NASCAR

NASCAR: Eindelijk wint Kyle Busch in “the dirt” op Bristol

Eindelijk slaagde JGR-coureur Kyle Busch er weer eens in om zijn succesrijks uit te breiden. De laatste overwinning was alweer een tijdje geleden. Busch kreeg de zege eigenlijk een beetje cadeau nadat de leiders Chase Briscoe en Tyler Reddick elkaar in de slotronde raakten. En geen conflicten na afloop. Beide partijen konden er alleen maar om lachen. Zo kan het dus ook.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

2022 Winnaar Kyle Busch

Kyle Busch kreeg de overwinning in het zicht van de finish cadeau.

Eindelijk wint Kyle Busch in "the dirt" op Bristol
In principe heeft Busch een speciale voorliefde voor de Bristol Motor Speedway maar de No 18 JGR Toyota-coureur had afgelopen zondagavond wel een enorme meevaller nodig om die liefdesrelatie op de halve mijlsbaan nieuw leven in te blazen.

Busch schreef de Food City Dirt race op zijn naam nadat Briscoe in de allerlaatste ronde tegen de Chevrolet van Tyler Reddick aan gleed waardoor beide auto's enorm dwars gingen. Reddick wist zijn Camaro te corrigeren maar bij het uitkomen van Turn 4 beschikte Busch over iets momentum dan zijn tegenstander en beroofde en Reddick werd andermaal van een eerste Cup-zege beroofd. Het verschil op de streep bedroeg slechts 0.330 secs.

Anderzijds behaalde Busch zijn 60e Cup-overwinning en heeft van alle actieve rijders nu de meeste op zijn CV staan. Ook evenaarde hij het record van de legendarische Richard Petty die gedurende een recordperiode van 18 jaar minstens één overwinning per seizoen wist te behalen. Tevens was dit de tweede "dirt" race sinds 1970 en de eerste voor de Next Gen auto. In totaal won Busch achtmaal op Bristol.

2022 Glijwerk Heerlijk glijden op het onverharde Bristol.

Kyle Busch met een wrange glimlach: "Ja we hebben er weer één. Het gaat er niet om hoe je ze krijgt. Het gaat erom gewoon om ze te krijgen. Eigenlijk voel ik me nu als Dale Earnhardt Sr. (terwijl het publiek hem uitfloot red.) Dit is geweldig. Ik hoefde gewoon niets te doen."

De wedstrijd moest tweemaal vanwege regen onderbroken worden. In de 227e ronde herstarte Busch als tweede maar viel naar de derde plek terug nadat hij door Briscoe gepasseerd werd. In de 232e van de 250 ronden zette hij de jacht op Tyler Reddick in. Kyle Busch: "Deze overwinning betekent enorm veel. Hier op Bristol kan ik nu op alle soorten grond dus winnen."

2022 bowman logan elliott dillon
Alex Bowman, Joey Logano, Chase Elliott en Ty Dillon in gevecht.

Chase Briscoe nam voor het incident met Reddick, dat Busch de overwinning opleverde, de verantwoording op zich. Chase Briscoe: " Ik zette de aanval op Chase in maar ik kreeg overstuur en spinde en wilde hem er ook niet vanaf rijden. Ik voel me beroerd. Het was 100 procent mijn fout. Heel jammer. Want het is een goede vriend van mij."

Een teleurgestelde Tyler Reddick: "Ik denk ook niet dat ik alles juist deed. Briscoe was in staat om in de aanval te gaan. En als ik terugkijk had ik het gewoon beter moeten doen. Ik weet het niet maar ik had hem gewoon niet zo dichtbij moeten laten komen. Hij kwam gewoon terug.

2022 Tyler Reddick
Teleurgesteld en de grote verliezer. Tyler Reddick.

Ik bedoel je racet op het onverharde en je gaat in de allerlaatste bocht voor de aanval. Het is alles waar je als coureur in zo'n situatie hoopt voor te strijden. Maar we maakten het wel spannend voor de fans. Flink balen maar we konden toch nog als tweede eindigen. Ik ben eerlijk. Had gewoon weg moeten rijden en afstand moeten nemen, zodat hij niet bereik was om een dergelijke beweging te maken. Zo kijk ik er tegenaan."

Na een herstart in de 151e ronde nam Reddick voor het laatste wedstrijdsegment de leiding. Met wilde "move" tussen Turn 1 en Turn 2 schoot hij tussen de auto's van Kyle Busch en Joey Logano door en nam voor de eerste maal de leiding die hij 99 ronden lang vast wist te houden. De wedstrijd telde vijf neutralisaties en twee oponthoud vanwege regen. Alleen in de laatste ronde reed Busch aan de leiding. Voor Briscoe zat er niet meer dan een 22e plek in. Op 4.004 seconden achterstand eindigde Joey Logano als derde gevolgd door Larson, Blaney, Bowman, Bell, Elliott, McDowell en Ty Dillon.

2022 Busch
Voor winnaar Kyle Busch telde alleen de laatste ronde.

62nd Annual Food City Dirt Race
Bristol Motor Speedway Dirt
Bristol, Tennessee
1. (11) Kyle Busch, Toyota, 250 ronden
2. (3) Tyler Reddick, Chevrolet, 250.
3. (10) Joey Logano, Ford, 250.
4. (5) Kyle Larson, Chevrolet, 250.
5. (25) Ryan Blaney, Ford, 250.
6. (8) Alex Bowman, Chevrolet, 250.
7. (2) Christopher Bell, Toyota, 250.
8. (9) Chase Elliott, Chevrolet, 250.
9. (17) Michael McDowell, Ford, 250.
10. (7) Ty Dillon, Chevrolet, 250.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet