24H Series

24H Series: Phoenix Racing-Audi wint Hankook 12H Spa, Nederlandse teams winnen Porsche 991- en 992-klassen (kort)

220424 12h Spa start
Start van de Hankook 12H Spa-Francorchamps

Delfde het Duitse team vorige maand in Mugello in de strijd om de algehele overwinning nog het onderspit tegen ST Racing met de BMW, tijdens de Hankook 12H Spa-Francorchamps was het voor Phoenix Racing met de Audi R8 LMS wel raak. In de twee delen van de wedstrijd legden Pierre Kaffer, Michael Doppelmayr, Elia Erhart en Patryk Krupinski in totaal 256 ronden af en stelden daarmee de overwinning veilig. Nederlandse successen waren er in de Porsche-klassen: Red Camel-Jordans.nl won met Ivo, Rik en Luc Breukers de 992-klasse, Van Berlo Motorsport by Bas Koeten Racing zegevierde met Marcel en Glenn van Berlo en Bart van Helden in de 991-klasse. De overwinning bij de toerwagens was voor het Deense Holmgaard Motorsport met een Volkswagen Golf GTI TCR.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Creventic/Petr Fryba

Gedurende vrijwel het hele tweede deel van de race was de Phoenix Racing-Audi in een intense strijd verwikkeld met de CP Racing-Mercedes, die na de nachtelijke onderbreking vanmorgen vanaf de pole-position gestart was, en de WTM-Ferrari. Vanwege uiteenlopende tankstrategieën wisselden de drie auto's elkaar regelmatig aan de leiding van het veld af. Uiteindelijk moest de CP-Mercedes in de slotfase brandstof sparen en moest de WTM-Ferrari nog een keer naar binnen voor een rijderswissel, wat voor Phoenix Racing uiteindelijk de weg naar de overwinning vrij maakte. Op een ronde achterstand eindigde de CP-Mercedes als tweede, een kleine minuut daarachter kwam de WTM-Ferrari als derde over de eindstreep. Opmerkelijk: de eerste vier plaatsen in het algemeen klassement gingen naar teams die in de "Pro-Am"- of in de "Am"-categorie reden, bij de top zeven algemeen zat zelfs maar één "pure" GT3-auto.

Ook bij de Porsches won een "Am"-team, en wel het Belgische Red Ant-team van vader Bert en zonen Yannick en Ayrton Redant, die heel keurig als achtste algemeen eindigden. Zo waren de Red Camel-Jordans.nl-Porsche en de Van Berlo Motorsport by Bas Koeten Racing-Porsche als winnaars in respectievelijk de 992- en 991-klasse zelfs pas de derde en vierde Cup-Porsche in de algemene rangschikking, want ook de 992 Cup van het Duitse HRT Performance zat daar nog voor. Dat doet een mens afvragen wat de zin van de "Pro-Am" en "Am"-onderverdeling is, maar die beslissing is uiteraard aan de organisatie.

In GT4 zegevierde de Tangerine Associates-BMW M4, het Duitse Porsche-team 9und11 won de GTX-klasse. Bij de toerwagens leek het Litouwse Noker Racing Team met de Volkswagen Golf TCR lange tijd op weg naar de zege, maar een aanrijding met nog anderhalf uur te gaan zorgde voor zoveel schade dat de voortijdige uitval een feit was. Daarmee ging de zege naar het Deense Holmgaard Motorsport, eveneens met een Golf, dat niet alleen voor het eerst de klasse won, maar zelfs voor het eerst op het podium stond in de 24H Series. De volgende race wordt op 14 en 15 mei verreden op Hockenheim, ook dan weer met een duur van 12 uur en gesplitst over twee dagen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet