Formule 2

Formule 2: Armstrong en Pourchaire rijden naar zeges op Imola, geen punten voor Verschoor

SI202204230602 news

De Formule 2-zeges op Imola zijn naar Marcus Armstrong (Hitech) en Théo Pourchaire (ART) gegaan. De winst van Armstrong in de sprintrace was rechttoe-rechtaan, Pourchaire maakte in de hoofdrace de nodige plaatsen goed en profiteerde vervolgens van een gelukkige safety car en een kapitale fout van Roy Nissany (DAMS), die op koers lag voor zijn eerste overwinning. Richard Verschoor maakte voor Trident een slecht weekend mee. Een tegenvallende kwalificatie was de basis voor twee races zonder punten.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Dutch Photo Agency

Armstrong legde meteen bij de start de basis voor zijn sprintraceoverwinning. Vanaf de eerste rij was hij aanzienlijk beter weg dan reverse-poleman Logan Sargeant, die ook plekken verloor aan het Prema-duo Jehan Daruvala en Dennis Hauger en DAMS-coureur Roy Nissany. In een voor F2-begrippen uitermate processionele race veranderde er daarna nauwelijks meer iets aan de volgorde. Zelfs DRS kon daar weinig aan verhelpen: in totaal waren er twee 'echte' inhaalacties in de top-tien te noteren.

Nissany lag een groot deel van de race onder druk van Sargeant, totdat de Amerikaan te veel van zijn banden had gevergd en terugviel in de klauwen van klassementsleider Felipe Drugovich (MP). Die veroverde in de slotfase de vijfde plaats op Sargeant en liep daarmee uit op Liam Lawson (Carlin), die als achtste eindigde achter Sargeant en Théo Pourchaire (ART). Pourchaires teamgenoot Frederik Vesti was eerder de top-tien in geklommen ten koste van Jack Doohan (Virtuosi), na een slimme passeeractie in de Piratella.

Richard Verschoor (Trident) maakte bij de start vijf plaatsen goed op zijn dramatische 19e startpositie, na een uitermate teleurstellende kwalificatie voor de Nederlander, die zijn derde plaats in de tussenstand aan Daruvala verloor. Daarna reed hij de hele race machteloos achter Enzo Fittipaldi (Charouz) aan, om alleen nog een plek te winnen doordat Ralph Boschung van de zesde plaats verdween door een kapotte versnellingsbak in zijn Campos-auto.
  SI202204230609 news

Op zondag mocht Jüri Vips (Hitech) van pole vertrekken, na een mislukte sprintrace die hem de 15e plaats opleverde. Maar beide mannen op de eerste rij kwamen zeer slecht weg, ook Ayumu Iwasa (DAMS), waarna Doohan en Hauger elkaar raakten en uitschakelden vanaf de derde en vijfde startplek. Boschung profiteerde vanaf de vierde plek op de grid, maar Nissany kanonneerde vanaf de zesde plek zelfs naar de leiding. De ramp voor Vips werd alleen maar groter toen hij geheel door eigen schuld de auto verloor na de safety car voor Hauger. Meteen volgde er wéér een safety car, die nu samenviel met het pitstopmoment voor de supersofts.

Op de mediums moesten Daruvala, Armstrong, Lawson, Drugovich, Hughes, Sato, Caldwell, Verschoor en Williams – nu de eerste negen aan de leiding, vóór Nissany, Boschung, Pourchaire, Sargeant en Novalak – hopen op nóg een safety car (of regen...) om later in de race niet volkomen kansloos te zijn. Daar stond tegenover dat de mediums door de twee safety cars nog nauwelijks iets te verduren hadden gehad en dus redelijk makkelijk Nissany et al op nieuwe mediums van zich af konden houden.

Net als op zaterdag volgde er een processie, op een mooie inhaalactie van Sato op Hughes na. Verderop wist Pourchaire aan Boschung voorbij te gaan, terwijl vooraan Daruvala een gaatje creëerde op Armstrong. Totdat Roy Nissany een zekere overwinning weggooide door bij het uitkomen van Rivazza hard de muur in te gaan. De Israëlier deed daarmee weinig goeds voor zijn 'pay driver'-imago. Bovendien liet hij brokstukken achter in de pitstraat waar hij meteen in schoot – zodat de leiders tijdens de virtual safety car niet konden pitten! En het was een VSC, geen echte safety car, zodat het wens-scenario voor de mannen aan kop niet volgde.

Verschoor verraste Caldwell bij de herstart en hoorde een ronde later bij het gokkende groepje dat vroeg wisselde naar de supersofts, samen met Lawson en Hughes. Een ronde later volgden Daruvala en Williams. Armstrong verloor vervolgens tijd op zijn stop. Sargeant leek de 'virtuele' tweede plaats in handen te krijgen toen hij Boschung vier ronden voor het einde te snel af was, maar hij verloor 'm bij de Variante Alta en leverde daarna snel plekken in. Fittipaldi glipte meteen langs beiden, maar toen was het nog niet klaar: Lawson ging er hard af. Nu volgde er wel een safety car, maar het was te laat: Drugovich en Sato misten nét de pitingang en vielen zo de volgende ronde ver terug.

En zo kreeg Pourchaire automatisch zijn tweede overwinning van het jaar in handen, voor een verrassende Fittipaldi, Boschung en Novalak, die voor MP Motorsport zijn eerste punten scoorde. Drugovich haalde nog net een puntje binnen, maar Verschoor eindigde ver achteraan in de 'kansloze' groep, als 15e, en verloor opnieuw terrein in het kampioenschap. De Nederlander zal dit weekend gauw willen vergeten. Dat geldt niet per se voor zijn vorige team: MP Motorsport voert door de extra punten van Novalak nu het teamkampioenschap aan, voor het eerst in de geschiedenis van het team uit Westmaas.

F2, Imola, 23-24 april 2022

Race 1
1. Marcus Armstrong - Hitech - 25 ronden, 40'50"545
2. Jehan Daruvala - Prema - 1"431
3. Dennis Hauger - Prema - 2"243
4. Roy Nissany - DAMS - 2"803
5. Felipe Drugovich - MP Motorsport - 7"045
6. Logan Sargeant - Carlin - 9"821
7. Théo Pourchaire - Prema - 12"372
8. Liam Lawson - Carlin - 12"826
9. Ayumu Iwasa - DAMS - 13"436
10. Frederik Vesti - Prema - 17"714
11. Jack Doohan - Virtuosi - 20"179
12. Enzo Fittipaldi - Charouz - 21"059
13. Richard Verschoor - Trident - 21"493
14. Calan Williams - Trident - 22"942
15. Jüri Vips - Charouz - 23"275
16. Marino Sato - Virtuosi - 24"216
17. Olli Caldwell - Campos - 24"637
18. Jake Hughes - Van Amersfoort - 25"856
19. Clement Novalak - MP Motorsport - 26"299

Snelste ronde: Jüri Vips, 1'28"841

Uitgevallen
10e ronde - Ralph Boschung
1e ronde - David Beckmann
1e ronde - Amaury Cordeel

Race 2
1. Théo Pourchaire - ART - 35 ronden
2. Enzo Fittipaldi - ART - 0"3
3. Ralph Boschung - Campos - 0"7
4. Clément Novalak - MP Motorsport - 1"4
5. Ayumu Iwasa - DAMS - 1"8
6. Frederik Vesti - Campos - 2"1
7. Logan Sargeant - Carlin - 2"5
8. David Beckmann - Charouz - 3"2
9. Jehan Daruvala - Prema - 4"1
10. Felipe Drugovich - MP Motorsport - 4"3
11. Marino Sato - Prema - 4"8
12. Jake Hughes - Van Amersfoort - 5"0
13. Marcus Armstrong - Hitech - 6"2
14. Olli Caldwell - Campos - 6"7
15. Richard Verschoor - Trident - 7"2
16. Calan Williams - Trident - 7"7
17. Amaury Cordeel - Van Amersfoort - 1'21"4

Snelste ronde: Jehan Daruvala, 1'28"353

Uitgevallen
31e ronde - Liam Lawson
21e ronde - Roy Nissany
5e ronde - Juri Vips
1e ronde - Jack Doohan
1e ronde - Dennis Hauger

Stand kampioenschap
1.Pourchaire 52; 2.Drugovich 50; 3.Daruvala 36; 4.Lawson 35; 5.Verschoor 32; 6.Boschung 32; 7.Armstrong 30; 8.Vips 30; 9.Iwasa 20; 10.Fittipaldi 18
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet