Formula E

Formule E: Jean-Eric Vergne snelste in kwalificatie Rome

220410 FE Quali JEC
Jean-Eric Vergne behaalde de beste startplaats voor de zondagsrace in Rome

Jean-Eric Vergne start vanaf de pole-position voor de vijfde race van het seizoen in het ABB FIA WK Formule E. In de kwalficatie op het stratencircuit van Rome kwam de Franse coureur van het DS-Techeetah-team tot een tijd van 1:38,268 minuten, waarmee hij de Brit Jake Dennis van het Andretti-team in het laatste en beslissende duel versloeg en daarmee de beste startpositie voor zich opeiste. Dennis vertrekt vanmiddag om 15.00 uur (live op Eurosport en Ziggo) vanaf de tweede plaats. Daarachter volgt André Lotterer met de snelste Porsche als derde. De beide Jaguar-rijders Mitch Evans, gisteren racewinnaar, en Sam Bird staan op de vierde en vijfde plaats. Robin Frijns kwalificeerde zich als zesde, titelverdediger Nyck de Vries kwam niet verder dan de tiende plaats en start vanwege een gridstraf zelfs als 13e.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA Formule E

Voor Vergne was het de 14e pole-position in zijn loopbaan in de Formule E, waarmee "JEV" en het DS-Techeetah-team voor het eerst sinds de eerste van de beide races tijdens de finale van het afgelopen seizoen weer eens de beste startplaats in handen hebben. Jake Dennis had in de finale tegen Vergne het nakijken, de Britse coureur van het Avalanche-Andretti-team start als tweede. Porsche-coureur André Lotterer herhaalde met de derde startplaats zijn kwalificatieresultaat van Mexico, gevolgd door de beide Jaguar-rijders Evans, die voor het eerst dit seizoen een plek in de 'duels' veroverde, en Bird. Robin Frijns was slechts acht duizendste van een seconde langzamer dan Bird en start daarmee als zesde.

220410 FE JEV actie

Nyck de Vries slaagde er voor het eerst dit seizoen niet in om zich voor de 'duels' te kwalificeren. Hij sloot af met de tiende tijd, maar omdat hij voor het veroorzaken van een aanrijding met Pascal Wehrlein in de race van gisteren drie plaatsen verder naar achteren wordt gezet in de startopstelling, mag hij straks dus slechts als 13e vertrekken. Daarmee staat de Mercedes-fabriekscoureur achter de beide Mercedes-klantenauto's van het Venturi-team, bemand door respectievelijk Edoardo Mortara op de elfde en Lucas di Grassi op de twaalfde startplaats.

220410 FE Maserati
Stellantis-topman Carlos Tavares toonde in Rome de Maserati GranTurismo Folgore

In de aanloop naar het raceweekeinde in Rome maakte het Venturi-team bekend dat het vanaf komend seizoen, na het aangekondigde vertrek van Mercedes, gebruik zal maken van een aandrijflijn van Maserati, wat overigens geen eigen ontwikkeling van het Italiaanse merk is, maar een andere sticker op de bestaande aandrijflijn van DS. Zowel Maserati als DS maken namelijk deel uit van het Stellantis-concern, ontstaan uit de fusie van de PSA-groep (Peugeot, Citroën, DS en Opel) en de Fiat-Chrysler-groep, waartoe ook Maserati behoorde. Rondom het Formule E-evenement in Rome reed Carlos Tavares, topman van het Stellantis-concern, een demonstratieronde op het parcours met de Maserati GranTurismo Folgore, de eerste volledig elektrische auto van het merk met de drietand, die in 2023 op de markt komt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet