Formula E

Formule E: Evans maximaliseert in Rome met tweede overwinning op rij, Frijns opnieuw op podium

220410 FE Race
Start van de race met Vergne voor Lotterer en Dennis

Tot aan dit weekeinde had hij dit seizoen slechts één punt gescoord, maar met zijn tweede overwinning op rij behaalde Jaguar-coureur Mitch Evans dit weekeinde in Rome het maximale resultaat in het derde evenement van het ABB FIA WK Formule E. Evans haalde als laatste het extra vermogen van de 'attack mode' en verschalkte daarmee in de slotfase probleemloos Robin Frijns en André Lotterer, waarop hij zijn tweede overwinning van dit weekeinde naar huis reed. Pole-sitter Jean-Eric Vergne klom met een sterk slotakkoord nog op naar de tweede plaats, terwijl Robin Frijns na wederom een prima gereden race voor de tweede maal dit weekeinde op het podium eindigde: hij werd derde. Nyck de Vries werd na een tijdstraf als 15e geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formule E

Opmerkelijk: de wedstrijdleiding maakt kort voor de race bekend dat de rijders slechts eenmaal de 'attack mode' kunnen activeren in plaats van de gebruikelijke twee maal, maar dan wel gelijk met de dubbele duur van acht minuten. Dat kan strategisch een interessant verhaal worden.

Vergne pakt bij de start de leiding, Lotterer probeert het bij Dennis aan de buitenkant voor de eerste bocht en de twee raken elkaar, maar kunen de race voortzetten. Vergne leidt voor Dennis, Lotterer, Evans, Bird, Frijns, Wehrlein, Candoorne, Félix da Costa en Mortara. De Vries rijdt op de 13e plaats. Günther loopt een kapotte achterband op bij contact met Sims en moet eenmaal de pits in voor een bandenwissel.

In de derde ronde plaatst Lotterer een mooie aanval op Dennis en neemt de tweede plaats over. Vergne heeft een gaatje van een seconde, Lotterer voert een trein aan met vijf auto's, met achter zich Dennis, Evans, Bird, Frijns en Wehrlein. Een ronde later, op dezelfde plaats als Lotterer, passeert Evans Dennis in de strijd om de derde plaats. Frijns haalt Bird in en verovert zo de vijfde positie. In de zevende ronde is Rowland de eerste die de 'attack mode' activeert. Félix da Costa komt in botsing met Mortara, die erg optimistisch aan de binnenkant duikt, waarbij de Zwitser een spatbord verliest en terugvalt naar de twaalfde plaats. Evans passeert Lotterer en is daarmee tweede.

Dennis en Lotterer strijden om de derde plaats, waardoor Evans een beetje kan uitlopen en het gat naar Vergne dicht rijdt. Wehrlein activeert in de achtste ronde als eerste uit de top tien de 'attack mode', terwijl Giovinazzi op de baan tot stilstand komt. Ook Mortara crasht, waarop de race voor hem ten einde is en hij de leiding in de WK-stand definitief kwijt is. Vanwege de gestrande auto van Giovinazzi komt de safety-car de baan op.

In de elfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Evans maakt handig gebruik van een slipstream en passeert Vergne voor de leiding in de wedstrijd. Frijns haalt Dennis in en pakt zo de vierde plaats, terwijl Dennis korte tijd later in botsing komt met Wehrlein en verder terugvalt achter Bird en Vandoorne. Een ronde later gaan Frijns en Bird voor de 'attack mode', waarop Frijns net voor Vandoorne weer op de normale route terugkomt, terwijl Bird achter Vandoorne belandt. Een halve ronde later passeert Bird met zijn extra vermogen de Belg en is daarmee vijfde. In de 13e ronde passeert Frijns Vergne en pakt daarmee de tweede plaats. Korte tijd later zet Frijns zijn opmars voort en passeert ook Evans voor de leiding.

Félix da Costa krijgt vijf seconden voor de aanrijding met Mortara, terwijl eigenlijk Mortara de situatie veroorzaakte, wederom een discutabele beslissing van de wedstrijdleiding. Vooraan heeft Frijns na 16 ronden een voorsprong van een halve seconde op Lotterer, waarbij laatstgenoemde nog zo'n twee minuten langer 'attack mode' heeft. Evans, die op de derde plaats rijdt, heeft het extra vermogen nog niet geactiveerd. In de 17e ronde profiteert Lotterer van zijn extra kW's en passeert Frijns voor de leiding. Vervolgens komt de safety-car in actie vanwege de gecrashte Mahindra's van Sims en Rowland.

220410 FE Evans JEV Evans voor Vergne

De race wordt in ronde 20 weer vrijgegeven. Geen positiewisselingen vooraan, maar Lotterer, Frijns en Evans lopen wel wat uit bij de rest van het veld, aangevoerd door Vergne. Evans activeert zijn 'attack mode' en sluit achter Vergne als vierde aan. Een halve ronde later is hij Vergne voorbij. Snel rijdt hij het gat naar Frijns dicht. In de 21e ronde is het zover: eerst passeert Evans Frijns, dan is ook Lotterer aan de beurt en zo pakt Evans net als gisteren de leiding. Frijns verliest in bocht 7 nog een plek aan Vergne. Een ronde later pakt Vergne de tweede plaats ten koste van Lotterer, terwijl de Vries een straf van tien seconden incasseert vanwege een aanrijding met Sette Câmara. In de 23e ronde haalt Frijns Lotterer in en is zo weer derde.

Met twee minuten en 30 seconden crasht Cassidy in duel met Vandoorne. Daarop komt opnieuw de safety-car in actie. Evans leidt voor Vergne, Frijns, Vandoorne, Lotterer, Bird, Di Grassi, De Vries, Wehrlein en Turvey. Er komt toch nog een herstart met een sprint over één ronde, waarbij iedereen vol aan de bak kan. Evans wint voor Vergne, Frijns, Lotterer, Vandoorne, Wehrlein, Turvey, Di Grassi, Buemi en Askew.

220410 FE podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet