Formula 4

Formule 4: Antonelli en Camara behalen debuutzeges van het nieuwe generatie Tatuus chassis op Spa Francorchamps

Het team van VAR was tijdens de openingswedstrijd afgelopen weekend op Spa Francorchamps niet van de partij. Eerder in de week had men al een statement uitgegeven waarin werd uitgelegd dat de levering van de auto's wegens het gebrek aan grondstoffen vertraging had opgelopen. Uiteindelijk stonden er 21 Tatuus F4 Gen II chassis op de startstreep. Vraag blijft of dit in de toekomst ook zo blijft. Vooral de afgelopen jaren, mede veroorzaakt door Corona, was er een neergaande trend dat teams naar andere kampioenschappen uitweken. De Italiaan Kimi Antonelli schreef in ieder geval geschiedenis door afgelopen zaterdag met het nieuwe Tatuus F4 Gen II als beide wedstrijden op Spa Francorchamps te winnen.

2022 Start Francorchamps
Start van een nieuw tijdperk op Spa Francorchamps.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Antonelli en Camara behalen debuutzeges van het nieuwe generatie Tatuus chassis op Spa Francorchamps
De filosofie van de ADAC ontgaat uw redacteur een beetje. Vorig jaar werd het nieuwe Generatie Tatuus-circuit op Hockenheim aangekondigd. Waarom het debuut van de generatie auto op het circuit van Spa Francorchamps plaatsvond is mij een volledig raadsel omdat de F4 traditioneel deel uitmaakte van het ADAC GT Masters openingspakket op Oschersleben waar afgelopen weekend traditioneel de seizoensopening met ruim 28.000 toeschouwers plaatsvond. De première vond dus plaats op een fantastische baan maar in een land dat helaas ook geen eenzitterkampioenschappen meer kent... Nu wordt het afwachten hoeveel auto's er bij de volgende wedstrijd in Hockenheim werkelijk op de startgrid staan.

De 15-jarige Andrea Kimi Antonelli (Prema Racing) behaalde voor de beide openingswedstrijden afgelopen zaterdag de pole en wist deze ook in overwinningen te verzilveren. Zijn Braziliaanse teamgenoot Rafael Camara eindigde in beide wedstrijden ook als tweede. De Oostenrijker Charlie Wurz (zoon van oud F1-coureur Alexander Wurz) werd direct in zijn allereerste F4 wedstrijd tweede. Zijn Australische teamcollega James Wharton behaalde in de tweede wedstrijd direct zijn eerste podiumresultaat.

2022 Andrea Kimi Antonelli Andrea Kimi Antonelli was de man die op Spa Francorchamps als eerste in het nieuwe Gen 11 tijdperk geschiedenis schreef.

Gedurende de eerste wedstrijd wist Antonelli zijn pole te verdedigen maar werd na enkele spectaculaire slipstream duels al snel door de Fransman Marcus Amand (16/US Racing)gepasseerd. Twee ronden later zette de Italiaanse Mercedes-Junior de aanval in en stond de leiding niet meer af. Achter hem stond een driestrijd waarin Camara, Wurz en de Deen Conrad Larsen (eveneens Prema Racing) om de derde plek streden. Ook Camara stond zijn tweede plek niet meer af. De Fransman Amand eindigde als vijfde.

2022 Rafael Camara
Rafael Camaro pakte de derde race op Spa Francorchamps.

Onder heerlijke voorjaarstemperaturen nam Antonelli bij de tweede wedstrijd opnieuw de leiding en kwam wederom als eerste uit La Source. De Fransman Amand wist zich in de openingsfase vanaf P6 naar P2 op te werken maar moest helaas een "Drive-through" incasseren. Het leverde overigens nog een achtste plek op. Vervolgens ging Armand aan zijn Australische Prema-teamgenoot James Wharton voorbij en was vervolgens de tweede beste coureur in het Rookie klassement. De derde en vierde plek werden resp. door Kacper Sztuka (PL/16/US Racing) en Nikita Bedrin (16/ITA/PHM Racing) ingenomen. De Duitser Jonas Ried (17/PHM Racing) maakte met een zevende plek een geslaagd debuut in de ADAC High Speed School.

2022 Camera De Braziliaan Rafael Camara eindigde evenals zijn teamgenoot tweemaal als tweede.


Antonelli: " Bij de starts kwam ik goed weg en wist mijn positie op de lange rechte stukken goed te verdedigen. Met twee overwinningen voor mij een ongelofelijke dag." Voor zijn teamgenoot Camara was die bij de tweede wedstrijd aanvankelijk iets minder. "Ik had een ongelukkige start en verloor nogal wat posities. Gedurende het wedstrijdverloop wist ik mij weer te herstellen en slaagde erin om mijn tweede podium te behalen. Voorafgaande aan het weekend had ik hier niet op gerekend. Bij de allereerste F4 wedstrijd stonden er drie verschillende naties op het podium. James Wharton: "Met de duels heb ik mij niet bemoeid want ik wist gewoon dat het op deze baan op een foutloze prestatie aankomt."

Camara wint op zondag
Rafael Camara mocht zich afgelopen zondag op zijn allereerste F4 overwinning verheugen. Na vele inhaalacties slaagde de Braziliaan er na een wedstrijd vol actie in om op Spa Francorchamps Kacper Sztuka (US Racing) en zijn teamgenoot Conrad Laursen te verslaan. Voor het gerenommeerde Prema Racing betekende het een hattrick op Spa. Camara: "Ik ben dolgelukkig dat ik deze wedstrijd kon winnen. Het was voor mij hard werken maar ik heb ervan genoten. Het weekend verliep super."


2022 Charlie Wurx
Gaat Charlie Wurz in de voetsporen van zijn vader treden?

In het kader van de 24H Series stonden er 21 rijders uit 17 verschillende landen op de startstreep. Polesitter Marcus Amand (US Racing) had onder droge weersomstandigheden en 11 graden Celsius een uitstekende start. In de tweede ronde moest de safetycar echter in actie komen. Amand was bij herstart goed wakker en wist zijn koppositie goed te verdedigen. Achter hem vonden meerdere slipstream duels plaats waardoor de posities nogal wat wisselden.

In het begin slaagde Armand er nog in om van zijn achtervolgers afstand te nemen. Vanaf een zevende startplek bevond hij zich zes ronden later in tweede positie. In de negende ronde viel op het 7.004 km lange circuit de beslissende "move". Camara ging definitief aan Sztuka voorbij en pakte de overwinning. Sztuka die vanaf P5 aan de wedstrijd begon: " Het eerste ADAC Formule 4 Podium voelt goed aan. De overwinning had er zeker in gezeten maar deze neem ik graag mee naar huis.

2022 La Source
Antonelli. De nieuwe generatie dient zich aan.

De Deen Laursen ging na een indrukwekkende inhaalwedstrijd als derde over de streep. Hij was vanaf P19 gestart. Laursen: "Ongelofelijk dat ik nog op het podium beland ben. Het verkeer bij de start was enorm waardoor ik snel in mijn wedstrijdritme kwam en ben gewoon "cool" gebleven. Zijn teamgenoot Andrea Kimi Antonelli eindigde als vierde. Vanwege een omgekeerde grid volgorde startte de tweevoudige zaterdagwinnaar vanaf P8. Ook Charlie Wurz (16/A/Prema Racing) wist vele posities goed te maken. Wurz was als zeventiende gestart en slaagde er nog in om een Top 5 resultaat te behalen.

2022 Marcus Amand
De Fransman Amand zeker een naam om in de gaten te houden.

De Fransman Amand zag als achtste het zwartwit geblokt. Alfio Spina (16/ITA/PHM Racing) behaalde als tweede geklasseerde rookie. De Top 10 werd door Nikita Bedrin (16/ITA/PHM Racing), James Wharton ( 15/AUS/PHM Racing) en Rasmus Joutsimies (19/FN/Jenzer Motosport) voltooid. De tweede wedstrijd vindt gedurende het weekend van 13/15 mei a.s. op het 4,575 km lange parcours van Hockenheim eveneens in het kader van de 24H Series plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet