Formula E

Formule E: Edoardo Mortara wint op Tempelhof. Sterk optreden Stoffel Vandoorne. Nederlanders stellen teleur


Edoardo Mortara is de eerste coureur die dit seizoen twee wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. In een prachtige wedstrijd waarin er verschillende duels om de Top 10 posities waren zorgden zowel Mortara als Vergne voor een fraai spektakel. Stoffel Vandoorne eindigde voor het Mercedes EQ Team als derde.

2022 Mortara race
Een tweede seizoensoverwinning voor Edoardo Mortara in Berlijn.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's Formule E

Mortara wint op Tempelhof. Sterk optreden Stoffel Vandoorne. Nederlanders stellen teleur
Voor regerend kampioen Nyck de Vries blijft het een lastig seizoen. De Nederlander hield met een tiende plek de schade beperkt terwijl Frijns ondanks enkele fraaie inhaalacties vanaf een teleurstellende 20e plek "slechts" als 12e wist te eindigen. Ondanks het feit dat Mercedes EQ-coureur Stoffel Vandoorne in de openingsfase naar de 12e plek terugviel reed onze zuiderbuur een uitermate sterke wedstrijd door als derde te eindigen en behoudt voorlopig de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Voorlopig is de uitslag provisional omdat Mortara bij het uitrijden vanuit de pits voorafgaande aan de wedstrijd te snel gereden zou hebben. Het zou natuurlijk jammer zijn indien er na deze fraaie wedstrijd sancties zouden volgen.


2022 Frijns Robin Frijns begon vanuit de staart van het veld aan de wedstrijd.

Race
Mortara en Sims hadden vanaf de eerst startrij een uitstekende start evenals Antonio Felix Da Costa terwijl Vergne naar P5 terugviel. Vandoorne verloor veel terrein en viel naar de 12e plek terug terwijl zowel De Vries als Frijns progressie maakten. De Vries nestelde zich al direct in de Top 10 terwijl Frijns zich op P16 bevond. In de tweede ronde wist Da Costa Sims te verschalken. Kort daarna volgde ook André Lotterer in zijn Porsche. Inmiddels was Sims(Mahindra) naar P5 teruggevallen terwijl Frijns langzaam naar voren schoof.

In de zevende ronde kwam de melding dat de leider in de wedstrijd, Mortara, in de pitlane te snel gereden zou hebben. "Under Investigation After the Race."

Stand 10e ronde: Mortara, Da Costa, Lotterer, Vergne, Sims, Wehrlein, Evans, Dennis, Sette Camara, De Vries.

Vanaf een 20e plek had Frijns inmiddels vijf plekken goed gemaakt en zowel Nyck d Vries als Wehrlein gebruikten als eersten hun Attack Mode. Zowel Sims als Di Grassi maakten hier in de 12e ronde gebruik van.

In Attack Mode rekende Lotterer direct af met de DS Techeetah van Jean Eric Vergne. Sims profiteerde van zijn Attack Mode en bevond zich in de 15e ronde weer op P3 maar werd onmiddellijk door Lotterer en Vergne gepasseerd. In de 16e ronde plaatste Lotterer een geslaagde aanval op zijn Porsche-teamgenoot Wehrlein die achter Vergne en Da Costa direct twee posities verloor. Zowel De Vries als Frijns slaagden er niet in om echt aansluiting te vinden.

2022 Sims 1
Een achtste plek voor Alexander Sims die het tijdens de kwalificaties uitstekend deed.


Stand 20e ronde: Lotterer, Mortara, Da Costa, Sims, Vergne, Vandoorne, Wehrlein, Evans, Di Grassi.

Vergne en Da Costa wisselden in de 22e ronde van positie waarop zowel Da Costa als Evans direct van hun Attack Mode gebruik maakten en om de zevende plek stuivertje wisselden. Stoffel Vandoorne had zich inmiddels van een achtste naar een vierde plek weten op te merken. Zonder gebruik te maken van zijn Attack Mode verschalkte Mercedes EQ-rijder Stoffel Vandoorne Da Costa in de 26e ronde en nam direct de tweede plek in. Vandoorne maakte in de 28e ronde opnieuw gebruik van zijn Attack Mode waardoor een tweede plek in het vizier lag.

Stand 30 ronde: Mortara, Lotterer, Vandoorne, Da Costa, Vergne, Wehrlein, Evans, Sims, Bird, Rowland.

Het was ook de ronde dat Mortara van zijn Attack Mode gebruik maakte en naar P3 terugviel. Vanwege uitstekend strategisch gebruik nam Vandoorne in de 31e ronde de kop maar profiteerde kortstondig want de RokIt Venturi van Mortara verwees hem direct terug naar P2.

Met fanboost passeerde Jean Eric Vergne (DS Techeetah) Vandoorne in de 34e ronde en nam de tweede plek in. Alexander Sims (Mahindra) slaagde er ook niet meer echt in om vanaf P8 aansluiting bij de koplopers terug te vinden. Met nog 1,5 minuut te gaan bevond de Top3 zich dicht bij elkaar waarbij Vergne opnieuw bij Mortara een actie plaatste maar gas moest terug nemen.

2022 Mortara
Behoudt Mortara zijn zege?

Uiteindelijk was het Mortara die vanaf pole won. Achter hem volgden Vergne en Vandoorne die beiden voor voldoende spektaktel zorgden. Met P10 hield De Vries de schade nog enigszins beperkt. Robin Frijns startte als 20e en eindigde uiteindelijk als 12e.

Uitslag (Provisional)
1. Edoardo Mortara (I) Rokit Venturi 40 ronden
2. Jean Eric Vergne(F) DS Techeetah + 1.782 secs
3. Stoffel Vandoorne (B) Mercedes EQ + 1.987 secs
4. André Lotterer (D) Porsche + 2.579 secs
5. Mitch Evans (NZ) Jaguar TCS Racing + 3.189 secs
6. Pascal Wehrlein (D) Porsche + 5.405 secs
7. Sam Bird (GB) Jaguar TCR Racing + 5.83 secs
8. Antonio Felix Da Costa (P) DS Techeetah + 6.400 secs.
9. Alexander Sims (GB) Mahindra + 6.569 secs.
10. Nyck De Vries (NL) Mercedes EQ + 6.602 secs.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet