NASCAR

NASCAR: Hendrick Motorsports behaalt record in Martinsville. Zege voor William Byron

De eerste avondwedstrijd op Martinsville werd voor het team van Hendrick Motorsports eigenlijk een makkie zeker omdat het team ook nog eens even een record hier vestigde. De eindoverwinning ging uiteindelijk naar William Byron met Penske-coureur Joey Logano als tweede.

2022 Byron Finish
Mooie overwinning voor William Byron op Martinsville. Een vlot verlopen wedstrijd op de short track.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Hendrick Motorsports behaalt record in Martinsville. Zege voor William Byron
Ondanks een foutje in de allerlaatste ronde van de verlengde wedstrijd kon Hendrick Motorsports-coureur de zege uiteindelijk toch niet meer ontgaan. Hij schreef de Blue Maximum Pain Relief 400 op zijn naam. In de 400 ronden tellende wedstrijd 0.526 mile short track reed William er maar liefst 212 aan de leiding. Zijn teamgenoot en polesitter Chase Elliott nam de eerste 185 ronden voor zijn rekening. Voor het team van Hendrick Motorsports betekende dit een record want het is de eerste Cup-organisatie die hier met het wonderbaarlijke aantal van maar liefst 10.000 ronden aan de leiding reed!!

In de verlengde wedstrijd ging Byron met een voorsprong van slechts 0.303 secs op Joey Logano als eerste over de eindstreep. Logano slaagde er in de allerlaatste bocht niet in om Byron van de overwinning te beroven. Afgelopen donderdagavond schreef Byron ook al de Camping World Truck Series-wedstrijd op zijn nam en was de eerste coureur die dit seizoen twee evenementen op dezelfde baan wist te winnen. Tevens betekende het zijn vierde Cup-overwinning en de allereerste op Martinsville.

2022 Byron moeder Byron wordt door zijn aan hersenkanker lijdende moeder gefeliciteerd.

William Byron: " Nadat de laatste neutralisatie kwam (Todd Gilliland raakte in de 393e ronde de muur.red) dacht ik dat iedereen achter ons naar binnen zou gaan. Gelukkig bleven wij buiten en waren we best wel agressief. We waren ervan overtuigd dat we de banden opnieuw konden opwarmen en OK zouden zijn. Met Logano heb je natuurlijk één van de meest agressieve rijders achter je. Ik kon hem een beetje blokkeren en wegrijden. Deze overwinning is voor mijn moeder (die ook aanwezig was) Zij had vorig een lichte beroerte en heeft hersenkanker. En het betekende ontzettend veel om haar hier te hebben. Ik had gewoon het gevoel dat zij met mij meereed en hiervan ga ik wel even genieten."

Logano had echter gemengde gevoelens na afloop. De tweede plek was wel bevredigend maar de Team Penske-rijder moet het al 37 achtereenvolgende wedstrijden zonder overwinningen stellen

2022 Elliott
Chase Elliott was erg sterk in het eerste wedstrijdgedeelte.

Joey Logano: "Bij de laatste herstart zat ik vooraan en dit is hetgeen je wil. Willy maakte er in Turn 4 een beetje een puinhoop van waardoor ik een kans kreeg maar hij verrichtte goed werk door zijn remmen te controleren. Hij deed gewoon wat hij moest doen en kreeg me een beetje te pakken waardoor ik niet zo snel uit de bocht kon accelereren als ik eigenlijk wilde want ik wilde voor een duwtje dicht bij hem in de buurt zijn en dan weg te rijden. Ik kon gewoon niet bij hem in de buurt komen maar hij was erg sterk bij het ingaan van de bochten. In zijn totaliteit gezien was de Shell Pennzoil Ford Mustang erg sterk. Een beetje de pest over in dat ik dichtbij een overwinning zat er toch niet in slaagde. Wel veel punten vandaag. Maar het doet pijn. Soms is het k...te maar het is niet anders."

2022 Byron Race
Byron op weg naar zijn vierde Cup-overwinning.

Austin Dillon behaalde een sterke derde plek gevolgd door Ryan Blaney en Ross Chastain die resp. als vierde en vijfde eindigden. Daarachter volgden Kurt en Kyle Busch, Aric Almirola, Chase Briscoe en Chase Elliott die in de tussenstand van het kampioenschap de leiding behoudt gevolgd door Byron en Blaney. Elliott reed in totaal 185 ronden aan de leiding en schreef tevens de beide wedstrijdsegmenten op zijn naam.

2022  The momemt after
Een prachtig moment van opluchting voor William Byron die overigens door Max Papis gecoacht wordt.

Voorafgaande aan zijn laatste stop in de 308e ronde reed Blaney nog vijf ronden aan de leiding. Na een groene vlag cyclus moest er voor de derde maal geneutraliseerd worden nadat Denny Hamlin's Toyota in de pitlane stilgevallen was. Na een herstart in de 325e ronde hield Byron de wedstrijd onder controle. Met slechts twee onderbrekingen voor de wedstrijdsegmenten telde de race op Martinsville slechts vier neutralisaties. Het geringste aantal sinds 1997 toen de wedstrijd ook van 500 naar 400 ronden werd ingekort.

2022 Martinsville
Racing by Night op een Short Track. Mooier kan niet.

73rd Annual Blue-Emu Maximum Pain Relief 400
Martinsville Speedway
Uitslag
1. (5) William Byron, Chevrolet, 403. ronden
2. (14) Joey Logano, Ford, 403.
3. (23) Austin Dillon, Chevrolet, 403.
4. (12) Ryan Blaney, Ford, 403.
5. (27) Ross Chastain, Chevrolet, 403.
6. (18) Kurt Busch, Toyota, 403.
7. (11) Kyle Busch, Toyota, 403.
8. (2) Aric Almirola, Ford, 403.
9. (19) Chase Briscoe, Ford, 403.
10. (1) Chase Elliott, Chevrolet, 403.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet