NASCAR

NASCAR: Noah Gragson triomfeert in driemaal verlengde Xfinity-wedstrijd op Talladega

Het was een Earnhardt Zaterdag in Earnhardt land. Bij een derde herstart greep Noah Gragson(JR Motorsports) definitief de leiding en schreef de Ag-Pro 300 NASCAR Xfinity-wedstrijd op zijn naam. Jeffrey Earnhardt als tweede.

2022 Noah Gragson leiding
Noah Gragson, geheel links, pakt de overwinning op Talladega.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Noah Gragson triomfeert in driemaal verlengde Xfinity-wedstrijd op Talladega
Jeffrey Earnhardt, de kleinzoon van zevenvoudig NASCAR kampioen Dale Earnhardt Sr, reed speciaal voor deze gelegenheid met een zwart retro kleurenschema waarvan de No3 Chevrolet was voorzien. Jeffrey Earnhardt werd door Gragson met een verschil van slechts 0.131 secs. verslagen. Voor Gragson betekende het zijn allereerste Talladega overwinning en de zevende in zijn carrière.

Gragson greep de leiding toen zijn teamgenoot Justin Allgaier, in de derde verlenging, zonder brandstof kwam te staan. De coureur van de No 9 Chevrolet wist de leiding te behouden terwijl Earnhardt zich vanaf P8 naar P2 wist op te werken. Direct na de wedstrijd was Gragson al bezig met het plannen van zijn feestje op het beruchte Talladega infield.

Noah Gragson: "Het team van JR Motorsports geeft nooit op. Wij hebben het de afgelopen maand moeilijk gehad en kregen niet de finish die wij wilden. Aan het begin van de wedstrijd kon ik ook niet zoveel "moves" maken. Dus ik bleef maar onderaan rijden. Soms viel ik terug of ik kwam weer naar voren."

2022 Dale Sr Noah Dale Sr. en zijn rijder Noah Gragson. Een succesvolle combinatie.

Gedurende de twee verlenging ging Jeffrey Earnhardt aan A.J. Allmendinger voorbij maar was niet in staat om bij Gragson op de tri-oval aansluiting te vinden. Het was ook een beetje een deja vu want Earnhardt werd vanuit de pits begeleid door de befaamde Larry McReynolds die deze functie sinds 2000 niet meer had vervuld. Jeffrey Earnhardt: "I am living the dream here" Ik ben zo dankbaar voor deze kans. Het team van Richard Childress Racing heeft een fantastische auto gebouwd. Wij kwamen een beetje op Gragson tekort. Maar hij is wel goed bij de "plate races." (Op Talladega rijdt men met restrictor plates).

Bij de tweede verlenging reed A.J. Allmendinger (Kaulig Racing) op kop en leek de wedstrijd onder controle te hebben totdat Jeremy Clements plotseling stilviel. Het was tevens geen slechte dag voor Allmendinger die als derde wist te eindigen. Voor de tweede maal won hij de $100.000 Dash for Cash bonus waarvoor slechts vier rijders binnen de Xfinity-series in aanmerking komen.

A.J. Allmendinger: "Ik dacht dat ik in de allerlaatste ronde misschien wel zevenmaal crashte. Maar ik waardeer het enorm van wat Xfinity en Comcast doen om ons voor die U$ 100.000 te laten racen. Ik realiseerde mij niet dat Allgaier ineens begon terug te vallen. Op dat moment had Gragson een behoorlijk goede run. Ik kwam goed topsnelheid tekort zodat ze boven op mijn bumper konden komen. Jeffrey maakte gewoon een goede "move" door mij voor de tweede plek te passeren."

Austin Hill, die de seizoensopener op Daytona won, reed in totaal 67 ronden aan de leiding en bevond zich op kop toen Sam Mayer de controle over zijn Chevrolet verloor en Hill richting buitenmuur torpedeerde. Beide auto's waren te zwaar beschadigd om de wedstrijd nog voort te zetten.

Noah Gragson winnaar
Gragson kon de voorbereidingen voor zijn feestje op het infield van Talladega gaan treffen.

Achter A.J. Allmendinger eindigden Ryan Sieg en Landon Cassill resp. als vierde en vijfde. Voor het laatstgenoemde betekende het zijn tweede achtereenvolgende Top 5 prestatie. Daarachter volgden Anthony Alfredo, Riley Herbst, Joe Graf Jr. Myatt Snider en Brett Moffitt die de Top 10 completeerden.

31st Annual Ag Pro 300 Talladega
1. (19) Noah Gragson, Chevrolet, 124 ronden
2. (1) Jeffrey Earnhardt, Chevrolet, 124.
3. (13) AJ Allmendinger, Chevrolet, 124.
4. (10) Ryan Sieg, Ford, 124.
5. (6) Landon Cassill, Chevrolet, 124.
6. (12) Anthony Alfredo, Chevrolet, 124.
7. (20) Riley Herbst, Ford, 124.
8. (24) Joe Graf Jr, Ford, 124.
9. (31) Myatt Snider, Chevrolet, 124.
10. (18) Brett Moffitt, Chevrolet, 124.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet