NASCAR

NASCAR: Brandon Jones wint Xfinity Martinsville. Vechtpartij Ty Gibbs/Sam Mayer na afloop

Brandon Jones versloeg zijn teamgenoot en zoon van teameigenaar Joe Gibbs in een spannende finale op de short track van Martinsville. Het was een wilde avond met een wedstrijd die maar liefst veertien neutralisaties kende. Bovendien was er ook nog eens een crash na een verlenging waarbij veertien auto's betrokken waren. De gemoederen liepen hoog op. Na afloop was er ook nog eens een confrontatie tussen Ty Gibbs en Sam Mayer.

2022 The Moment
Brandon Jones in de gele No 19 Toyota neemt definitief de leiding.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Brandon Jones wint Xfinity Martinsville. Vechtpartij Ty Gibbs/Sam Mayer na afloop
Na een tweede verlenging passeerde Brandon Jones zijn JGR-teamgenoot Ty Gibbs en wist in de 261e ronde afstand te nemen en versloeg Landon Cassill met een voorsprong van 0.677 secs. A.J. Allmendinger eindigde als derde en incasseerde daarmee de $100.000 Cash for Dash bonus waarvoor ook Jones en Mayer in aanmerking kwamen. In de 261 ronden tellende wedstrijd reed Gibbs maar liefst 198 ronden aan de leiding. In het zicht van de finish toucheerden beiden elkaar waardoor zij de bonus aan hun neus voorbij zagen gaan. Terwijl Jones feestelijk zijn burn-out produceerde gingen de tieners Mayer en Gibbs in de pitlane elkaar te lijf. Gibbs beende zich in de pitlane naar Mayer's auto maar de nogal verhitte woorden tussen beiden leidden al snel tot fysiek contact.

2022 Allmendinger Waar twee honden vechten om één been gaat A.J. Allmendinger er met U$100.000 mee heen.

Ty Gibbs: "Ik probeerde met hem te praten maar hij trof mij vol in mijn gezicht en toen moest ik wel met vechten beginnen. Het enige waar ik boos over ben is dat ik zag dat hij Allmendinger niet kon passeren en werd ik van achteren geraakt. Frustrerend want vorige week beleefde ik het tegenovergestelde toen ik John Hunter Nemecheck van de overwinning beroofde. Sorry maar dit is "Part of the Game" Winnaar Brandon Jones: "Het is natuurlijk genieten om Gibbs te verslaan. Ik geloof dat hij nu wel "hot" is.

Terwijl Gibbs nog enigszins vergevingsgezind was, was Sam Mayer dit, met een gezwollen linkeroog, zeker niet. "Met 100.000 U$ in het vooruitzicht probeerde ik hem te duwen en dit is gewoon waar alles in short track racing om draait. Hij werd kwaad, maar tot nu toe heeft hij dit elke week tegenover iedereen gedaan."

Aanvankelijk kon de wedstrijd nog niet eens echt op gang komen of hij moest na de start vanwege een korte regenbui afgebroken worden. En nog voordat het gehele startveld de eerste ronde voltoiid had, blies Brennan Poole zijn motor op en zorgde voor een enorme olievlek. Toen de wedstrijd eenmaal op gang kwam domineerde Gibbs de eerste 60 ronden en schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam.

Met een voorzichtige begin erfde Noah Gragson in de 42e ronde kortstondig de leiding maar het duurde niet lang voordat Gibbs op verse Goodyears die terugveroverde. In de 88e ronde nam Gibbs de leiding van Gragson definitief over en wist afstand te nemen totdat Stefan Parsons in de 101e ronde de vijfde neutralisatie veroorzaakte.

2022 Burn out
Niet alle aandacht was op de burnout van winnaar Brandon Jones gericht. De commotie op de achtergrond was interessanter.

Onverschrokken wist Gibbs zijn voorsprong te behouden maar een herstart in de 108e ronde gaf Jones de kans om Gragson te passeren. Gibbs koos er echter voor om in de 117e ronde, nadat Anthony Alfredo en Derrick Griffith contact hadden gemaakt, naar binnen te gaan. Dit leverde voor Jones een segment-overwinning op. Kort daarna nam Gibbs na een herstart in de 129e ronde, halverwege de wedstrijd, opnieuw de leiding. Er lagen nog negen neutralisaties, twee verlengingen en een vechtpartij in het verschiet.......

Uitslag
Call 811 Martinsville
1. Brandon Jones Toyota 261 ronden
2. Landon Cassill Chevrolet 261 ronden
3. A.J. Allmendinger Chevrolet 261 ronden
4. Austin Hill Chevrolet 261 ronden
5. Sam Mayer Chevrolet 261 ronden
6. Riley Herbst Ford 261 ronden
7. Ryan Truex Jr. Toyota 261 ronden
8. Ty Gibbs Toyota 261 ronden
9. Ryan Sieg Ford 261 ronden
10. Jeremy Clements Chevrolet 261 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet