Formula 4

Spaans F4: Drie verschillende winnaars in spannende openingsronde Spaanse F4-titelstrijd

Race 3 podium

Met zeges voor Hugh Barter (Campos Racing), Tasanapol Inthraphuvasak (MP Motorsport) en Nikola Tsolov (Campos Racing) heeft een enerverende eerste ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap meteen drie verschillende winnaars opgeleverd. Tsolov was in Portimão de snelste rijder, maar de 15-jarige Bulgaar verprutste tot twee keer toe zijn start en zag daarmee de kans op meer zeges in rook opgaan. Meest constante rijder in het maar liefst dertig auto's tellende veld was Tymoteusz Kucharczyk (MP Motorsport), die als enige drie keer richting het podium mocht. Robert de Haan is dit jaar de enige Nederlander in het veld. Het 15-jarige talent, dat uitkomt voor het debuterende Monlau Motorsport, scoorde in de slotrace van het weekend met een zesde plaats zijn eerste punten van het seizoen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: 'PR'

Dit weekend trapte het Spaans Formule 4 kampioenschap de titelstrijd af op het Portugese Autódromo Internacional de Portimão. Het kampioenschap telt dit jaar zeven ronden en daarmee in totaal 21 races. Naast de openingsronde in Portugal, komt de Spaanse serie een keer in actie op Spa-Francorchamps, terwijl de overige vijf ronden in eigen land op de circuits van Jerez, Ricardo Tormo, Motorland, Navarra en Barcelona worden afgewerkt. Uiteraard is ook het Spaans kampioenschap dit jaar overgeschakeld naar de nieuwe generatie Formule 4-bolides. Ondanks deze forse investeringen en de goede bezetting van andere Formule 4 kampioenschappen, stonden er bij de openingsronde in Portimão verdeeld over acht teams maar liefst 30 rijders aan de start, waarvan er 29 al zijn ingeschreven voor het volledige seizoen.

Hoewel het kampioenschap al jaren gedomineerd wordt door MP Motorsport en Nederlandse coureurs, met Kas Haverkort in 2020 en Dilano van 't Hoff in 2021 als meest recente exponenten, en MP dit jaar maar liefst acht auto's op de baan brengt, helaas geen enkele Nederlandse coureur bij het in Westmaas gevestigde team. Met Monlau Motorsport doet nog een Nederlands getint team zijn intrede in de Spaanse titelstrijd. Monlau Motorsport is een samenwerkingsverband met Van Amersfoort Racing en brengt met Robert de Haan de enige Nederlandse deelnemer in het Spaans F4 op de been. De 15-jarige De Haan kan worden gerekend tot een van de grote Nederlandse beloften en is opgenomen in de TeamNL-selectie van KNAF Talent First. Als karter boekte De Haan al op jonge leeftijd vele successen. Zo vertegenwoordigde hij Nederland en de KNAF bij de FIA Karting Academy Trophy van 2019, was daarbij met afstand de snelste rijder, maar eindigde door pech als derde in het eindklassement. Vervolgens won De Haan in Engeland het Ginetta Junior Scolarship, pakte in 2021 als 14-jarige meteen de rookie titel in het Ginetta G40 Junior Championship en werd vierde in het algemeen klassement. Afgelopen jaar won de jonge Nederlander ook nog eens uit 70 deelnemers de FEED Volant, een Franse Formule 4-talentenjacht waarvan Jacques Villeneuve een van de initiatiefnemers is. Eind vorig jaar legde De Haan voor Van Amersfoort Racing zijn eerste wedstrijdkilometers af in het Duits en Italiaans F4 kampioenschap.

Tsolov

Nikola Tsolov snel
In de eerste kwalificatie moest de startopstelling voor race één (snelste tijd) en twee (een na snelste tijd) worden bepaald. Met slechts 15 minuten en 30 auto's op de baan was het vooral het juiste moment uitzoeken om tot een goede tijd te komen. De snelste tijd ging hierbij naar de pas 15-jarige Bulgaar Nikola Tsolov, een aan de Alpine Academy verbonden protegé van Fernando Alonso. De ex-karter en in de F4 debuterende rijder van Campos Racing had in de twee vrije trainingen al de snelste tijd op de klokken gezet en pakte met zijn tweede rondetijd ook meteen de poleposition voor race twee. MP Motorsport-debutant Tymoteusz Kucharczyk, winnaar van de Richard Mille Young Talent Academy 2021, bezette in de kwalificatie de tweede positie, gevolgd door Hugh Barter (Campos Racing). Met zijn tweede rondetijd pakte Valerio Rinicella (MP Motorsport) voor race twee de derde positie, met Barter op vier. Grootste slachtoffer van de vele wegens track limits afgenomen rondetijden was Miron Pingasov. De MP Motorsport-coureur reed zich met zijn snelste ronde naar de vijfde positie, maar zijn een na snelste ronde bracht de met een Spaanse licentie rijdende Rus voor race twee niet verder dan plek 29. De Haan zat gedurende het grootste deel van de kwalificatie rond de tiende positie, maar zakte aan het eind naar plek twaalf. Nadat in de vrije trainingen de top 16 respectievelijk top 18 binnen één seconde was gebleven, bedroeg in de kwalificatie het verschil tussen de nummers 1 en 12 één seconde.

Race 1 start

Race één

De openingsrace van het seizoen leverde in de strijd om de podiumposities meteen een mooi spektakelstuk op, met vele positiewisselingen, waar Tsolov echter geen deel van uitmaakte. De polesitter bleef namelijk bij de start staan, werd gelukkig door het hele veld ontweken en kon pas met een flinke achterstand aan zijn debuutrace beginnen. Dat de Campos-rijder uiteindelijk toch nog 14de werd op slechts vijftien seconden van de winnaar (en dat zonder safetycar onderbreking), zei veel over zijn snelheid en wat er mogelijk was geweest.

De strijd aan kop ging nu tussen Barter, die de beste start had, Kucharczyk, Rinicella en de vanaf plek zes gestarte Tasanapol Inthraphuvasak. Barter leek in eerste instantie een gaatje te kunnen slaan, maar kreeg vervolgens Kucharczyk op zijn versnellingsbak. De jonge Pool wist zelfs de leiding te nemen, waarna het duo regelmatig van positie wisselde en elkaar zelfs een keer raakte. Rinicella bemoeide zich ook enige tijd met dit gevecht, lag zelfs even tweede, maar moest in ronde tien met een probleem richting de pits. De Italiaan van MP Motorsport was op dat moment al ingehaald door zijn teamgenoot Inthraphuvasak, de Thaise rijder die eerder dit jaar ook al van zich deed spreken in de races die hij voor MP reed in de United Arab Emirates F4 Winter Series. Inthraphuvasak had zich vanaf startplek zes losgereden uit een fel strijdende groep bestaande uit Pingasov (MP Motorsport), Suleiman Zanfari (MP Motorsport), Gael Julien (Drivex), Georg Kelstrup (Campos Racing) en Filip Jenic (Campos Racing). De snelle Thai sloot aan bij Barter en Kucharczyk, passeerde in de slotfase zijn teamgenoot en leek het zelfs Barter nog moeilijk te gaan maken. De 16-jarige Australiër, die vorig jaar al in de top 3 van het Frans Formule 4 kampioenschap eindigde en dit jaar zowel de Franse als Spaanse F4-titel mee naar huis wil nemen, hield echter stand en pakte zo de overwinning. Inthraphuvasak bleef steken op 0,4 seconden, terwijl een teleurgestelde Kucharczyk het podium completeerde.

Race 1 podium

Pingasov wist zich na een flink gevecht met Zanfari ook los te werken uit de groep en legde beslag op de vierde positie. De vanaf een elfde startplaats vertrokken Julien besloot een sterke race op plek vijf, maar viel na afloop door de optelling van wat strafseconden terug naar plek acht. De Drivex-piloot was daarmee de enige niet-Campos of MP-rijder in de top tien. Een goede race reed ook de op het laatste moment bij MP Motorsport ingestapte Kirill Smal, die als veertiende gestart, beslag legde op plek negen. De Haan leek in eerste instantie aan te kunnen sluiten bij de strijdende groep om de plekken vijf tot en met negen en daarmee zijn eerste punten te gaan pakken. De Nederlander moest echter gedurende de race terrein prijsgeven, leverde de nodige gevechten met Kelstrup en Smal, maar zag uiteindelijk ook nog Christian Ho (MP Motorsport) aan zich voorbijgaan, waardoor hij als elfde de finish passeerde. De achterstand van De Haan op de winnaar bedroeg echter slechts tien seconden en dat na een race van 25 minuten en één ronde.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet