V8 Supercars

V8 Supercars: SVG bezorgt Holden historische 600e Supercar-zege in Perth

Tijdens de Bunnings Trade Supernight in Perth schreef SVG andermaal historie. De Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels bezorgde het iconische merk Holden haar 600e overwinning. In een spectaculair slot wist de Triple Eight Holden-coureur de Ford Mustangs van Anton de Pasquale en Cameron Waters te verslaan.

2022 Historie
SVG de man met de Nederlandse wortels schreef autosportgeschiedenis door het merk Holden haar 600e Supercar-overwinning te bezorgen. Helaas wordt de Holden Commodore in 2022 door een GT-achtige Chevrolet Camaro vervangen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Triple Eight/PR/DJR Shell V Power Racing/Tickford Racing

SVG bezorgt Holden historische 600e Supercar-zege in Perth
SVG leverde op Sydney Motorsports weer een fantastische performance. De Nieuw Zeelander met de Nederlandse wortels schreef autosportgeschiedenis door het iconische Holden haar 600e overwinning in de Australische Supercars te bezorgen.


2022 SVG SVG was duidelijk weer op zijn sterkst in de slotfase en schreef autosporthistorie.

Shane van Gisbergen: " Het is natuurlijk goed om eindelijk in Perth te winnen. Zowel in de kwalificatie als in de wedstrijd heb ik nog nooit zo'n goede auto gehad. Bij de start was ik een beetje ongerust omdat Anton de Pasquale en Cam Waters beiden behoorlijk snel waren terwijl ik zelfs mijn banden nog niet eens spaarde. Ik pushte bijzonder hard en maakte mij eigenlijk best wel zorgen. Zij gingen er vandoor, vielen iets terug en gingen toen de pits binnen. Zolang ik doorging was ik eigenlijk verbaasd over de levensduur van mijn banden. De auto voelde op twee banden eigenlijk nogal een beetje vreemd aan.

Zeker de manier waarop hij remde en naar rechts helde. Maar het was een enorme coole overwinning. Cool om voor Holden en General Motors te winnen. Helaas is het merk Holden niet meer bij ons maar het is geweldig om dit merk in hun allerlaatste jaar op de Supercar-grid te mogen vertegenwoordigen. Ook was het supergaaf om hier onder de verlichting te racen. Op sommige baangedeeltes is het zicht moeilijk maar wel veel beter dan in 2019. Als je iemand volgt en je ziet alle vonken uit de remschijven komen. Dit is gewoonweg fantastisch! Hopelijk hebben we voor de fans een goede show neergezet!"

2022 De Pasquale 2
De Pasquale en zijn auto waren niet tegen SVG opgewassen.

De koplopers Anton de Pasquale en Cameron Waters (DJR Shell V Power en Tickford Mustang) gingen al in de 17e en 18e ronde voor een undercut naar binnen. Het was een missie die niet zou slagen. Pas in de 32e van de 46 ronden tellende wedstrijd ging Van Gisbergen voor zijn verplichte stop naar binnen. Hij kwam direct achter de bumper van de Tickford Mustang weer terug op de baan. Die moest er in de 34e ronde aan geloven terwijl De Pasquale zijn voorsprong zelf nog iets wist te vergroten.

Zoals verwacht duurde het feest voor De Pasquale niet lang. Ronde na ronde liep SVG op de DJR Shell V Power Ford Mustang in en lanceerde in de 42e ronde zijn eerste aanval. De Pasquale maakte zich erg breed voor SVG en verremde zich, zette de deur voor "The Giz" open die direct keihard toesloeg. Op de finish bedroeg het verschil tussen SVG en De Pasquale 2.3077 secs. terwijl Cameron Waters zijn derde podium voor het team van Tickford dit seizoen pakte.

2022 Cameron Waters Derde plek voor Cameron Waters die eindelijk wat speed gevonden heeft.

SVG: " Ik moet het team wel bedanken. Prachtig om met zo'n goede auto hier te rijden. Ik heb ervan genoten. Fantastisch om hier terug te zijn en zoveel mensen op de vol bezette heuvel te zien. Ik had hier niet altijd van die beste wedstrijden maar ik heb het bij dit evenement altijd naar mijn zin gehad. David Reynolds (Penrite Holden) eindigde als vierde gevolgd door SVG's jonge teamgenoot Broc Feeney. Veteraan Lee Holdsworth eindigde vanaf een 24e startplek met zijn Grove Ford Mustang als 11e en reed een indrukwekkende inhaalwedstrijd die helaas niet met een Top 10 resultaat beloond werd.

Anton de Pasquale: " Het is altijd goed om vanaf pole te vertrekken en die je moet in staat zijn om die in een overwinning te converteren. Want daar krijg je de bekers voor. We hadden in de kwalificatie een goede auto en die was goed, maar niet goed genoeg!"

2022 Reynolds
Vierde plek voor David Reynolds.

Cameron Waters: " We beschikten over een hele snelle auto en het was goed om als tweede te kwalificeren en met de kop te racen. Tot nu toe hadden we een paar zware wedstrijden achter ons. En het was goed om met goede snelheid en een podium terug te slaan. Ik denk dat we over voldoende snelheid beschikten om voor De Pasquale te blijven maar hij verrichtte uitstekend werk door mij achter zich te houden. Het was een beetje teleurstellend maar ik kwam er niet voorbij. Goed dat we weer eens een beker hebben. Zondag onder daglicht hebben we weer twee nieuwe kansen."

2022 Podium
SVG versloeg de Mustang-coureurs en lijkt op een derde titel af te stevenen.

Uitslag Race 10
1 97 Red Bull Ampol Racing Shane van Gisbergen Holden ZB Commodore
2 11 Shell V-Power Racing Team Anton De Pasquale Ford Mustang GT +2.3077
3 6 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Mustang GT +7.3180
4 26 Penrite Racing David Reynolds Ford Mustang GT +12.3540
5 88 Red Bull Ampol Racing Broc Feeney Holden ZB Commodore +14.0598
6 17 Shell V-Power Racing Team Will Davison Ford Mustang GT +15.9682
7 5 Snowy River Caravans James Courtney Ford Mustang GT +21.7293
8 99 Boost Mobile Racing by Erebus Brodie Kostecki Holden ZB Commodore +22.5669
9 35 Truck Assist Racing Todd Hazelwood Holden ZB Commodore +22.8757
10 8 R&J Batteries Racing Andre Heimgartner Holden ZB Commodore +26.3838
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet