TCR Series

WTCR: Girolami (Honda) en Azcona (Hyundai) eerste winnaars FIA WTCR-seizoen in Pau

220508 WTCR Start R1
Start van de eerste race van 2022 met Girolami voor Guerrieri en Muller

Nestor Girolami in de Allinkl.com-Münnich Motorsport-Honda en Mikel Azcona in de BRC-Hyundai zijn de eerste twee racewinnaars van het seizoen in de FIA WTCR World Touring Car Cup. Op het stratencircuit van Pau bleef al teveel spektakel uit, want inhalen is er als altijd bijzonder lastig. Niettemin wist Tom Coronel, na zijn problemen in de kwalificatie van gisteren, de nodige plaatsen goed te maken. De eerste race sloot hij als elfde af, in de tweede race werd de Nederlandse Audi-rijder als twaalfde afgevlagd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR

Race 1:
Met de beide Argentijnen Nestor Girolami en Esteban Guerrieri naast elkaar op de eerste startrij had het Duitse team Allink.com-Münnich Motorsport een uitstekende uitgangspositie en de twee Honda-rijders pakten bij de start van de 30 minuten lange openingswedstrijd gelijk de eerste en tweede plaats. Girolami liep al snel uit en kwam na de tweede ronde terug met een marge van 2,149 seconden. Daarachter hield Guerrieri de rest van het veld, aangevoerd door Yvan Muller, op afstand.

220508 WTCR R1 Top 3 Girolami loopt weg, Guerrieri houdt Muller en de rest op afstand

Een van de eerste inhaalacties vooraan was er in de vijfde ronde, toen Ma Tassi passeerde in de strijd om de zesde plaats. Halverwege de race leidde Girolami voor Guerrieri, Muller, Berthon, Ehrlacher en Ma. In de slotfase zag Berthon zijn kansen in rook opgaan door een lekke band. Uiteindelijk haalde Girolami zijn zesde WTCR-overwinning binnen, voor Guerrieri, die de 1-2 voor de Allinkl.com-Honda's completeerde. Yvan Muller voerde een trio van Lynk & Co's op de plaatsen drie tot en met vijf aan, waartoe ook Ehrlacher en Ma behoorden. Azcona eindigde als zesde, Urrutia, Magnus, Michelisz en Bennani completeerden de top tien, met Coronel als elfde.

220508 WTCR Girolami win Felicitaties van Honda-sportbaas William de Braeckeleer voor winnaar Nestor 'Bebu' Girolami

Race 2:
Met Norbert Michelisz in de BRC-Hyundai en Attila Tassi in de Engstler-Honda stonden er twee Hongaarse rijders op de eerste rij van de 'reversed grid' voor de tweede race. Slechts enkele meters na de start ging het echter al mis: Michelisz reageerde traag, Tassi raakte aan de binnenkant de pitmuur en de twee kemphanen kwamen met elkaar in botsing. Daarop stuurde de wedstrijdleider de safety-car de baan op, terwijl het veld drie ronden lang door de pitstraat werd geleid zodat de brokstukken op het rechte stuk konden worden opgeruimd.

220508 WTCR Azcona R2
Azcona leidt voor Urrutia, Ehrlacher en Ma

Azcona voerde het veld aan, voor Urrutia, Ehrlacher, Ma en Berthon. In de vierde ronde werd de race vrijgegeven. Urrutia zette even Azcona onder druk, maar verder kwam de eerste plaats van de Spanjaard niet meer in gevaar en zo reed hij relatief probleemloos zijn vierde zege in de WTCR en zijn eerste met Hyundai naar huis. Ehrlacher moest in de twaalfde ronde naar binnen met een lekke rechter voorband en verloor zo de derde plaats aan Ma. Die eindigde achter Urrutia als derde, zodat de twee overige podiumplaatsen achter Azcona naar Lynk & Co gingen. Berthon werd vierde als beste Audi-rijder, daarachter Guerrieri, Muller, Girolami, Huff, Björk en Monteiro. Tom Coronel, die bij de chaos na de start aan de binnenkant zat, moest remmen en daardoor terrein verloor, werd als twaalfde afgevlagd.

220508 WTCR Podium R2
Podium na race 2 met Azcona (midden), Huff als beste privérijder (links) en de beide Lynk & Co-rijders Urrutia en Ma (rechts)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet