NASCAR

EuroNASCAR: Sensationeel debuut Liam Hezemans op Circuit Ricardo Tormo in EuroNASCAR2

Liam Hezemans heeft afgelopen weekend tijdens de Euro NASCAR Whelen-wedstrijden op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia een sensationeel wedstrijddebuut gemaakt. De 18-jarige Nederlander eindigde afgelopen zaterdag in zijn allereerste EuroNASCAR 2-wedstrijd in het 33-auto's tellende startveld als zesde algemeen en tweede bij de Rookies.

2022 Liam Jouffret
Liam Links en de Fransman Paul Jouffreau. Een podium bij de Junioren werd later ook nog eens een P3 algemeen!

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR

Sensationeel debuut Liam Hezemans op Circuit Ricardo Tormo in EuroNASCAR2
Liam Hezemans heeft afgelopen weekend een uitstekende indruk in de EuroNASCAR2-wedstrijden op Circuit Ricardo Tormo in Spanje achtergelaten. In de allereerste wedstrijd eindigde de Nederlander zich als zesde en tweede bij de Rookies. De tweede wedstrijd werd door de Cyprioot Vladimiros Tziortis gewonnen maar deze werd vanwege een technische onvolkomenheid na afloop naar de elfde plek terugverwezen. Daardoor ging de overwinning naar CAAL Racing-coureur Alberto Nasko waardoor Hezemans in de uitslag naar P3 opschoof en achter de CAAL Racing-rijder tevens de tweede beste Rookie was. Een uitstekend begin voor de Nederlander die direct bij zijn debuut in beide wedstrijden een flink aantal punten wist te verzamelen en in de tussenstand van het kampioenschap nu de vierde plek inneemt.

2022 Opening seizoen Maar liefst 33 auto's en 63 coureurs in de EuroNASCAR-series. Daar kunnen veel kampioenschappen in deze tijden alleen nog maar van dromen.

De eerste wedstrijd op het 4.005 km lange Ricardo Tormo-circuit werd door de Cyprioot Vladimiros Tziortis in zijn Academy/Alex Caffi Motorsport EuroNASCAR FJ behaald. Na in 2021 driemaal tweede te zijn geworden betekende het zijn allereerste overwinning in de EuroNASCAR2-series. De Italiaanse You Tube-ster Alberto Naska beleefde met zijn CAAL Racing Camaro een ongelofelijk wedstrijddebuut door in de 400pk. Sterke V8 bolide zonder elektronische hulpmiddelen direct als tweede te eindigen.

2022 Tegenliggers
Met zoveel deelnemers heb je starts met tegenliggers.

Regerend EuroNASCAR2-kampioen Martin Doubek eindigde met zijn Hendriks Ford Mustang als derde. Gedurende de gehele wedstrijd was oud EuroNASCAR 2-kampioen Ulyssee Delsaux met rookie Liam Hezemans in een zwaar duel verwikkeld. In de 12e ronde wist de Fransman de Nederlander op basis van zijn ervaring in Turn 8 te verschalken.

Met een zevende plek beleefde Speedhouse Youngster Paul Jouffreau een sterk debuut en was tevens de best geklasseerde rookie. Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot eindigde in de Ford Mustang als achtste en was tevens de Beste Legend-rijder terwijl Michael Bleekemolen met een 13e plek algemeen de tweede Beste Legend was. De Finnen Leevo Lintukanto en Janna Kokkalainen werden met de Team Bleekemolen Camaro's als zestiende en 32e geklasseerd.

2022 Doubek 1
Martin Doubek haalde voor het team van Hendriks Motorsport traditioneel de bekers binnen.

Vladimiros Tzirortis schreef ook de tweede wedstrijd op zijn naam maar werd achteraf tien posities teruggezet waardoor de overwinning alsnog naar de CAAL Racing Chevrolet Camaro van Alberto Nasko ging. De aanvankelijke tweede plek werd dus direct in een debuutzege voor de Italiaan omgezet. Tziortis was wel onder de indruk van de Italiaan die vier ronden aan de leiding reed. "Hij heeft het goed gedaan. Ik ben onder de indruk en als rookie gaat hij zeker sneller worden. Dit gaat tot aan het einde een geweldig seizoen worden" aldus de Cyprioot voor zijn "afgepakte" overwinning.

Voor Team Bleekemolen-coureur Melvin de Groot werd het een uitstekend weekend. Voor de tweede achtereenvolgende dag zegevierde de Nederlander in het Legend-klassement door als tiende algemeen te eindigen. Het betekende tevens zijn vijfde Legend-overwinning. Michael Bleekemolen zelf eindigde als 28e algemeen en werd als zevende bij de Legends geklasseerd. In de eerste wedstrijd kwam de No 72 Ford Mustang als 31e geklasseerd en eindigde eveneens als zevende bij de Legends. De Team Bleekemolen Camaro's van de Finnen Leevi Lintokanto en Janno Koikkalainen werden als 15e en 19e geklasseerd.

2022_Coach_Loris.jpg
Loris Hezemans had het ditmaal druk aan de andere kant van de muur.

De dochter van de Tsjechische Truckracer Martin Koloc, Aliyyah, is geboren met het Asperger syndroom maar dit weerhield haar niet om direct, als ambassadrice van de Smiling Eyes Foundation, als zeventiende overall te eindigen en het Lady-klassement op de zaterdag te winnen. In de tweede wedstrijd ging die naar de Italiaanse Luli Del Castello met een CAAL Racing Chevrolet. Zij werd als veertiende afgevlagd.

69 Bleekemolen Mustang
Melvin de Groot stapte ooit onverwacht in. Hij verzamelt nu bekers bij Team Bleekemolen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet