Formule 1

Formule 1: Ferrari pakt voorste startrij in razendspannende kwalificatie

Leclerc

In een razendspannende kwalificatie heeft Ferrari de voorste startrij gegrepen. Leclerc en Verstappen waren de hele kwalificatie bezig stuivertje te wisselen, tot Q3 aan toe. Verstappen pakte in de eerste run de voorlopige pole, maar maakte in de tweede run een fout. En dat kwam hem duur te staan; Leclerc pakte de pole en ook Sainz dook 0.005 onder de tijd van Verstappen. Die moet morgen op het listige stratencircuit starten vanaf p3, met Perez naast hem.

Hamilton (weer) in gevaar
Q1 begint met 19 rijders; Esteban Ocon heeft zijn auto in de training in de muur gezet en die reparatie duurt wel tot morgenvroeg. Dat levert één persoon minder kopzorgen, maar daar heeft Hamilton geen voordeel van. Hij maakt bij zijn eerste pogingen fouten en moet in de laatste minuten aan de bak om niet in Q1 te stranden. De druk is hoog, maar dat brengt het beste in Hamilton boven: p5. Dat brengt Alonso in gevaar, maar die herhaalt het kunststukje van Hamilton: p6.

Wie halen het niet? De twee Williamsen – niet heel bijzonder. Zhou, die vast komt te zitten in heel druk verkeer. En Magnussen, die na een foutje het onderspit delft tegen teamgenoot Schumacher.

Nu is het Russell
In Q2 is Hamilton al snel veilig, maar is het teamgenoot Russell die zich zorgen moet maken. Na een grote fout in zijn eerste poging blijft hij steken op p15, in de slotfase rijdt hij wel de toptien in. Maar vanuit de pits moet hij nog toekijken hoe de rest zijn laatste run aanvangt.

De McLarens, Aston Martins en Schumacher staan dan onder de streep als de klok naar nul tikt. De Aston Martins verrassen door beide naar de toptien te springen, maar Vettel baalt al: hij liet het liggen in de chicane.

Hij zakt inderdaad weer onder de streep, want er zijn er meer snel. Tsunoda maakt de sprong en beëindigt de sessie voor Russell. Norris maakt ook een klapper met p3, ten koste van Alonso. Die klapper is extra hard voor teamgenoot Ricciardo, want die komt niet verder dan p14, 6 tienden langzamer dan Norris.

Stuivertje wisselen
In Q1 en Q2 waren Leclerc en Verstappen aan het stuivertje wisselen om p1. Hoe valt het kwartje in Q3? De twee Ferrari's rijden een bijna identieke tijd; Leclerc is 0.016 sneller. Maar de eerste klap is voor Verstappen. Hij rijdt 1:28.991 en is 0.064 sneller dan de Ferrari's. Perez laat het liggen; p4 op 0.5. Bottas blijft nog net binnen de seconde, Hamilton is zesde op 1.1.

Wisselt Leclerc in de tweede run ook weer het stuivertje? Hij komt als eerste. Sector 1 is doorgaans voor Ferrari: Leclerc zit 0.1 onder de tijd van Verstappen. Sainz zit er 0.2 onder. Na sector 2 zit Leclerc 0.2 onder Verstappens tijd, Sainz ook 0.2. Wat blijft er over in sector 3? Leclerc pakt de pole met 0.195 voorsprong. Sainz haalt de tijd van zijn teamgenoot niet, maar is 0.005 sneller dan Verstappen.

Waar is de Nederlander? Die heeft in sector 1 al een flinke fout gemaakt en moet zijn ronde afbreken. Komt p3 nog in gevaar? Perez rijdt een betere ronde dan zijn vorige, maar is 0.045 langzamer dan Verstappen.

Bottas en Hamilton komen wat dichter bij de koplopers, maar blijven op hun plaatsen. Gasly en Norris staan daarachter – ook nog binnen een seconde – Tsunoda en Stroll maken de toptien vol.

Leclerc:
"Allereerst is het geweldig om te zien hoe populair Formule 1 – en Ferrari – in korte tijd in de VS zijn geworden. Vorig weekend was niet goed voor mij na die fout, maar vandaag was wel goed. Morgen wordt het weer een spannende strijd. Red Bull is extreem snel op rechte stuk, wij in de bochten. Hopelijk komen we als winnaar uit de bus."

Sainz:
"Het is weer een lastig weekend, na de harde crash van gisteren. Op zo'n moeilijk circuit is het niet makkelijk om het vertrouwen terug te krijgen, maar ik heb vandaag een paar goede ronden gereden. Het was net niet genoeg voor pole, maar met het oog op gisteren ben ik hier blij mee. Morgen wordt interessant. Ik heb nog geen enkele long run gedaan, dus morgen wordt voor het eerst met een zware auto. Ik ben benieuwd, maar de auto is goed hier."

Verstappen:
"overall ben ik best blij met deze kwalificatie. Ik heb gisteren maar 5 of 6 ronden gereden, dus ik moest vandaag nog beginnen met de baan leren kennen en de balans vinden. Ik ben eigenlijk best verrast dat ik zo mee deed om poleposition, ook omdat dit best een moeilijke baan is om te leren. Dus gezien waar we vandaan komen, ben ik hier best blij mee. Maar wij moeten zorgen dat we het onszelf niet meer zo moeilijk maken. Inhalen wordt morgen wel lastig, want het is spekglad buiten de ideale lijn. Maar het wordt morgen nog warmer dan vandaag, dus het wordt ook interessant om te zien hoe de banden het gaan houden."

Uitslag kwalificatie Miami
1. Charles Leclerc, 1:28.796
2. Carlos Sainz, op 0.190
3. Max Verstappen, op 0.195
4. Sergio Perez, op 0.240
5. Valtteri Bottas, op 0.679
6. Lewis Hamilton, op 0.829
7. Pierre Gasly, op 0.894
8. Lando Norris, op 0.954
9. Yuki Tsunoda, op 1.136
10. Lance Stroll, op 1.880

11. Fernando Alonso, 1:30.160
12. George Russell, 1:30.173
13. Sebastian Vettel, 1:30.214
14. Daniel Ricciardo, 1:30.310
15. Mick Schumacher, 1:30.423

16. Kevin Magnussen, 1:30.975
17. Guanyu Zhou, 1:31.020
18. Alex Albon, 1:31.266
19. Nicholas Latifi, 1:31.325
Esteban Ocon, geen tijd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet