Formula 4

Formule 4: Historische Hattrick voor Andrea Kimi Antonelli in Hockenheim

Voor de tweede maal in de geschiedenis van het Duitse ADAC F4 kampioenschap is er een rijder in geslaagd om een hattrick te scoren. De Italiaanse Prema-rijder Andrea Kimi Antonelli won dit weekend op Hockenheim alle drie wedstrijden. Zelfs de wedstrijd met de omgekeerde startgrid wist de Italiaan op zijn naam te schrijven. Daar zijn in het verleden ook weinigen in geslaagd.

2022 Antonelli 2
Andrea Kimi Antonelli. De tweede man die een hattrick in het ADAC F4 kampioenschap wist te scoren.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Historische Hattrick voor Andrea Kimi Antonelli in Hockenheim
Tijdens de eerste wedstrijd vandaag op het 4,574 km lange circuit profiteerde Antonelli van zijn pole-position. Achter de polesitter streden Taylor Barnard (GB/PHM Racing) en Rafael Camara (BR/Prema Racing) om de tweede plek. Al in de eerste ronde ging de 17-jarige Barnard aan de Prema-coureur voorbij. Maar een ronde later waren de rollen alweer omgedraaid. Mercedes-Junior Antonelli profiteerde en wist zijn voorsprong verder uit te breiden en vierde daarmee zijn vierde seizoenszege in de ADAC High Speed School.

Achter Antonelli volgde zijn Prema-team collega. Barnard weet bij intern teamduel door Nikita Bedrin (I/PHRM Racing) verslagen. De 16-jarige Bedrin kwam steeds dichter in de buurt en een geslaagde inhaalpoging in de veertiende ronde leverde hem de derde plek op. Het betekende zijn eerste podiumresultaat dit seizoen. De Top 5 werd gecompleteerd door Barnard en de Noor Martinius Stenshorne (N/16/ Van Amersfoort Racing).


2022 Amand Goede klasseringen van de Fransman Marcus Armand in Hockenheim.

In de derde en laatste wedstrijd werd op basis van de uitslag van de tweede wedstrijd met een omgekeerde startgrid begonnen. De Deen Conrad Laursen (16/Prema Racing) startte vanaf pole met naast hem US Racing-coureur Marcus Amand. Inmiddels waren de temperaturen in het gebied van het Schwetzinger Hardt, zoals de omgeving van Hockenheim ook wel genoemd wordt, al tot 25 graden Celsius opgelopen.

Amand wist in de beginfase een flinke voorsprong op te bouwen maar die werd door een safetycarfase teniet gedaan. Hij wist zich nog wel te verdedigen maar inmiddels had Antonelli al de jacht naar de kop geopend. In de tiende ronde viel definitief de beslissing. Antonelli ging aan Amand voorbij en scoorde in de Duitse F4 een hattrick. Alleen de Noor Dennis Hauger slaagde erin om dit kunststukje als eerste uit te voeren. Marcus Amand: " De safetycar speelde me echter niet in de kaart en daarna kon ik Antonelli ook niet meer volgen."

Barnard beëindigde de wedstrijd op de derde plek en het betekende voor hem zijn tweede podiumresultaat op het voormalige F1-circuit. Amand: "Het gehele weekend verliep voor mij goed en ik ben tevreden met de resultaten. Ik kon progressie maken en van mij mag het bij de volgende wedstrijden zo doorgaan" aldus Barnard.

2022 Taylor Barnard
Eveneens een sterk optreden van de Brit Taylor Barnard in Hockenheim.

Camara kwam als beste Rookie als vierde over de streep gevolgd door Jonas Ried (D/17 PHM Racing). Daarmee verheugde de Duitse PHM Racing-coureur zich over zijn beste seizoensresultaat. Daarachter volgden Charlie Wurz (A/17/ Prema Racing), Martinius Stenshorne (Nor/16/ Van Amersfoort Racing), Oleksandr Partyshev (UKR/16 Jenzer Motorsport) en Conrad Laursen (N/16/ Prema Racing). In aanwezigheid van zijn vader Luca Badoer zorgde Brand Badoer (I/15/ Van Amersfoort Racing) voor een Top 10 klassering. Nog meer hoog bezoek bij Van Amersfoort Racing dit weekend zelfs. In aanwezig van zijn vader Emerson ging de 15-jarige Emerson Jr. in de derde wedstrijd als twaalfde over de streep.

2022 Oleksander Parthyshev
Debuut van de Oekraïner Oleksander Parthyshev in Hockenheim bij Jenzer Racing.

Eerste wedstrijd op zaterdag voor Antonelli
Afgelopen zaterdag legde Antonelli met een eerste overwinning de basis voor zijn Hockenheim hattrick. Het betekende een dubbelzege voor Prema met de Braziliaan Camara op P2. Taylor Barnard verdedigde tot aan de allerlaatste ronde zijn derde plek en behaalde daarmee zijn eerste podiumresultaat. Winnaar Antonelli: "Ik had een goede start en kon direct wat afstand nemen. Daarna had ik het managen van de banden goed onder controle want dit speelt op deze baan een beslissende rol. Gedurende de wedstrijd heb ik constant gefocust en geen enkele fout gepermitteerd."

2022 Badoer Sr en Jr
Zo vader, zo zoon Nr. 1 Brando Badoer en zijn vader Luca, de voormalige Ferrari F1-testrijder.

Charlie Wurz (A/17/Prema Racing) leverde in de allerlaatste ronde met Barnard een wiel-aan-wiel duel wat in het voordeel van de Brit werd beslist. Barnard: "Om de banden te sparen heb ik de afstand met Camara bewust wat groter laten worden. Deze strategie werd beloond en ik ben erg verheugd met mijn resultaat.

Fittipaldi Sr en Jr
Zo vader, zo zoon Nr. 2 Emerson Fittipaldi Sr. en Emerson Fittipaldi Jr.

Achter de Top 3 volgden Martinius Stenshorne (N/16/ Van Amersfoort Racing), Jonas Ried (D/17/ PHM Racing), Conrad Laursen (DK/16/Prema Racing), Arias Deukmedjian (USA/17/Van Amersfoort Racing. De Top 10 werd gecompleteerd door Brando Badoer en Rasmus Joutsimies (SF/19/Jenzer Racing). Emerson Fittipaldi Jr. eindigde bij zijn debuut in het ADAC Formule 4 kampioenschap als veertiende.

2022 Antonelli 1
Man van de toekomst. Andrea Kimi Antonelli.

De F4 komt tijdens het weekend van 24/26 juni op CM.com Circuit Zandvoort in actie. Dan vinden de wedstrijden 7,8 en 9 plaats. Met 137 punten leidt Antonelli in de tussenstand van het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet