GT

GT World Challenge Europe: Jean/De Pauw en Boguslavskiy/Marciello zegevieren in Sprint Cup op Brands Hatch

220501 Start
Een maand na de spannende Endurance Cup-race op Imola werden de eerste Sprint Cup-races van de GT World Challenge Europe gehouden op Brands Hatch

Het heuvelachtige Britse circuit van Brands Hatch opende het seizoen van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup powered by AWS vandaag met twee spectaculaire races van ieder een uur. Alex Malykhin was ziek, waardoor Barwell Motorsport hun Lamborghini moest terugtrekken, maar toch was het een mooi, competitief veld van 25 auto's. De eerste race werd gewonnen door de Silver Cup-Ferrari van Pierre-Alexandre Jean en Ulysse De Pauw (AF Corse), nadat de laatstgenoemde verrassend pole positie had gepakt. Timur Boguslavskiy en Raffaele Marciello (AKKODIS ASP Team) domineerden de tweede race. Pieter Schothorst (Attempto Racing) scoorde punten met een top tien-finish.

Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR

De Pauw ving Race 1 aan vanaf de voorste rij naast Jules Gounon (AKKODIS ASP Team). Het eerste kwartier werd achter de Safety Car verreden, nadat Adrien De Leener (Dinamic Motorsport) en Team WRT-teamgenoten Benji Goethe en Jean-Baptiste Simmenauer werden uitgeschakeld in een crash die werd veroorzaakt door Igor Waliłko (AKKODIS ASP Team), in Paddock Hill Bend. Bij de herstart reed De Pauw weg van Gounon, Mattia Drudi (Tresor by Car Collection) en Charles Weerts die een positie van Boguslavskiy had afgepakt.

220501 MarschallSchothorst
Pieter Schothorst zal het Verenigd Koninkrijk verlaten mte twee punten op zak

Na de verplichte rijderswissels kwam Jean weer terug aan de leiding. Hij was een ronde eerder gestopt dan Gounon wiens teamgenoot Jim Pla achter Dries Vanthoor (Team WRT) en Marciello terechtkwam, omdat het team van het Franse duo moeite had om een van de nieuwe banden op de auto te krijgen en dat kostte meerdere seconden. Ondanks het verkeer en de druk van Vanthoor, wist Jean foutloos als eerste over de streep te komen met iets meer dan een seconde voorsprong op Vanthoor & Weerts, Boguslavskiy & Marciello, Gounon & Pla en Aurélien Panis & Patric Niederhauser (Saintéloc Racing). De laatste keer dat een Ferrari een Sprint Cup-race won in de algemene klassering was op Misano in 2015 met Marco Seefried en Norbert Siedler die voor Rinaldi Racing uitkwamen.

220501 JeanDePauw
Voor de vierde maal ooit in de geschiedenis van de GT World Challenge Europe Sprint Cup was het niet een Pro-, maar een Silver Cup-auto die algemeen won

Schothorst werd als negende geklasseerd om zo zijn eerste punten te pakken samen met Dennis Marschall. In de Pro-Am-klasse kwam Hugo Delacour (AF Corse) aan de leiding, nadat zijn teamgenoot Louis Machiels een ongeplande pit stop moest maken voor een lekke band. Delacour won de klasse samen met Cédric Sbirrazzuoli voor Christian Klien & Patryk Krupiński (JP Motorsport) en Andrea Bertolini & Machiels.

UITSLAG RACE 1

220501 BoguslavskiyMarciello
Na een teleurstellend seizoen waarin Boguslavskiy en Marciello vaak op het podium kwamen, maar nooit op de hoogste trede, won het Mercedes-AMG-duo ditmaal in het eerste weekend al

Race 2 later op de middag werd gewonnen door Boguslavskiy en Marciello. De Zwitserse Italiaan bouwde in zijn stint een voorsprong op van bijna twaalf seconden op Niederhauser en Vanthoor. Door een slechte stop vielen Niederhauser en Panis terug, waardoor Vanthoor en Weerts als tweede over de streep konden komen, terwijl Gounon en Pla het podium afmaakten voor Simon Gachet & Christopher Haase (Tresor by Car Collection) en Jean & De Pauw die wederom zegevierden in de Silver Cup-klasse.

220501 RossiVervisch
Veel Rossi-fans waren getuigen van zijn eerste finish in de punten

Valentino Rossi (Team WRT) kwam voor het eerst in de punten terecht, nadat hij als achtste finishte samen met Frédéric Vervisch achter Niederhauser & Panis en Drudi & Luca Ghiotto. Thomas Drouet en Casper Stevenson (AKKODIS ASP Team) werden tweede in de Silver Cup in P9 algemeen, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar een incident, waarbij Drouet de Audi van Simmenauer in de rondte tikte in de Druids-haarspeldbocht. Alex Aka en Nicolas Schöll (Attempto Racing) pakten het laatste puntje voor de McLaren van Rob Bell en Ollie Wilkinson (JOTA) die dit weekend totaal geen pace hadden. Schothorst werd twaalfde. Klien en Krupiński pakten de overwinning in de Pro-Am-klasse na een geweldige openingsstint van de voormalige Formule 1-coureur.

220501 KlienKrupsinki
De Ferrari van Delacour & Sbirrazzuoli en de McLaren van Klien & Krupiński deelden de zeges in de Pro-Am-klasse

UITSLAG RACE 2

De volgende ronde van de Fanatec GT World Challenge Europe powered by AWS zullen de Sprint Cup-races zijn op het Franse circuit van Magny-Cours op 14 en 15 mei.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet