IndyCar

Indycar: VeeKay start als 15e in de GMP Grand Prix. 64e Indycar-pole voor Will Power

Hoewel Rinus VeeKay in de openingssessie snel was miste hij de Fast 12 maar had evenals Scott Dixon en Colton Herta geen verklaring voor zijn kwalificatieresultaat op de roadcourse van de IMS. De baan stelde deze snelle toppers voor raadsels. VeeKay's teamgenoot Conor Daly kwalificeerde zich echter wel met zijn ECR Dallara Chevrolet voor de Top 6 kwalificatie. Uiteindelijk ging de pole naar Will Power die nu het pole-record van Mario Andretti met rasse schreden nadert.

2022 Will Power
64e Pole voor Will Power.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

VeeKay start als 15e in de GMP Indy Grand Prix.64e Indycar-pole voor Will Power
Zowel RInus VeeKay als Scott Dixon en Colton Herta waren verrast dat ze er niet in slaagden om zich voor de Fast 12 te kwalificeren. Deze drie toppers hadden er totaal geen verklaring voor. Zeker omdat hun auto's ook nog eens goed aanvoelden. In de slotseconden van de kwalificatie ging de pole verrassend naar Penske-coureur Will Power die men steeds niet moet afschrijven. Power behaalde op de roadcourse van de Indianapolis Motor Speedway zijn 64e pole. In de uiterst competitieve Indycar Series waren er tot nu toe vijf verschillende pole-winnaars. Team Penske kwalificeerde zich met twee auto's in de Top 3. Uitermate verrassend was het optreden van Conor Daly met een vierde tijd voor het team van Ed Carpenter Racing.

Fast 6
Palou en Newgarden opteerden direct voor de harde compound. O'Ward opende met een 1.10.2349 gevolgd met Rosenqvist met 1.10.3712. Met nog 1 min.09 te gaan ging iedereen voor de laatste maal naar buiten. Een sensationele pole van Will Power met 1.09 7664 in de allerlaatste ronde gevolgd door Palou, Newgarden en Daly. Daarmee is hij nog maar drie poles van Mario Andretti's pole record verwijderd. Pato O'Ward en Felix Rosenqvist kwalificeerden zich resp. als vijfde en zesde.

De kwalificaties
Groep 1
Palou, VeeKay, Grosjean, Rosenqvist, Power, Harvey, Sato, Newgarden, Castroneves, Dixon, De Francesco, Montoya, Calderon

Groep 2
O'Ward, Herta, Lundgaard, Daly, Pagenaud McLaughlin, Ericsson, Rahal, Rossi, Ilott, Kirkwood, Malukas, Kellett, Johnson.

2022 VeeKay Teleurstelling bij VeeKay. Maar ook bij Dixon en Herta.

Kwalificatie Groep 1
In de eerste kwalificatiegroep begon alleen Devlin de Francesco met de softe rode compound. VeeKay was direct snel en zette in zijn eerste outlap een ronde van 1.10.8443 op de klokken. De tweede ronde van VeeKay was een 1.10.6265. VeeKay bleef de snelste man en ging met nog vijf minuten te gaan voor de Rode Soft Compound naar binnen. Kort daarna verraste Devlin De Francesco met een 1.10.8847. Met nog een halve minuut te gaan was Alex Palou met 1.09.5683 de snelste man.

VeeKay liet een 1.09. 9550 noteren. Het was met een achtste plek onvoldoende voor de Fast Six en kwalificeerde zich als 15e. Zowel Rinus als Scott Dixon wisten beiden niet waarom ze niet snel genoeg waren. Beiden hadden er geen enkele verklaring voor waarom ze niet snel genoeg waren. "Telkens als we de baan opgaan is het een totaal andere auto" was de verklaring van Dixon.Power, Palou, Rosenqvist, Newgarden Harvey, Grosjean gingen door naar de Fast 12.

2022 Dixon
Het gezicht van Dixon spreekt boekdelen. Hij was niet de enige.

Kwalificatie Groep 2
Iedereen begon op de harde compound. In de tweede groep begon Conor Daly met een 1.10.8631. Callum Illottwas met een 1.10.8684 een fractie langzamer. Vervolgens dook Scott McLaughlin met een 1.10.8506 daaronder. Ook hier ging halverwege de 10 minuten durende sessie halverwege naar binnen. Met nog 1,5 minuut te gaan verraste Kirkwood met een 1.10.2096. Vervolgens kwam McLaughlin daarna met wederom een super ronde van 1.09.5511 waarop O' Ward met een 1.09. 4708 antwoordde.

O Ward, McLaughlin, Lundgaard, Ilott Daly en Rahal gingen door naar de Fast 12 maar Herta, Rossi en Pagenaud misten eveneens de boot. Maar ook Herta had niet echt een verklaring voor zijn slechte kwalificatieresultaat.

Fast 12
Newgarden begon aan de sessie met een 1.10.9107 gevolgd door Daly met een 1.10.9294. McLaughlin, Daly, Newgarden, Power domineerden in de Top 4. Halverwege de sessie ging vrijwel iedereen naar binnen voor de rode compound. Een snelle ronde van Alex Palou leverde een 1.09.4114 op. Palou, Rosenqvist, O' Ward, Power, Newgarden en Daly gingen door naar de Fast Six.

Kwalifcatie Indy GMP
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet