IndyCar

Indycar: Indrukwekkende prestatie Will Power. VeeKay 3e. O'Ward wint Barber Motorsports Park

Penske-coureur Will Power leverde op Barber Motorsports Park een indrukwekkende prestatie door vanaf een negentiende startplek als vierde te eindigen. VeeKay wist zijn pole niet in een overwinning te verzilveren doordat de Mexican Pato O'Ward na de reguliere stop in de 61e ronde duidelijk over iets meer grip beschikte waardoor VeeKay zijn positie verloor. Het beslissende moment waarna VeeKay geen aansluiting meer aan de Top 2 kon vinden want ook Palou passeerde de Nederlander.

Ward
De Mexicaan Pato O'Ward versloeg VeeKay in zijn outlap.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Indrukwekkende prestatie Will Power. VeeKay 3e. O'Ward wint Barber Motorsports Park
De teleurstelling bij de Nederlandse fans is duidelijk. Ruim zestig ronden lang voerde VeeKay get veld aan. Daarna viel bij de allerlaatste stop de beslissing. De McLaren-rijder Pato O'Ward wist de Nederlander nog in de outlap te verschalken evenals regerend kampioen Alex Palou. Beiden hadden op de koude banden duidelijk iets meer grip. De Nederlander slaagde er niet meer in om zijn leidende positie terug te veroveren maar behaalde wel sinds een jaar weer een podiumpositie in Indycar. Dit mag eveneens niet uit het oog verloren worden. De Nederlander zit er duidelijk weer bij.

Indrukwekkend was het optreden van Penske-coureur Will Power. Door velen afgeschreven maar in deze wedstrijd bewees de Australiër dat hij nog steeds een flinke partij meeblaast. Vanaf een 19e startplek wist de voormalige Indycarkampioen als vierde te eindigen en is duidelijk nog niet afgeschreven. Colton Herta liet in deze wedstrijd duidelijk blijken dat deze ongeslepen diamant met alle respect nog steeds geen "F1 stuff" is. Teveel fouten. Contact met andere rijders en ook nog enkele malen in de rondte....... Bloedsnel, maar evenals in de kwalificatie gisteren totaal ongepolijst

Bandenkeuze
Harde compound
Newgarden, Herta, Ilott, Power, Daly, Kellett, Pagenaud, Calderon.

Soft Compound
Veekay, O'Ward, Palou, McLaughlin, Rossi, Rosenqvist, Grosjean, Rahal, Ericsson, Dixon, Harvey, Lundgaard, Castroneves, Sato Malukas, De Francesco, Kirkwood, Johnson, Sato

2022 Veekay In de beginfase keek de concurrentie vooral tegen de achterkant van VeeKay aan.

Race
De eerste start werd direct door de wedstrijdleiding door dat het veld zich niet goed geformeerd had. Bij de start in de tweede ronde nam VeeKay direct de kop terwijl McLaughlin direct één ten koste van Palou een positie wist te winnen terwijl Callum Ilott al in de eerste ronde vanaf een elfde startplek drie posities terwijl Newgarden eenzelfde aantal plekken terugviel. VeeKay beschikte in de vierde ronde over een kleine voorsprong van 0.9 secs. op Patricio O'Ward terwijl Graham Rahal van P7 naar P9 terugviel. De Indycar-grootheden Dixon, Sato, Power, Pagenaud bungelden in de aanvang van de wedstrijd resp. op de 15e, 16e, 17e, 19e en 22e positie

Stand 10e ronde
Rinus VeeKay, Pato O'Ward, Scott McLaughlin, Alex Palou, Alexander Rossi, Felix Rosenqvist, Romain Grosjean, Callum Illott, Graham Rahal, Josef Newgarden.

2022 Ericsson
Marcus Ericsson ging in de elfde ronde als eerste naar binnen. Zijn strategie leverde weinig op.

Marcus Ericsson ging in de elfde ronde als eerste voor de harde compound naar binnen terwijl Herta kort daarop voor de soft compound opteerde. In de top 10 waren er echter nauwelijks veranderingen. Ook Newgarden opteerde in deze fase voor de rode banden. Herta (Rode Compound) en Grosjean(Harde compound) hadden in de 15e ronde een flink momentje wat voor beiden zonder verder gevolgen bleef. Herta haalde Grosjean buitenom in en beiden bevonden zich na hun stop op een driestopstrategie. Bij velen kwamen herinneringen boven van het Prost/Senna duel op Estoril 1988. Kort daarna liet Herta voor de eerste maal de snelste wedstrijdronde noteren. VeeKay beschikte in de 20e ronde over een voorsprong van ruim 2.3804 secs.

Stand 20e ronde
VeeKay, O' Ward, McLaughlin, Palou, Rossi, Rosenqvist, Ilott, Rahal, Lundgaard, Dixon.

Het team van Meyer Shank liet in deze wedstrijdfase weten dat men voor Simon Pagenaud (60) en Helio Castroneves (6) met twee verschillende strategieën in de slag was. O' Ward kreeg in de 27e ronde de mededeling dat men hem ongeveer vijf ronden later naar binnen ging halen. Dit bleken er echter drie te zijn want de Mexicaan kwam in de 30e ronde naar binnen. VeeKay, McLaughlin en Palou reageerden direct op deze stop. VeeKay(Harde Compound) kwam na deze stop in derde positie achter Josef Newgarden (beiden softe compound) terug op de baan terwijl Callum Ilott in een overenthousiaste actie met Helio Castroneves van de baan spinde en voor de eerste neutralisatie zorgde.

2022 Grosjean
Grosjean beleefde nogal een wilde dag vandaag.

Stand 34e ronde
VeeKay, Pato O'Ward, McLaughlin, Palou, Newgarden, Herta, Rossi, Rosenqvist, Rahal, Dixon

De factor Newgarden zakte na zijn stop naar de 15e plek terug. In de 36e ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven waarbij VeeKay een uitstekende herstart had. Herta ging direct daarbij in 17e positie aan zijn teamgenoot Grosjean voorbij.

Stand 40e ronde
VeeKay, O'Ward, McLaughlin, Rossi, Palou, Rosenqvist, Dixon, Power, Rahal, Pagenaud.

Hier brak de wedstrijdfase aan waarin de Indycar-veteranen stilletjes de Top 10 waren binnengeslopen en de Top 9 zich op de harde compound bevond. Castroneves duwde Jimmie Johnson en moest zich achter de zevenvoudige Indycar-kampioen terug laten zakken. De Braziliaan gaf direct gehoor aan dit commando. Inmiddels beschikte VeeKay over een voorsprong van meer dan 2.703 secs. op Pato O' Ward en reed feilloos aan de leiding. Dixon, Pagenaud, Power en Pagenaud waren in de Top 10 nu de enigen op de Rode Compound.

2022 Rahal
Graham Rahal was niet blij met de acties van Grosjean.

Stand 50e ronde
VeeKay, O'Ward, McLaughlin, Rossi, Palou, Dixon, Power, Rahal, Herta, Rosenqvist.

Colton Herta was intussen met een aantal enthousiaste "moves" de Top 10 binnengeslopen terwijl de verwachting was dat de top 3 bestaande uit VeeKay, O'Ward en McLaughlin in de 62e ronde voor hun reguliere stop naar binnen zouden komen. Zonder neutralisaties werkten de brandstofwindows voor de Top 10 eigenlijk perfect. Alleen de Top 5 en Graham Rahal bevonden zich op de harde compound.

2022 WP
Supersterke wedstrijd van Will Power.

In de 55e ronde wist Romain Grosjean zowel Josef Newgarden als Christian Lundgaard te verschalken en bevond zich daarna in 13e positie. Rossi, Rahal, Pagenaud gingen in de 61e ronde voor vers rubber naar binnen evenals de Top 3 zoals voorspeld. Een perfecte stop waarbij de Top 3 in dezelfde volgorde naar buiten kwam maar waarbij VeeKay direct zijn positie aan de Mexicaan Pato O'Ward moest prijsgeven.

Dixon kwam na zijn reguliere stop direct voor McLaughlin terug op de baan. De Nieuw Zeelander verloor daarna even zijn momentum maar wist op koude banden te corrigeren. In de Top 10 wisselden Rahal(P7) en Rossi van positie waarvan Colton Herta direct profiteerde door direct zijn Andretti-teamgenoot te verschalken.

2022 Herta
Er zijn veel partijen die Colton Herta graag in de F1 willen zien. De wedstrijd van vanavond maakte duidelijk dat hij er nog niet rijp voor is.

Stand 70e ronde

O' Ward, Palou, VeeKay, Dixon, Power, McLaughlin, Herta, Rahal, Rossi, Grosjean
De achterstand van VeeKay op koploper O'Ward bedroeg inmiddels 5.9049 secs. Inmiddels begon Colton Herta Scott McLaughlin voor P6 onder druk te zetten. De Top 4 bevond zich op de harde compound evenals McLaughlin. Power, Herta, Rahal, Grosjean op de harde. Een poging van Herta om McLaughlin faalde in de 76e ronde. De Andretti-rijder ging achterstevoren maar wist zich direct te herstellen maar viel naar de 10e plek terug. Will Power beschikte in de Top 4 als enige over de Rode Compound maar zijn tijden waren ongeveer gelijk aan de Top 3 op de harde compound.

2022 Newgarden
Newgarden en Herta in duel.

Stand 80e ronde
O' Ward, Palou, VeeKay, Power, Dixon, McLaughlin, Rahal, Grosjean, Rossi, Herta

VeeKay's podiumpositie leek niet in gevaar te komen aangezien de Nederlander over een voorsprong van meer dan drie seconden op Will Power beschikte. Drie ronden voor het einde beschikte de Nederlander over een achterstand van bijna elf seconden op de koplopers en een voorsprong van drie op Power. Rahal en Grosjean waren in een fel gevecht om de zevende plek waarbij contact niet werd geschuwd."Hij raakte me met opzet".Rahal was in de slotfase duidelijk niet blij met de acties van Grosjean.

2022 VK2
Wij hadden VeeKay graag op P1 gezien. De wedstrijd besliste anders.

Uitslag Honda Indy GP Alabama Motorsports Park
1. Pato O'Ward Dallara Chevrolet 90 ronden
2. Alex Palou Dallara Chevrolet + 0.9800 secs
3. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet + 12.4819 secs.
4. Will Power Dallara Chevrolet + 15.2616 secs.
5. Scott Dixon Dallara Honda + 22.8297 secs.
6.Scott McLaughlin Dallara Chevrolet + 24.0649 secs.
7. Romain Grosjean Dallara Honda + 24.5161 secs.
8. Graham Rahal Dallara Honda + 31.973 secs.
9. Alexander Rossi Dallara Honda + 33.2497 secs.
10. Colton Herta Dallara Honda + 33.5102 secs.

2022 Barber MSP
Aan de kop weinig inhaalacties maar achter de Top 3 gebeurde wel e.e.a vanavond.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet