NASCAR

NASCAR: Kurt Busch bezorgt 23XI Racing prachtige zege in Kansas

In een evenement vol met fouten van de teams op de Kansas Speedway reed Kurt Busch op sw een foutloze wedstrijd. In de 259e van de 267 ronden tellende wedstijd passeerde Busch Kyle Larson en behaalde zijn allereerste overwinning voor het team 23XI Racing en de 34e in zijn carrière. Voor vijf verschillende teams en vier merken heeft Busch nu overwinningen behaald.


2022 Winnaar Busch
Enorme vreugde bij Kurt Busch met zijn eerste overwinning voor het 23XI Team

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

Kurt Busch bezorgt 23XI Racing prachtige zege in Kansas
Voor het team van 23XI Racing waarvan Denny Hamlin en Michael Jordan mede-eigenaar zijn betekende het na Talladega 2021 de tweede overwinning. Toen behaalde Bubba Wallace de allereerste overwinning voor het team. Dit jaar waren beide rijders er nog niet in geslaagd om in de Top 10 te eindigen. Teameigenaar Denny Hamlin was in de zevende hemel. "Als organisatie hebben wij deze jongens een beetje in de steek gelaten. Ik heb het over Bubba en Kurt. Alle fouten die in de pitlane gemaakt zijn en zo. Maar laten we het hebben over de positieve punten. De eerste overwinning voor het merk Jordan. Beetje jaloers dat ik niet in die auto mocht rijden. Maar ik heb nog nooit zo'n gevoel gehad. Zelfs niet bij een overwinning of bij een verlies. Dit is zo anders" aldus de gelukkige teameigenaar.

2022 Pitstop Busch Bij het 23 XI Team ging het volgens mede-teameigenaar Denny Hamlin ook niet geheel over rozen maar de crew bezorgde Kurt Busch wel de overwinning.

Busch versloeg Kyle Larson met een voorsprong van 1.413 secs. en het betekende tevens zijn allereerste overwinning op de Kansas Speedway. In een intens competitieve run richting finish zette Kurt zeven ronden voor het einde definitief de aanval in.

Een opgetogen Kurt Busch: "Als ik één Kyle kan krijgen dan krijg ik ze allemaal. Dit is gewoon teamwork. Ik doe dit niet alleen. De manier waarop Toyota en Joe Gibbs Racing ons geholpen hebben, maar ook mijn broer die mij adviseerde om die en die stappen te nemen. Maar dit is 23 XI. Maar dit is de No 45 auto met het merk Jordan Brand op de motorkap. Ik moest het als GOAT spelen en als GOAT racen. Moest de beide Kyle's verslaan en ik deed het."

2022  Bubba Wallace
Tiende plek voor Bubba Wallace. 23 XI Racing met twee auto's in de Top 10!

21 ronden voor het einde begon Busch de achtervolging in te zetten en maakte veel terrein goed, zeker omdat "het verkeer" ook nog eens een factor werd. In de 259e ronde ging Busch aan de binnenkant op backstretch langs de HMS Chevrolet van Kyle Larson. En in de daaropvolgende ronde wist Busch iets afstand te nemen doordat hij Larson langs het beton schraapte. Kyle Larson bevestigde dat zijn auto minder werd en dat beiden ook geen contact hadden gemaakt terwijl ze naast elkaar duelleerden.

2022 Kyle  Kyle Kurt
Kyle Larson met de Busch-brothers in zijn achteruitkijkspiegels.


Kyle Larson: " Ik was niet boos op hem maar het was gewoon moeilijk om voor de overwinning te racen. Toen hij mij langs de binnenzijde passeerde worstelde ik een beetje met het verkeer en hij slaagde erin om mij te passeren. Ik moest die tweede plek gewoon zien vast te houden. Ik heb vandaag heel hard gevochten en op sommige momenten te hard gereden. Moest er gewoon keihard voor werken."

Reddick Bell Larson Cindric Busch Brothers
Reddick Bell, Larson, Cindric en de Busch Brothers in gevecht.

Kyle Busch en Denny Hamlin eindigden achter polesitter Christopher Bell resp. als derde en vierde. Denny Hamlin: "Ik ben zo blij voor Kurt Busch. Dit laat zien waartoe dit team in staat is. Het gaf me nog meer vreugde dan wanneer ik zou winnen."

Lekke banden
Lekke banden waren in Kansas een behoorlijke issue. Niet alleen tijdens de trainingen maar ook tijdens de wedstrijd waar een groot aantal rijders door lekke achterbanden geplaagd werd. Polesitter Christopher Bell verloor na een neutralisatie in de 64e ronde met een lekke achterband de leiding maar ook William Byron was in de 113e ronde, met een voorsprong van 1,5 secs. op Kurt Busch, eenzelfde lot beschoren.

Drie ronden volgde bij Tyler Reddick, eveneens vanaf de eerste startij begonnen, hetzelfde probleem. Aan het einde van het tweede wedstrijdsegment moest Martin Truex Jr. met een langzaam lopende linker achterband eveneens vaart minderen. Het resultaat was een "Comedy Capers" aan fouten in de pitlane.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet