GT

GT Open: Hites en Pulcini winnen seizoensopeners na zinderende gevechten op Estoril; Van Berlo pakt podium

220430 Start
Na twee moeizame jaren in de pandemie lijkt GT Open dit seizoen constant velden van meer dan vijftien auto's te krijgen

Voor het eerst sinds 2018 keerde de International GT Open terug op Circuito do Estoril waar tot en met 1996 de Grand Prix van Portugal werd verreden. Het eerste evenement van het seizoen brachten negentien auto's naar het circuit dat net ten westen van Lissabon ligt. Lamborghini-duo Benja Hites en Leonardo Pulcini (Oregon Team) wonnen beide races afgelopen weekend, maar ze moesten er voor knokken om de sterke McLaren van Nick Moss en Joe Osborne (Optimum Motorsport) en de competitieve Pro-Am-deelnemers te verslaan. Nederlander Glenn van Berlo komt samen met Kevin Gilardoni ook uit voor Oregon Team en zij scoorden op zaterdag een podium.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

De zaterdagsrace van zeventig minuten ging met achttien auto's van start, nadat de Mercedes-AMG van Spanjaarden Daniel Díaz-Varela en Jaume Font (Baporo Motorsport) te zwaar beschadigd was na een ongeluk in de tweede vrije training. Al gauw zouden meer auto's uitvallen, want in de openingsronde waren Steve Jans (GetSpeed Performance), Alex Frassineti (Il Barone Ramptante), Kiki Sak Nana (GetSpeed Performance), Stephen Earle (Kessel Racing) en Stanisław Jedliński (Olimp Racing) betrokken bij een crash die begon toen Jans spinde bij het uitkomen van de Curva VIP-haarspeldbocht. De race werd een half uur stilgelegd.

220430 VanBerloGilardoni
Van Berlo en Gilardoni liggen gedeeld derde in de puntenstand na een podium in Race 1

De herstart werd geleid door polesitter David Fumanelli (Kessel Racing) voor Osborne, Pulcini, Yannick Mettler (SPS automotive performance) en Moritz Kranz (GetSpeed Performance). Osborne bleef tot en met de pit window voor de verplichte rijderswissels binnen een seconde van de Ferrari die niet alleen algemeen op de eerste positie lag, maar ook in de Pro-Am-klasse. Na de stops kwam Moss, die ondanks dat hij officieel een amateurrijder is volgens de FIA, toch deel uitmaakt van een volledige Pro-inschrijving, aan de leiding voor Hites. Fumanelli's teamgenoot Murat Çuhadaroğlu kwam als derde, maar wel nog als Pro-Am-leider, de pitstraat uit voor Kranz' teamgenoot Janine Shoffner en Van Berlo.

220430 HitesPulcini
Hites en Pulcini zagen tweemaal als eerste de zwart-witgeblokte vlag, maar het was niet gemakkelijk voor de Lamborghini-rijders

Moss en Hites streden hard tot in de laatste minuten. Een agressieve inhaalmanoeuvre in een van de haarspeldbochten van de Chileen op de Brit bracht Hites aan de leiding en hij won Race 1 samen met Pulcini voor Moss en Osborne. Van Berlo passeerde Çuhadaroğlu en Shoffner om samen met Gilardoni op de laatste trede van het podium te komen. In de Pro-Am-klasse werd ook hard gevochten en met een geweldige laatste stint van Adam Christodoulou (Theeba Motorsport) verdiende hij de klassezege samen met Reema Juffali voor Axcil Jefferies & Roman Ziemian (Kessel Racing) en Karol Basz & Marcin Jedliński (Olimp Racing). Çuhadaroğlu viel uiteindelijk terug naar P7 in de klasse en tiende algemeen. Charlie Hollings en Omar Jackson (Kessel Racing) kregen de overwinning in de Am-klasse in handen na een uitvalbeurt voor Alexander Hrachowina & Martin Konrad (MANN-FILTER Team Landgraf) en een spin van Laurent De Meeus (AF Corse).

UITSLAG RACE 1

220501 BaszJefferiesChristodoulou
Basz, Jefferies en Christodoulou op de eerste drie positions in de eerste helft van de zondagsrace

In de race van een uur op zondag vochten polesitter Basz, Jefferies en Christodoulou, de pro-rijders in die Pro-Am-combinaties, om de leiding in de eerste helft van de race. Basz' teamgenoot Jedliński zou wat terugvallen bij de pit stops, maar het gevecht ging door tussen Ziemian en Juffali. In de laatste minuten werden ze ingehaald door Pulcini en wederom won de Italiaan samen met Hites voor Moss en Osborne. Ziemian spinde bij het ingaan van de laatste ronde en verloor de zege in de Pro-Am-klasse aan Christodoulou en Juffali. Van Berlo en Gilardoni werden als vierde geklasseerd, ondanks dat de Nederlander in de openingsstint in de rondte werd getikt door Alain Valente (Team GT). Basz en Jedliński maakten de algemene top vijf af voor Sébastien Baud & Jans, Mettler & Dexter Müller, Kranz & Shoffner en Am-klassewinnaars Hrachowina & Konrad.

220501 DeMeeusStanley
De Meeus en Jamie Stanley verlaten Estoril als kampioenschapsleiders in de Am-klasse na een tweede en derde plaats

UITSLAG RACE 2

De volgende ronde van de International GT Open vindt plaats op Circuit Paul Ricard in Zuid-Frankrijk op 21 en 22 mei.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet