Sportscars

Sportscars: Taylor/Albuquerque winnen IMSA Laguna Seca, Van der Zande zonder te rijden klaar

220502 IMSA Race WTR
Winst voor Wayne Taylor Racing op Laguna Seca

Nadat de beide Acura's van Wayne Taylor Racing met Ricky Taylor en Filipe Albuquerque en Meyer Shank Racing met Tom Blomqvist en Oliver Jarvis gisteren in de kwalificatie al het tempo bepaalden, eindigde ook de race op WeatherTech Raceway Laguna seca met een 1-2 voor de Acura's, in bovengenoemde volgorde. Voor Taylor en Albuquerque was het de eerste zege van het seizoen in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. In LMP2 ging de winst naar het Tower Motorsport-duo John Farano en Louis Delétraz. Porsche-teams wonnen beide GT-klassen, Pfaff Motorsport met Mathieu Jaminet en Matt Campbell in GTD-Pro en Wright Motorsports met Jan Heylen en Ryan Hardwick in GTD.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Na de langste, de op-één-na langste en de kortste race van het IMSA-seizoen, respectievelijk in Daytona, Sebring en Long Beach, was de vierde ronde van het kampioenschap, officieel aangeduid als Hyundai Monterey Sports Car Championship presented by Motul, de eerste race van het jaar met de reguliere duur van een IMSA-wedstrijd van twee uur en 40 minuten. De afgelopen drie jaar had telkens een Acura op Laguna Seca gewonnen en ook dit jaar waren de Acura's favoriet. "Ze zijn hier gewoon veel te snel", gaf Renger van der Zande gisteren al tegenover AUTOSPORT.NL toe. "Ons doel is om beste Cadillac te worden." Maar ook daar kwam niets van terecht, want al na tien ronden moest startrijder Sébastien Bourdais de auto stilzetten met een elektronisch probleem, dus zelfs zonder dat Van der Zande ook maar een meter gereden had. De WTR-Acura nam met Taylor aan het stuur vanaf pole de leiding, maar moest tussentijds kortstondig de MSR-Acura het voortouw laten vanwege een afwijkende pitstopstrategie. Albuquerque heroverde de eerste plaats en reed vervolgens de overwinning voor Wayne Taylor Racing naar huis. Het Meyer Shank Racing-duo Blomqvist/Jarvis eindigde als tweede, Pipo Derani en Tristan Nuñez completeerden het podium met de JDC-Miller Motorsports-Cadillac.

220502 IMSA LMP2 LMP2-winst voor John Farano en Louis Delétraz van Tower Motorsports

In LMP2 startten de beide PR1/Mathiasen Motorsports-Orecas vanaf de eerste startrij, maar speelden uiteindelijk geen rol in de strijd om de zege. Die was voor Deletraz en Farano in de Tower Motorsports-Oreca, 23 seconden voor de Era Motorsport-auto van Ryan Dalziel en Dwight Merriman. Juan Pablo Montoya en Hendrik Hedman eindigden met de DragonSpeed-Oreca als derde.

220502 IMSA Pfaff
De Pfaff-Porsche van Jaminet en Campbell won GTD-Pro

In GTD-Pro leidde het Pfaff-Porsche-duo Jaminet/Campbell vanaf de pole-position en reed vrij comfortabel de overwinning naar huis, op ruim een halve minuut gevolgd door de beide Britten Jack Hawksworth en Ben Barnicoat in de Vasser Sullivan-Lexus. De RLL-BMW van Connor De Phillippi en John Edwards eindigde als derde. Ook in GTD was de zege voor een Porsche-team, te weten Wright Motorsports met Jan Heylen en Ryan Hardwick. Heylen zegevierde met ruim vijf seconden voorsprong op de CarBahn-Lamborghini van Jeff Westphal en Robert Megennis. Ook in GTD eindigde een BMW M4 als derde, en wel de Turner Motorsports-M4 van Bill Auberlen en Robby Foley. Geen succes was er voor de pole-sitter, de Winward-Mercedes van Russell Ward en Philip Ellis: in de 22e ronde crashte Ward zwaar, wat voor de enige neutralisatie in de race zorgde.

220502 IMSA Wright
Overwinning voor de Wright-Porsche van Heylen/Hardwick in GTD
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet