GT

GT World Challenge Europe: Boguslavskiy en Marciello breiden kampioenschapsleiding uit na P2 en zege in Sprint Cup op Magny-Cours

220514 Start
24 auto's namen deel, nadat de JOTA-McLaren teveel schade opliep in een crash van Ollie Wilkinson in de trainingen en dus werd teruggetrokken

De baan waar tot en met 2008 de Franse Grand Prix werd gehouden, was afgelopen weekend gastheer van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS. Er werden twee Sprint Cup-races van ieder een uur gehouden op Circuit de Nevers Magny-Cours, een op zaterdagavond en een op zondagmiddag. Dries Vanthoor en Charles Weerts (Team WRT) versloegen Simon Gachet en Christopher Haase (Tresor by Car Collection) met een snellere pit stop om Race 1 te winnen. Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (Akkodis ASP Team) waren niet bij te houden in Race 2 en zegevierden met een grote voorsprong. Pieter Schothorst (Attempto Racing) scoorde wederom punten met een zevende plaats op zondag.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

Terwijl de zon onderging in midden-Frankrijk, gingen de lichten uit voor de start van Race 1 met Gachet die ontzettend goed weg kwam vanaf pole positie, voor Gilles Magnus (Saintéloc Racing) die de tweede plek afpakte van Weerts. Silver Cup-leider Pierre-Alexandre Jean (AF Corse) en Boguslavskiy sloten aan op de vierde en vijfde positie, respectievelijk. Valentino Rossi (Team WRT) crashte vroeg in de kwalificatie en vocht in de openingsfase van de race met Patryk Krupiński (JP Motorsport) om de twintigste plaats, maar het ging er zo hard aan toe dat het om de overwinning leek te gaan.

220514 VanthoorWeerts
Vanthoor en Weerts verdiende de overwinning op zaterdagavond, maar het Belgische duo maakte een moeizame zondag mee

Toen Weerts eindelijk een weg voorbij Magnus had gevonden, had Gachet al een voorsprong van bijna vier seconden opgebouwd. De pit stop van Team WRT was echter vlekkeloos en dat bracht Vanthoor voor Haase na de verplichte rijderswissel. Marciello kwam op de derde positie terecht en reed een groot gat dicht naar Haase. Vanthoor en Weerts wonnen voor Boguslavskiy en Marciello, nadat de laatstgenoemde in de slotfase Haase inhaalde met een geweldige actie in de snelle Nürburgring-chicane.

220515 MarschallSchothorst
Pieter Schothorst heeft in totaal vier punten weten te scoren op Brands Hatch en Magny-Cours

Patric Niederhauser en Aurélien Panis (Saintéloc Racing) kwamen als vierde over de streep voor Mattia Drudi en Luca Ghiotto (Tresor by Car Collection) die als dertiende waren begonnen. Casper Stevenson (Akkodis ASP Team) had de leiding in de Silver Cup na de pit stops, maar de jonge Brit vond de grindbak, toen hij de uit de pits komende Ghiotto probeerde te passeren. Nicolas Baert en Magnus wonnen de klasse voor Jean en Ulysse De Pauw. Stevenson werd nog wel derde in de Silver Cup samen met Thomas Drouet. Christopher Mies & Jean-Baptiste Simmenauer (Team WRT) en Max Götz en Jim Pla (Akkodis ASP Team) maakten de top tien af. Schothorst werd dertiende samen met Dennis Marschall. Dean Macdonald en Miguel Ramos (Garage 59) wonnen de Pro-Am-klasse vanaf pole positie in hun McLaren.

220515 KlienKrupinski
De McLarens van Macdonald & Ramos en van Klien & Krupiński deelden de zeges in de Pro-Am-klasse

UITSLAG RACE 1

Marciello ving de zondagsrace aan vanaf pole positie voor Götz, Niederhauser en Vanthoor die een crash had meegemaakt in de kwalificatie. De Belg ging vervolgens wijd door de Grande Courbe in de eerste ronde en viel terug naar P13. Mies maakte een prima openingsfase mee en haalde Niederhauser in voor de derde plek. Achter Niederhauser vonden we Klaus Bachler (Dinamic Motorsport), Haase, Rossi's teamgenoot Frédéric Vervisch en Christian Engelhart (Dinamic Motorsport). Götz verloor twee plekken aan Mies en Niederhauser na een tik van de laatstgenoemde. Voor Baert was het een race om te vergeten, nadat hij twee keer in de grindbak terechtkwam en vervolgens de Ferrari van Andrea Bertolini (AF Corse) uitschakelde. Haase viel uit met mechanische problemen.

220515 BoguslavskiyMarciello
Boguslavskiy en Marciello hebben een voorsprong van 11.5 punten op Vanthoor en Weerts

Boguslavskiy reed een prima laatste helft van de race en domineerde zo samen met Marciello. Het werd een 1-2 voor Akkodis ASP Team, toen Niederhauser en Panis werden bestraft voor het contact met Götz, die samen met Pla dus tweede werd, en Mies en Simmenauer moesten het doen met P4 als resultaat, omdat ze werden bestraft voor het raken van een van de Garage 59-McLarens in de pitstraat. Silver Cup-winnaars Jean en De Pauw werden vijfde algemeen voor Vanthoor en Weerts. Schothorst werd netjes zevende samen met Marschall voor de andere Audi's van Drudi & Ghiotto en Alex Aka & Nicolas Schöll (Attempto Racing). Engelhart en Adrien De Leener pakten het laatste puntje in hun Porsche. Klien en Krupiński wonnen de Pro-Am-klasse in P17 algemeen.

220515 JeanDePauw
Met drie overwinningen in vier races liggen Jean en De Pauw comfortabel aan de leiding in de Silver Cup, 24 punten voor Drouet en Stevenson

UITSLAG RACE 2

De Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS blijft in Frankrijk. Het volgende evenement zal de Circuit Paul Ricard 1000km zijn op 4 juni dat deel uit maakt van de Endurance Cup.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet