VLN

VLN: Leermeester Agusto Farfus en leerling Max Hesse zorgen voor adembenemende Nordschleife BMW thriller

De kogel is door de kerk. De gloednieuwe BMW M4 GT3 behaalde zaterdag in de 53e Adenauer ADAC Rundstrecken Trophy de allereerste overwinning op Duitse bodem. Rowe Racing-coureur Agusto Farfus en BMW Junior-coureur Max Hasse zorgden voor een zinderende finale. In twee adembenemende slotrondes wisselden Farfus en Hesse sensationaal van positie waarbij de Braziliaan uiteindelijk op het snelle stuk van de Döttinger Höhe zijn ex-leerling het nakijken gaf. Een drievoudige BMW overwinning. De Walkenhorst BMW M4 GT3 van de combinatie Christian Krognes, Andy Soucek en Sami Matti Trogen kwam als derde over de finish.

2022_Start.jpg
Start van een thriller op de Nordschleife.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Leermeester Agusto Farfus en leerling Max Hasse zorgen voor adembenemende Nordschleife BMW thriller
In de afgelopen twee jaar heeft de Braziliaan Agusto Farfus de BMW Junioren op de Nordschleife begeleid en opgeleid. Leermeester Farfus kreeg vandaag keiharde tegenstand en moest zich fel verdedigen.

Agusto Farfus: "Ik had in de slotfase 15 seconden achterstand maar vervolgens naderde ik snel. Bij Flugplatz had ik maar een fractie van een seconde om een beslissing te nemen en in het gevecht dat vervolgens op de Döttinger Höhe volgde wist ik dat ik hem kon vertrouwen. Zonder het nieuwe asfalt was deze "move"nog niet eens mogelijk geweest. Je kunt nu keihard naast elkaar rijden want het asfalt voelt als een tapijt aan."

2022 Start 2
Record aantal starters voor de tweede NLS-wedstrijd. Maar liefst 160 inschrijvingen.


Leerling Max Hesse moest ditmaal nog gas terugnemen "Het was in de laatste ronden bijzonder spannend. Ter hoogte van "Flugplatz" had ik pech dat ik door hem werd ingehaald. Vervolgens wist ik twee ronden lang de aansluiting te behouden. Op de Döttinger Höhe waren wij beiden zelfs een beetje op het gras. Maar we kunnen tevreden zijn want we hadden ook nog een "drive-through" De combinatie Max Hesse, Neil Verhagen en Dan Harper eindigde met de Junior BMW M4 GT3 als tweede gevolgd door de Walkenhorst M4 GT3 van de combinatie Christian Krognes, eSports-racer Sami Matti Trogen en Andy Soucek. De in Madrid geboren Soucek is van Oostenrijks Tsjechische afkomst en heeft een Franse moeder. Maar omdat hij in Spanje woont en dit land veel voor hem betekent rijdt hij onder Spaanse vlag. De man met de Oostenrijks/Spaanse nationaliteit kwam overigens te voet over de finish. "De auto stopte er in de uitloopronde plotseling mee" legde hij aan diverse omstanders uit.


2022 Junior Team
De Junioren waren dichtbij de zege.

Pole voor Conor De Philippi
Met een tijd van 7.57.095 behaalde Conor De Philippi met de ROWE BMW M4 GT4 de pole en wist tot aan de eerste rijderswissel in de zevende ronde de eerste plek in de wedstrijd uitstekend te verdedigen. De #99 ROWE BMW M4 GT3 bevond zich na de tweede en derde stop in resp. de 14e en 22e ronde. Farfus kwam echter bij de laatste stop als tweede de baan op nadat Conor De Philippi gedurende zijn stint nogal door het verkeer was opgehouden en ook het slachtoffer was geworden van de nodige Code 60 fases.

2022 Verkeer 1
Veel verkeer op de Nordschleife.

Maar Farfus, door BMW ook wel Gustl genoemd, beschikt over een enorme vechtersmentaliteit en had binnen no time het gat naar Max Hesse dichtgereden. In de allerlaatste ronde moest Farfus het bij het lappen van tegenstanders toch iets rustiger aandoen. Daarbij kreeg Hesse een laatste kans en kwam nogmaals bij Farfus langzij. Maar de Braziliaan behield zijn koelheid en kwam uiteindelijk als eerste over de streep.

Agusto Farfus: "Wij zaten een beetje op verloren terrein omdat we met de gele vlag situaties en het verkeer nogal wat pech hadden. Bij de laatste stint was de verwachting dat we voor de andere BMW uit de pits zouden komen.

2022 Dacia Logan
Met een Dacia Logan in de NLS. Zelfs dat kan tussen het Audi, BMW en Porsche-geweld.

Maar dit was ongelukkigerwijs niet het geval want ik lag zoiets als 15/20 seconden achter en kwam steeds dichterbij. Bij de eerste gelegenheid passeerde ik hem en nam afstand. Max had slechts een fractie van een seconde om een beslissing te nemen. Ik zag hem aarzelen en ging voorbij. Maar helaas had ik vanwege het verkeer een hele slechte run op het laatste rechte stuk en moest flink verdedigen want hij kwam volgas terug. "That's racing"

Conor de Philippi: "Wat een fantastische dag voor deze auto. Het was de allereerste maal dat we met deze nieuwe auto op deze baan reden maar het team verrichtte fantastisch werk met de voorbereidingen en strategie. Mijn laatste stint was met het verkeer nogal ongelukkig maar soms gebeurt dit gewoon. Agusto reed als demoon maakte de juiste "move" voor de overwinning. Fantastisch om zulke ongelofelijke teammaten te hebben."

2022 Race
Conor De Philippi zette de toon in de openingsfase.

De tweede #98 ROWE BMW werd door tweevoudig DTM-kampioen Marco Wittmannn, John Edwards (USA) en Sheldon van der Linde (ZA) bemand. Vanwege het vele verkeer slaagden zij er niet in om een volledig vrije ronde te krijgen. Vanaf een 15e startplek wisten zij als vijfde overall te eindigen
.
Marco Wittmann: "In zijn totaliteit is de eindconclusie positief. Gedurende de kwalificatie waren er de nodige gele vlag situaties en wij hadden onder groen geen enkele vrije ronde. Vanaf een dergelijke startpositie bereik je meestal niet veel. We hadden een prachtige openingsstint en maakten veel posities goed. Daarna kwamen wij vrij constant naar voren en kwamen als vijfde over de streep. De auto beschikte over een goede balans en ons tempo was goed. Wij zijn hierover erg verheugd."

2022  Harkema
Paul Harkema samen met Tobias Müller op weg naar een fraaie klasse-overwinning.


Teambaas Hans Peter Naundorf: "Voor onze nieuwe BMW M4 GT3 was dit een fantastisch debuut op de Nordschleife. Deelname op ons favoriete circuit, pole en een overwinning is gewoon een beloning voor ons harde werken in de afgelopen weken. Het is een erg goede start voor het Nordschleife-seizoen en daarop kunnen wij voortborduren. Veel lof voor Agusto Farfus met zijn ongelofelijke performance in de laatste rondes maar ook voor al onze rijders die vandaag foutloos reden."

IMG 9676
Opluchting bij Hans Peter Naundorf van ROWE Racing na de overwinning van Agusto Farfus/Conor de Philippi

Interessant is dat de ROWE BMW's op Michelins stonden en bij het team van Walkenhorst maakte men gebruik van Yokohamas waarmee men op safe ging. Farfus kreeg bij zijn laatste stint de beschikking over een setje gloednieuwe Michelins die zeker tot het BMW succes bijdroegen. Een andere open vraag blijft na het BMW succes op de Ring natuurlijk of de BOP (Balance of Performance) voor de 24U wordt aangepast.

2022 BMW Audi duel
Slechts een dertiende plek voor de Nordschleife specialisten Stippler/Kolb in de Phoenix Audi R8 LMS

Achter de BMW-brigade volgde de gloednieuwe Toksport WRT Porsche van de combinatie Julien Andlauer/ Matt Campbell/ Mathieu Jaminet BMW Junior Neil Verhaagen kwalificeerde zich met 7.59.374 als tweede gevolgd door Walkenhorst BMW M4 GT3 van Christian Krognes met 7.58.773. Verrassend snel was de True Racing KTM X-Bow GT2 van Tim Heinemann die zich als zesde wist te kwalificeren.

2022 Grello
Geeb succes voor de Manthey Grello deze zaterdag.

Er vormde zich snel een sextet betaande uit de leidende BMW's, Kevin Estre in de Grello Porsche en de Brit Ben Tuck in de Walkenhorst BMW M4 GT3 die al na 20 Minuten iets voorbij "Flugplatz" moest opgeven. Kort daarna viel ook de Grello Manthey Porsche na een aanrijding op de Döttinger Höhe uit.


2022 SCG04 C
Een veertiende plek voor de fraaie Glickenhaus SCG004C van de combinatie Mutsch/Mailleux/Fernandez Laser.

In de SP ProAm klasse ging de overwinning naar de combinatie Nick Wüstenhagen/Bernhard Henzel met een Team Racing Race Engineers GmbH Audi R8 LMS GT3. In de BMW M240i Racing Cup ging de zege naar de combinatie Friederich Kolb/Mario Büsker/Dr. Anton Hannenkamm.

2022 BMW M4 GT4
Debuut van de gloednieuwe BMW M4 GT4

Het team van Teichmann Racing zegevierde in de CUP X-klasse met de combinatie Stephan A.Brodmerkel/Constantin Schöll/ Laura Kraihammer met de X-Bow GTX. In de Cup2 klasse ging de overwinning naar de Black Falcon Identica Porsche 911 GT3 Cup van de combinatie Paul Harkema/ Tobias Muller.

2022 Falken
Crisis bij Falken. Slachtoffer van de productschaarste.

Falken trok zich voor de wedstrijd terug
Het team van Falken heeft na de kwalficaties van deelname afgezien. De combinaties Jaxon Evans/Alessio Piccariello en Lars Kern/Martin Ragginger moesten noodgedwongen van deelname afzien. Tijdens de kwalificaties bleek dat de bandencompound, die perfect werkt voor het huidige temperatuurvenster onvoldoende beschikbaar is. De achtergrond hiervan kan worden toegeschreven aan de knelpunten in de toelevering van grondstoffen waar met nam de auto-industrie hard door getroffen werd. En daarmee ook de bandenproductie van Falken in Japan. Na onderling overleg tussen engineers en coureurs besloot men beide Porsches voor de wedstrijd terug te trekken.

2022 Farfus
De vreugde straalt er vanaf. Agusto Farfus zorgde voor een zinderende finale.


Uitslag 53e Adenauer ADAC Rundstrecken Trophy
1. Conor De Philippi (USA)/ Agusto Farfus (BR) BMW M4 GT3 28 ronden 4.05.22.698
2. Daniel Harper(Noord Ierland)/ Max Hesse(D)/Neil Verhaagen BMW M4 GT3 + 00.582 secs.
3. Christian Krognes(N)/Andy Soucek (ESP)/Sami Matti Trogen (SF) BMW M4 GT3 + 1.12.783 secs.
4. Julien Andlauer (F)/Matt Campbell (AUS)/ Mathieu Jaminet (F) Porsche 911 GT3 R + 1.45.733
5. John Edwards (USA)/Sheldon van der Linde (ZA)/ Marco Wittmann (D) + 1.57.0356
6. Jakub Giermaziak (USA)/ Michele Baretta (I) Audi R8 LMS GT3 + 2.01.782
7. Marco Sorenson (DK)/David Pittard (GB)/Maxime Martin (B) Aston Martin Vantage GT3 + 2.35.408
8. Patrick Assenheimer (D)/ Sandro Luca Trefz (D) AMG Mercdes Benz GT3 + 2.41.726
9. Kelvin van der Linde (ZA)/Robin Frijns (NL) Audi R8 LMS + 2.19.148
10. Manuel Metzger (D)/ Luca Stolz (D) AMG Mercedes Benz GT3 + 2.58.344

2022 Podium
Een volledig BMW podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet