BMW M2 CS Racing Cup Benelux

BMW M2 Cup Benelux: Kelvin Snoeks in slotseconden naar poleposition

20220409-RB8728

Kelvin Snoeks heeft in een spannende eerste kwalificatie van het seizoen de polepositon voor zich opgeëist voor de openingsrace van de BMW M2 Cup Benelux. Onder uiterst wisselende omstandigheden pakte Snoeks in de slotseconden de eerste positie af van de equipe Tomasz Magdziarz / Daan Pijl terwijl Maxim Oosten de top drie completeerde
.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Het is inmiddels rond de klok van elf uur op een koud CM.com Circuit Zandvoort als de BMW M2 Cup Benelux kan beginnen aan hun eerste kwalificatie van het seizoen 2022.

20220409-RB8796

In de op vrijdag verreden vrije training was het de equipe Willem Meijer / Lorenzo van Riet die op een droge baan als snelste rondging, voor Kelvin Snoeks en de verrassend snelle nieuwkomer Jayden Post, terwijl Max Veels en Maxime Oosten de top vijf completeerden. Met een achtste plaats was Fred Caprasse de snelste Belgische deelnemer in het veld.

De zon is weliswaar doorgebroken in Zandvoort, maar de baan is nog nat van een flinke winterse bui als de BMW's de pits uitrijden. Daarbij wijst een dreigende lucht erop dat het wellicht niet de gehele 30 minuten durende kwalificatie droog zal blijven. Het zal dus zaak worden om op het juiste moment buiten te zijn om een startpositie op de eerste rijen veilig te stellen. De eerste goede rondetijd komt op naam van Veels, gevolgd door Meijer / Van Riet en Snoeks, de equipes die ook al in de vrije training voorin te vinden waren.

20220409-RB8721

Na 10 minuten leiden Meijer / Van Riet, op slechts 0,058 seconden gevolgd door Veels. Op drie Snoeks terwijl Donald Molenaar, die een auto deelt met Dick van Elk, een vierde tijd noteert en daarmee de equipe Tomasz Magdziarz / Daan Pijl (waarbij de Pool achter het stuur zit) voorblijft. Met nog 15 minuten te gaan beginnen de eerste druppels te vallen en als de hemelpoorten zich dan echt openen lijkt het gedaan met het kunnen verbeteren van tijden.

Op het laatste moment weet de equipe Dante Rappange / Dirk Warmerdam, die als laatste de baan opdraaide, nog net hun tijd te verbeteren en springt van plek 15 naar zeven.

20220409-RB8872

Grootste pechvogel is Maxime Oosten die nog geen goede tijd op de klokken heeft gezet en nota bene als een van de favorieten op plek 15 staat.

Terwijl het toch lijkt dat de tijden niet meer verbeterd zullen worden, bewijst de praktijk het tegendeel. Met nog tien minuten op de klok zet opeens Oosten de snelste tijd op de klokken, terwijl Molenaar / Van Elk naar de tweede positie springt. Meijer / Van Riet staan daarmee opeens op drie.

Met nog vijf minuten te gaan neemt Pijl, die het stuur heeft overgenomen van Magdziarz, de eerste plaats over, met Oosten op twee en Molenaar op drie. Meijer / Van Riet zakken daarmee nog een plekje. Op het moment dat Oosten de pole verliest, verlaat de Bas Koeten Racing-piloot meteen weer de pits op zijn positie te heroveren.

EDFO -20220409-EDFO9751

In de slotseconden is het Snoeks die zijn tijd verbetert en van vijf naar twee springt om bij het vallen van de vlag zelfs zijn tijd nog een keer te verbeteren en de poleposition voor zich op te eisen. Op twee Magdziarz / Pijl, gevolgd door Oosten, Meijer / Van Riet, Molenaar / Van Elk en Veels. Op plek zeven is Caprasse de eerste Belgische deelnemer, terwijl Rappange / Warmerdam, Post en Giovanni Scamardi de top tien completeren.


20220409-RB8823

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet