NASCAR

NASCAR: Watermeloenkweker Ross Chastain wint Talladega 500

Slechts één ronde had de uit Florida afkomstige 29-jarige Ross Chastain nodig om de Talladega 500 te winnen. Chastain behaalde afgelopen zondag zijn tweede Cup-overwinning in een uiterst boeiende wedstrijd waar wel enkele crashes waren, ook nog eens te wijten aan technisch malheur maar de echte "Big One" bleef met de NextGen. Auto zelfs uit.....


2022 Ross Chastain 1
En weer een nieuwe handtekening van een winnaar na de wedstrijd. Na de doughnuts, Spyderman etc. heeft Ross Chastain het handelsmerk van Klim eens uit je dak of nog beter Ga eens uit je dak!" Wie volgt?


Tekst: Willem J. Staat
Foto's": Toyota Racing USA/NASCAR

Watermeloenkweker Ross Chastain wint Talladega 500
Met nog één ronde te gaan reed Chastain in derde positie achter Erik Jones en Kyle Larson. Laatstgenoemde trok naar buiten om de leiding te pakken. Maar Jones positioneerde zijn auto voor Larson om diens momentum af te blokken. Chastain hield op de één of andere manier zijn No 1. Trackhouse Chevrolet onder controle terwijl Larson en Jones hun momentum verloren reed Ross zonder er iets voor te doen naar de overwinning. Wat een finish!!! Larson en Jones werden nog als vierde en zesde geklasseerd.


"Holy Cow" we hebben niets gedaan. Wij zijn gewoon daar gebleven" schreeuwde Chastain via de boordradio toen hij met 0.105 secs. het zwartwit geblokt passeerde. Ross Chastain behaalde op 27 maart j.l zijn allereerste overwinning op de roadcourse van COTA en die was ook al zo spectaculair.

2022 Talladega 2
Talladega 500 vanaf de tribunes gezien.

Ross Chastain: " Ik ben altijd diegene die te vroeg naar boven gaat en dan op het einde een fout maakt. En met acht ronden te gaan had ik zoiets van dit ga ik niet opnieuw doen. Alhoewel ik het vandaag een paar keer deed. Ik had zoiets van, ik ga onderaan rijden en ik ga vandaag de wedstrijd voor ons team niet verliezen. Ze bleven maar naar boven en uit de weg gaan."


2022 Talladega 1
Kyle Busch reed kortstondig aan de leiding maar liet zich bewust terugvallen en eindigde als derde.

Austin Dillon kwam als tweede over de streep gevolgd door Kyle Busch terwijl Kyle Larson na 31 pogingen eindelijk zijn eerste Top 5 resultaat in een restrictror-wedstrijd wist te behalen. Achter Larson eindigde Martin Truex Jr. als vijfde gevolgd door Erik Jones die duidelijk ook voor de overwinning ging. Jones was slechts één overwinning verwijderd voor het team van GMS Motorsports dat in 2014 haar laatste overwinning in de Cup-series wist te behalen.

Een teleurgestelde Erik Jones: " Alleen die laatste ronde was weer typisch hier. Ik ben hier zo vaak dichtbij de overwinning geweest. Ook tijdens de wedstrijd in de herfst. Ik wou dat ik onderaan was gebleven. Maar ik wist niet dat ze met zoveel kwamen aanstormen. Ik probeerde mij tegen Larson te verdedigen maar was iets te ver vooruit wat de deur voor de No1 van Chastain opende."

2022 Bubba Wallace
Bubba Wallace hier nog voor Chastain en Hamlin was ook op Talladega weer een factor.

Jones vond echter wat voldoening in zijn performance. "Ik was wel blij dat ik enkele ronden aan de leiding reed en had de No 43 zo graag in Victory Lane willen zien. Vandaag was zeker de dag geweest. We waren de gehele dag snel en ik wist gewoon dat we een "shot" op de zege hadden maar we konden het gewoon niet goed afsluiten."

Larson was eveneens teleurgesteld dat hij zijn performance niet in een beker wist te verzilveren. Kyle Larson: "Voor mijzelf verrichtte ik een bijna perfecte job op een superspeedway. Tot aan de laatste ronde dan. Ik had ze om de tuin moeten leiden om eerst naar boven en dan weer naar onderen te gaan. Toch een beetje onervarenheid hier." Larson's teamgenoot Chase Elliott die eerder op Talladega won eindigde als zevende gevolgd door oud Daytona 500-winnaar Michael McDowell, Alex Bowman (Hendrick Motorsports) en Stewart Haas Racing-coureur Kevin Harvick die er eigenlijk de gehele wedstrijd goed bij zat.

2022 Start
Chastain pakt voor het team van Trackhouse in de overwinning terwijl Wallace verder naar achteren in de muur verdwijnt.

Het was een typische Talladega-wedstrijd waarin de kop tussen 16-coureurs maar liefst 41 maal wisselde. Hendrick Motorsports-coureur William Byron reed er in de 188 ronden tellende wedstrijd maar liefst 38 aan de leiding maar was na zijn laatste stop niet meer in staar om terrein goed te maken en eindigde als 15e. Wel schreef Byron nog wel het tweede wedstrijdsegment op zijn naam.

Bubba Wallace die in de herfst van 2021 de tweede Talladega-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven won het eerste wedstrijdsegment maar verloor evenals Byron in de slotfase terrein. In het zicht van de finish was Wallace bij een crash betrokken en werd met de No 24 XI Toyota als 17e geklasseerd. Elliott's Top 10 resultaat was voldoende om in de tussenstand van de titelstrijd de leiding te behouden en heeft 21 punten voorsprong op Ryan Blaney. Volgende week wordt er op de "Monster Mile" in Dover gereden.


2022 Ross Chastain 2
Winnaar Ross Chastain. Dit keer liet hij zich op Talladega door de concurrentie "niet vangen."

3rd Annual GEICO 500
Talladega Superspeedway
Talladega, Alabama

Uitslag
1. (19) Ross Chastain, Chevrolet, 188 ronden
2. (14) Austin Dillon, Chevrolet, 188.
3. (12) Kyle Busch, Toyota, 188.
4. (5) Kyle Larson, Chevrolet, 188.
5. (2) Martin Truex Jr., Toyota, 188.
6. (16) Erik Jones, Chevrolet, 188.
7. (28) Chase Elliott, Chevrolet, 188.
8. (21) Michael McDowell, Ford, 188.
9. (27) Alex Bowman, Chevrolet, 188.
10. (24) Kevin Harvick, Ford, 188.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet