IndyCar

Indycar: Polesitter Colton Herta vestigt nieuw baanrecord in Long Beach. VeeKay kwalificeert zich als 15e

In een enigzins chaotische kwalificatiesessie vestigde Colton Herta een nieuw baanrecord terwijl Rinus VeeKay zich slechts als 15e wist te kwalificeren. Eigenlijk reed VeeKay foutloos maar Indycar is zodanig competitief dat je som "the cut" mist. Scott McLaughlin kwam er met een negende startplek nog beter mee weg evenals Grosjean die na een crash in de Fast Six alsnog als zesde van start gaat.

2022 Herta
Baanrecord en pole voor Colton Herta in Long Beach.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Indycar

Polesitter Colton Herta vestigt nieuw baanrecord in Long Beach. VeeKay kwalificeert zich als 15e
De  uitkomst van vele strategieën zullen morgen bepalen wie er uiteindelijk als eerste over de streep gaat. Het stratencircuit van Long Beach is een "killer" waar velen kunnen winnen. Je behoeft hier niet bepaald de snelste te zijn maar wel het meest strategisch zoals het verleden hier zo vaak bewezen heeft. Zelfs Helio Castroneves die een shot had op een goede uitgangspositie en zich als 14e kwalificeerde maakte zich niet echt veel zorgen. "Dit is toch geen race maar toch maar de kwalificatie" was het nuchtere antwoord na zijn kwalificatieresultaat.Vanwege een incident op de Texas Motor Speedway kreeg Devlin De Francesco een gridstraf van zes startplekken opgelegd. De Francesco start morgen als 23e.

2022 Johnson Johnson rijdt morgen gewoon ondanks zijn handicap.

Voor Jimmie Johnson was het een slecht begin van het weekend in Long Beach. Hij brak zijn rechterhand en rijdt dit weekend met een kleine spalk om zijn ringvinger en pink. In de ochtend ging Johnson opnieuw de bandenstapels in maar het bleef zonder consequenties. Jimmie Johnson: "Ik heb er een hekel aan om fouten te maken. Ik ging gewoon te snel de eerste bocht in. Ben meer teleurgesteld in mijzelf dat ik weer een fout maakte en schade reed. Vanuit blessure-oogpunt voel ik me uitstekend."Helaas nam Romain Grosjean aan het slot van de Fast Six iets teveel risico en belandde in de bandenstapels. Het betekende dat zijn tijden geschrapt werden en dat de Zwitserse Fransman morgen vanaf P6 vertrekt. VeeKay slaagde er niet in om zich voor de Fast 12 te kwalificeren. Gedurende de sessies waren er de nodige incidentjes.


2022 JJ 1
Tweemaal bandenstapel contact voor Jimmie Johnson dit weekend. Hij is overigens meer op de Indy 500 gefocust.


Startgroep 1
Colton Herta, Alexander Rossi, Marcus Ericsson, Scott McLaughlin, Kylie Kirkwood, Rinus VeeKay, Felix Rosenqvist, David Malukas Graham Rahal, Jack Harvey, Takuma Sato, Devlin DeFrancesco, Jimmie Johnson

Startgroep 2
Romain Grosjean, Will Power, Simon Pagenaud, Alex Palou, Scott Dixon, Helio Castroneves, Josf Newgadeen, Callum Ilott, Christian Lundaard, Conor Daly, Pato O'Ward, Dalton Kellett, Tatiana Calderon.


2022 VeeKay
Jammer dat VeeKay niet verder kwam dan de kwalificatie in de eerste groep en de Fast 12 miste.
 
Kwalificatie eerste groep
Alleen de licht geblesseerde Jimmie Johnson begon op de harde compound. Felix Rosenqvist was de eerste rijder die een richttijd van 1.07.2289 liet registreren. Die hield slechts korte tijd stand waarop Scott McLaughlin met 1.07.857 antwoordde. Rosenqvist verremd zich in de chicane en ging direct naar binnen terwijl Kyle Kirkwood een "mighty save" had. Met nog minder dan 3.5 minuten te gaan wisselde vrijwel iedereen, op Herta en Harvey na, naar de harde compound.

Herta was in zijn eerste vliegende ronde met 1.06.6653 direct snel onderweg. Daarna volgden DeFrancesco en VeeKay met een derde en een vierde tijd. Beide tijden hielden niet lang stand. VeeKay kwam niet verder dan P8. Andretti Autosport-coureur Colton Herta was met 1.06. 7283 het snelst Herta, Rossi, Rosenqvist, McLaughlin, Kirkwood en Ericsson gingen door naar de tweede ronde. Een kleine miscommunticatie tussen van de Johnson's spotter had voor Graham Rahal gelukkig geen verdere consequenties alhoewel hij Johnson nipt miste. Voor VeeKay betekende het P15.

2022 VK1
VeeKay onder druk in de kwalificatie.


Kwalificatie tweede groep
Alleen Tatiana Calderon begon de sessie op de Rode Compound. Castroneves, Pagenaud en Pato O'Ward lieten direct snelle tijden registreren. Pagenaud opende met een 1.06.5458. De Michael Shank Racing-rijders lieten voor het eerst in een kwalificatie tijdelijk een 1-2 noteren maar Grosjean verstoorde het feestje direct met een 1.06.9796 op de harde compound.

De tijd van Grosjean hield lang stand totdat Pagenaud een 1.05.8908 liet registreren. Grosjean antwoordde daarop direct met een 1.05.7468. Grosjean, Pagenaud, Power, Newgarden, Palou en O'Ward gingen door naar de Fast 12 die Castroneves nipt miste door een foutje nipt de Fast 12. Dixon kwam niet verder dan een achtste plek terwijl Daly de muur kuste. McLauglin was niet te spreken over de acties van Marcus Ericsson en Graham Rahal werd eigenlijk ongewild door de spotter van Jimmie Johnson gepiepeld. Voor Rahal betekende het een dertiende startplek en voor McLaughlin bleef de schade met een negende gridpositie nog enigszins beperkt.

2022 McL
Ook voor McLaughlin was het een teleurstellende dag.

Fast 12
Rosenqvist ging als eerste uit terwijl Palou als enige voor de soft compound opteerde. Direct daarna kwam het antwoord van Team Penske met Scott McLaughlin. Vervolgens liet Colton Herta (Andretti Autosport) een 1.05.9478 registreren. Alleen Ericsson en Power bleven op de harde compound. McLaughlin probeerde de tijd van Herta af te troeven maar slaagde daar niet in en zakte naar P4. Vervolgens een toptijd van veteraan Will Power met een 1.05.8745 die niet sterk genoeg bleef en evenals McLaughlin de aansluiting verloor. Colton Herta was met een 1.05.4057 absoluut de snelste man en daarmee tevens een nieuw record op Long Beach vestigde. Herta, Rossi, Rosenqvist, Palou, Newgarden en Grosjean promoveerden naar de Fast Six. Andretti Autosport met maar liefst drie auto's in de Fast Six. Er waren diverse incidentjes in deze groep die bij de Stewards "under review" waren.


2022 Grosjean2
Hier eindigde de hoop van Romain Grosjean op een poleposition.

Fast Six
Rossi opende de sessie met een 1.06.0674. Regerend Palou ging er direct overheen met een 1.05.8667. Daarna was Romain Grosjean duidelijk op een missie maar Colton Herta was 0.1960 secs. sneller. Vervolgens ging Grosjean de bandenstapels in en kon zijn tijd niet meer verbeteren. Bij het incident met Grosjean stond de klok stil met nog twee seconden te gaan.

2022 Newgarden
Tweede startplek voor Josef Newgarden.

Maar het was niet duidelijk of het licht voor deze twee seconden nog op groen gezet zou worden. Uiteindelijk gebeurde dit wel maar het had op de kwalificatie-uitslag geen effect meer. Over een dergelijke situatie verschaffen de reglementen overigens voor velen onvoldoende duidelijkheid. Het is niet uitgesloteen dat dit in de toekomst weleens herschreven gaat worden.

2022 Results


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet