NASCAR

NASCAR: Josh Berry gaat met de Xfinity-finishvlag van de Monster Mile in Dover naar huis

In 2021 eindigde Josh Berry als tweede op de Dover Motor Speedway. Dit jaar gaf hij daarop het antwoord door de A-Game 200 NASCAR Xfinity-wedstrijd op zijn naam te schrijven. Hij versloeg zijn teamgenoot Justin Allgaier met een voorsprong van 0.604 secs.

2022 Josh Berry\\
Josh Berry moest lang op deze overwinning wachten.


Tekst: Willem J. Staat

Foto's: NASCAR

Josh Berry gaat met de Xfinity-finishvlag van de Monster Mile in Dover naar huis
In de 200 ronden tellende wedstrijd reed Josh Berry ruim 55 ronden aan de leiding en behaalde zijn zijn eerste seizoensoverwinning en de derde in zijn Xfinity-carriere. In de Top 5 bezette het Xfinity JR Motorsports-team vier posities. Voor het eerst sinds 2013 slaagde een Xfinity-team erin om dit resultaat te evenaren. JGR-coureur Ty Gibbs eindigde als derde gevolgd door de JR Motorsports-rijders Noah Gragson en Sam Mayer.

Justin Allgaier reed in totaal 67 ronden aan de leiding maar werd met nog 55 ronden te gaan door de No 8 JR Motorsports-Chevrolet van Josh Berry gepasseerd. Tijdens een langzame laatste stop verloor Allgaier terrein en Berry nam bij die laatste herstart de leiding. Allgaier moest zich vanaf een vierde plek weer naar voren worstelen en kwam en slaagde erin om de tweede plek in te nemen maar in principe kansloos voor de overwinning. Hij slaagde er niet meer in om een winnende pass te maken.

2022 Gibbs Gragson Ty Gibbs en Noah Gragson in gevecht om de derde plek.

Josh Berry: "Ik had bij de herstarts moeite met de onderste laan en en probeerde mijzelf alleen maar te verbeteren. Alle eer aan mijn team. De pitcrew heeft vandaag fenomenaal werk verricht. Ze voerden het perfect uit wanneer het nodig was. Ik reed wiel-aan-wiel met Justin Allgaier die hier ontzettend goed is. Ik dacht dat hij na die pitstop wat afstand verloren had maar hij was toch weer terug op de tweede plek. Ik dacht daar gaan we weer."

De 35-jarige Allgaier, een eeuwige kampioenskandidaat kijkt sinds Darlington S.C. vorig jaar mei. Het betekende ook zijn vijfde tweede plek sinds die tijd maar dit was wel zijn beste prestatie in 2022. Justin Allgaier: " Trots op ons team. We wilden de auto in Victory Lane krijgen maar met de pechreeks die we achter ons hebben denk ik dat het een goede dag was ondanks dat we iets tekort kwamen. In de vijf wedstrijden voorafgaande aan Dover was een 20e plek zijn beste resultaat.

Voor Noah Gragson betekende een vierde plek een solide resultaat. In het Dash for Cash-programma incasseerde de 23-jarige rijder een U$ 100.000 bonus. Noah Gragson's vierde plek betekende een solide einde aan een uitdagende dag voor de 23-jarige rijder.

2022 Allgaier Berry
Josh Berry zet Noah Gragson onder druk.

Noah Gragson: " Wat een prachtige dag voor het gehele team. Vier auto's in de Top 5 en felicitaties aan Josh Berry met de overwinning." Terwijl hij de gigantische kartonnen cheque omhoog hield was het commentaar: "Mijn auto was net zo snel als het internet."

A.J. Allmendinger eindigde als zesde maar behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en beschikt over een voorsprong van 43 punten op winnaar Gragson en Ty Gibbs. Meyer beleefde op een veel bewogen dag een indrukwekkend resultaat.

Hij won het eerste wedstrijdsegment maar pech achtervolgde hem tijdens een daaropvolgende pitstop waarop hij een achterband verloor en opnieuw naar binnen moest. Hij viel zelfs naar de 19e plek terug voordat hij opnieuw aansluiting aan de ko vond. Polesitter Brandon Jones had ook de nodige problemen in de pits en eindigde als zevende.

Achter hem volgden RCR-coureur Sheldon Creed, Riley Herbst en Ryan Sieg. Volgende zaterdag rijdt de Xfinity-series op Darlington Raceway in het kader van de Mahindra ROXOR 200.

2022  Finsih Josh Berry
Josh Berry nam ditmaal de finishvlag zelf maar mee naar huis. Hij had er lang op moeten wachten.

NASCAR Xfinity Series Race – 41st Annual A-GAME 200
Dover Motor Speedway
(4) Josh Berry, Chevrolet, 200 ronden
(7) Justin Allgaier, Chevrolet, 200.
(5) Ty Gibbs, Toyota, 200.
(3) Noah Gragson, Chevrolet, 200.
(2) Sam Mayer, Chevrolet, 200.
(8) AJ Allmendinger, Chevrolet, 200.
(1) Brandon Jones, Toyota, 200.
(11) Sheldon Creed #, Chevrolet, 200.
(6) Riley Herbst, Ford, 200.
(38) Ryan Sieg, Ford, 200.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet