IndyCar

Indycar: Pole voor Rinus VeeKay op Barber Motorsports Park

Rinus VeeKay was in de allerlaatste trainingssessie al de snelste man op de baan. Dit was een goed omen voor het verdere verloop van de kwalificatie want de Fast Six behaalde de Nederlander zijn eerste seizoenspole voor het team van Ed Carpenter. Pato O'Ward kwalificeerde zich als tweede.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

2022 VeeKay Barber 1
Snelste man op Barber Motorsports Park. Rinus VeeKay.


Pole voor Rinus VeeKay op Barber Motorsports Park
Rinus VeeKay is back! De Nederlander pakte op Barber Motorsports Park zijn eerste seizoenspole voor het team van Ed Carpenter. De Nederlander was gedurende het gehele weekend snel en heeft voor de wedstrijd van morgen een uitstekende uitgangspositie. De nieuw generatie is aangebroken. Dixon, Power en Castroneves schitterden niet bepaald in de kwalificaties.

Kwalificatiegroepen
Groep 1
Pato O'Ward, Scott McLaughlin, Alex Palou, Scott Dixon, Jack Harvey, Graham Rahal, Kyle Kirkwood, Will Power, Felix Rosenqvist, Alexander Rossi, Takuma Sato, Dalton Kellett, Tatiana Calderon

Groep 2
Rinus VeeKay, Colton Herta, Romain Grosjean, Marcus Ericsson, Callum Ilott, Romain Grosjean, Josef Newgarden, Conor Daly, Christian Lundgaard, David Malukas, Devlin De Francesco, Helio Castroneves, Jimmie Johnson, Simon Pagenaud

Kwalificatie Groep 1
Alleen Tatiana Calderon begon hier op de Rode Compound. Met 1.07. 3192 opende Alexander Rossi de sessie. McLaughlin antwoordde daarop met een 1.07.3026. Vervolgens dook Pato O'War met een 1.06.8752 daaronder. Met nog drie minuten te gaan stond vrijwel iedereen op de soft compound. Met nog amper 50 seconden te gaan verandert de Top 6 in zijn geheel terwijl Takuma eraf ging. McLaughlin sloeg terug met een 1.06.0289. McLaughlin, Pato O'Ward, Alex Palou, Alexander Palou, Felix Rosenqvist en Jack Harvey gingen door naar de Fast 12. Will Power kwalificeerde zich in zijn groep teleurstellend als twaalfde.

2022 VeeKay Barber 2
VeeKay op weg naar de pole.


Kwalificatie Groep 2

Castroneves, Herta en Grosjean waren direct snel in de tweede sessie terwijl VeeKay zich op P6 bevond. Herta ging als eerste voor de Rode Compound naar binnen. De Andretti-rijder liet als eerste een 1.06.799 noteren. Kort voor het einde ging David Malukas eraf wat een Rode vlag situatie veroozaakte.Groshean Herta Newgarden, VeeKay, Illott en Ericsson gingen door naar de Top 12. Grosjean was met 1.06.2000 de snelste man in deze sessie. VeeKay liet als vierde een 1.06.5477 noteren.

2022  McLaughlin Barber
McLaughlin zette te laat de aanval op de pole in......


Fast 12 Kwalificatie

Saillant detail voor de Fast 12. Zes Honda en zes Chevrolet-aangedreven Dallara's. Callum Ilott haalde de Fast 12 en versloeg met zijn tijd zelfs Scott Dixon en Will Power. Vrijwel iedereen begon met de harde compound aan de sessie die door Herta met een 1.07.9162 geopend werd. VeeKay had in zijn eerste vliegende ronde een tijd van 1.11.2657. VeeKay liet in zijn tweede ronde een 1.07.5504 noteren en verbeterde vervolgens naar 1.07.1162. Met nog vier minuten te gaan switchte vrijwel de gehele Top 12 naar de Rode Compound.

Kort voor het eind verbeterde VeeKay zich naar een 1.06.2737 wat een vijfde tijd betekende terwijl Marcus Ericsson met een grindbakexcursi voor een Rode Vlag situatie zorgde waarmee de sessie werd bëëindgid. Pato O'Ward was met een 1.06.1054 de snelste op de baan gevolgd door McLaughlin met 1.06.1474. Colton Herta kwalificeerde zich teleurstellend als 10e.

2022 VeeKay Pole
Weer een prachtig moment voor de Nederlandse autosport.

Fast 6 Kwalifcatie
Pato O'Ward, Scott McLaughlin, Alexander Rossi, Felix Rosenqvist, Rinus VeeKay, Alex Palou kwalificeerden zich voor de Fast 6. Saillant detail. Met zijn 21 jaar was VeeKay de jongste rijder in de Top 6 terwijl Felix Rosenqvist en Alexander Rossi met hun 29 jaar de oudsten waren. Alleen Rosenqvist opteerde voor de Soft Compound. Veekay opende de sessie met een 1.06.5379 en was daarmee luttele tellen van het baanrecord verwijderd. Vervolgens een snelle tijd van O'Ward met 1.06.4003. McLaughlin ging heel laat in de sessie naar buiten en liet een 1.06.6553 noteren. VeeKay pakte met een 1.06.2507 zijn eerste pole dit seizoen.

Achter VeeKay kwalificeerden zich Pato O'Ward, Alex Palou, Scott McLaughlin, Alexander Rossi en Felix Rosenqvist. 

Startgrid Barber Motorsports Park

2022 StartgridAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet