Formula E

Formule E: Nyck de Vries behaalt in Berlijn tweede seizoenszege

220515 FE DEV VAN
Nyck de Vries en Stoffel Vandoorne zorgden met winst en de derde plaats voor Mercedes-succes in Berlijn

Op het vliegveldcircuit van Tempelhof in Berlijn, waar hij in augustus vorig jaar de wereldtitel binnenhaalde, behaalde titelverdediger Nyck de Vries zijn tweede overwinning van het seizoen. De Mercedes-technologie was sterk, want Edoardo Mortara, rijdend met een Mercedes-klantenaandrijflijn, eindigde op de tweede plaats, terwijl De Vries' teamgenoot Stoffel Vandoorne als derde het volledige Mercedes-podium completeerde. Robin Frijns werd na een sterk slotakkoord nog vijfde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Edoardo Mortara, gisteren al de dominerende man in Berlijn, zette in de kwalificatie, nu rechtsom op het circuit van Tempelhof, zijn succesreeks voort met de pole-position, de derde in zijn carrière in de Formule E, voor de beide Nederlandse coureurs Robin Frijns en Nyck de Vries. Daarachter André Lotterer als de beste Porsche-rijder, gevolgd door António Félix da Costa en Lucas Di Grassi.


220515 FE De Vries
Voor de start nog succeswensen van Franziska Giffey, de burgemeester van Berlijn, voor Nyck de Vries


Voor volle tribunes en bij stralend zomers weer start de tweede race. De 'attack mode' bestaat vandaag uit eenmaal acht minuten extra vermogen, in plaats van de twee keer vier minuten van gisteren. De Vries reageert goed bij de startr, neemt in de eerste bocht veel risico en pakt binnendoor de leiding, voor Mortara en Frijns, Lotterer, Di Grassi. Sette Câmara is in de vijfde ronde de eerste die de 'attack mode' activeert, maar de Braziliaan rijdt in de achterhoede en speelt geen rol.

220515 FE Start
Start van de race met De Vries, die aan de binnenkant naast Mortara de leiding pakt, rechts Robin Frijns

In de achtste ronde is De Vries de eerste uit de kopgroep die extra vermogen haalt, ook Félix da Costa en Vandoorne nemen de omweg voor extra kW's. De Vries valt daarmee twee plaatsen terug achter Mortara en Frijns. Lotterer activeert de 'attack mode' in de volgende ronde. De Vries pakt snel Frijns, bij wie de 'attack mode' niet functioneert, omdat hij niet over de laatste 'loop' gereden is. Dat betekent kostbaar verlies voor Frijns, die nog een keer de omweg moet maken en bovendien zijn positie moet verdedigen tegen alle rijders die al wel de 'attack mode' hebben.

In de 14e ronde activeert Frijns, direct achter Di Grassi, nogmaals de 'attack mode' en nu lukt het wel. Een ronde later doet ook Mortara dat, als laatste in de kopgroep. De Vries blijft aan de leiding, voor Félix da Costa, Lotterer, Vandoorne, Mortara, Di Grassi, Frijns, Rowland, Evans en Vergne. In de 18e ronde passeert Vandoorne Lotterer, korte tijd later verliest Lotterer nog een plek aan Mortara. Lotterer heeft ogenschijnlijk een probleem, want ook Di Grassi en Frijns gaan er voorbij. In ronde 19 haalt Mortara met extra vermogen Vandoorne in en is daarmee derde. Dat duurt niet lang, want even later passeert Mortara ook Félix da Costa in de strijd om de tweede plaats.

220515 FE Vliegtuig
Karateristiek beeld van het vliegveldcomplex van Tempelhof met Formule E-auto's en de 'Rosinenbomber'

De Vries heeft na 20 ronden een voorsprong van anderhalve seconde, terwijl Frijns Félix da Costa inhaalt en daarmee vierde is. Vandoorne valt Félix da Csta aan in de strijd om de vijfde plaats, maar zonder succes. Frijns verliest wat terrein en valt terug naar de zesde plaats achter Félix da Costa en Vandoorne, in de 28e ronde raakt hij nog een positie kwijt aan Rowland.

220515 FE DEV spray
Feestvreugde bij Nyck de Vries

Na 32 ronden is De Vries' voorsprong vergroot tot 2,6 seconden, daarachter de beide Venturi-auto's van Mortara en Di Grassi. Een ronde later passeert Rowland Félix da Costa en is daarmee vijfde. De Vries rijdt vervolgens op overtuigende wijze zijn tweede overwinning van het seizoen naar huis, op ruime afstand gevolgd door Mortara. Di Grassi komt in de slotfase meer en meer onder druk van Stoffel Vandoorne, in de 37e ronde de derde plaats overneemt. Zo komen ze over de eindstreep. Robin Frijns passeert na een spannende slotfase António Félix da Costa en wordt zo nog vijfde, voor de Portugees, Rowland, Lotterer, Vergne en Evans. Vandoorne behoudt daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap, Mortara klimt met zijn sterke weekeinde in Berlijn op naar de tweede plaats, Frijns en De Vries staan respectievelijk op de vijfde en zesde plaats in het kampioenschap.

220515 FE Mercedes celebration
Feest in het Mercedes-kamp met het talrijk aanwezige publiek op de achtergrond
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet