang en Chaz Mostert in de WAU Holden Commodore. Waters wist met zijn Tickford Racing Ford Mustang snel afstand te nemen en beschikte over een voorsprong van meer dan een seconde op SVG die op zijn beurt overigens onder druk van Mostert, Reynolds, Holdsworth, Heimgartner en Brown kwam te staan.

2022 Winton
Matig weekend voor DJR Shell V Power Racing. Ze pakten slechts wat bescheiden punten.

Laatstgenoemde was de eerste die voor zijn reguliere stop in de vijfde ronde naar binnen ging. In de 15e ronde bevond SVG zich op 0.7 secs. achterstand achter Waters toen hij in de 15e ronde voor zijn reguliere stop naar binnenging. Het team van Tickford Racing antwoordde in de volgende ronde daar direct op. Cameron kwam net voor Shane weer terug de baan op en trachtte nog te verdedigen maar SVG slaagde erin om Turn 3 in een gat te duiken.

De spiegels van de Commodore en de Mustang raakten elkaar maar de Red Bull Ampol Racing-coureur nam definitief met een effectieve voorsprong de leiding. Vervolgens moest David Reynolds als virtueel leider eveneens naar binnen en kwam in achtste positie weer terug de baan op. Reynolds bracht de Grove Penrite Mustang als derde over de streep, gevolgd door zijn teamgenoot Lee Holdsworth, Chaz Mostert en William Brown. Met een tiende en een veertiende plek voor Anton de Pasquale en Will Davison was het andermaal een teleurstellend resultaat voor het team van DJR Shell V Power Racing.

2022 Waters R3 Gaat Waters SVG in de loop van het seizoen meer weerstand bieden?

Waters domineert laatste wedstrijd
Voor de tweede wedstrijd kwalificeerde Waters zich op pole met naast zich SVG. Mostert domineerde eigenlijk vanaf het begin maar had voldoende in huis om een aanvallende SVG in de slotfase achter zich te houden. De finale was een exacte herhaling van de eerste wedstrijd op zaterdag. SVG kwam voor de tweede maal net iets tekort. Het verschil op de streep bedroeg slechts 0.4422 secs. Aanvankelijk had André Heimgartner in de openingsfase nog wat tegenstand aan SVG geboden maar de BJR Holden-coureur eindigde als derde achter SVG en moest toegeven dat zijn Holden op SVG gewoon snelheid tekort kwam.

Achter Heimgartner volgden David Reynolds en William Brown resp. in vierde en vijfde positie. Voor oud kampioen James Courtney werd het in de Tickford Mustang een slechte dag. Hij werd als 27e en laatste geklasseerd. Eerst spinde hij in de beginfase zijn teamgenoot Jake Kostecki in de rondte en vervolgens belandde hij samen met zijn merkgenoot Tim Slade ook nog eens in de vangrails. Zijn merkgenoten en de Stewards waren niet erg blij met Courtney's acties....

2022 SVG P1
Overwinning voor SVG in R14 maar maximale punten. "Young Shane" had vroeger anders gereden was zijn commentaar na de diverse gevechten met Waters.

Cameron Waters: "Ontzettend verheugd om het weer voor elkaar te krijgen. Twee overwinningen dit weekend is absoluut geweldig. Ik kan mijn team niet genoeg bedanken. Ze hebben mij dit weekend een raket gegeven. Ik wist dat Shane drie nieuwe banden had en dat hij terug zou komen. Hij was die eerste stint zeker sneller. Ik probeerde gewoon door te gaan en het gat zo groot mogelijk te houden. Gelukkig hield ik dit vol."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet