Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Ganassi-Cadillac Van der Zande/Bourdais op pole in Long Beach

220409 IMSA quali CGR
De Chip Ganassi Racing-Cadillac van Renger van der Zande en Sébastien Bourdais start vanaf pole

Renger van der Zande en zijn teamgenoot Sébastien Bourdais starten vanaf de pole-position voor de IMSA-race tijdens de Acura Grand Prix of Long Beach. In de kwalificatie op het stratencircuit reed Bourdais met de 01-Chip Ganassi Racing-Cadillac een tijd van 1:09,472 minuten en behaalde daarmee de eerste startplaats. Alex Lynn, die de nummer 02-CGR-Cadillac deelt met Earl Bamber, maakte er de volledige eerste startrij voor Chip Ganassi Racing van. In GTD-Pro kwalificeerde Jordan Taylor de nummer 3-Corvette op pole, snelste GTD-rijder was Madison Snow in de BMW M4 van Paul Miller Racing. Het was bloedheet in Long Beach, met temperaturen van 100 graden Farenheit (37 graden Celcius), maar voor de racedag is de verwachting dat het met een graad of 25 wat prettiger wordt.

UPD: Bij de RLL-BMW, aanvankelijk tweede in GTD-Pro, en de Turner-BMW, tweede in GTD, werd naderhand een overschrijding van het maximaal toegestane toerental vastgesteld, waarop er drie kwalificatieronden werden geschrapt. Daardoor start de RLL-BMW nu als zesde in GTD-Pro en de Turner-BMW als achtste in GTD.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: IMSA

Na de lange races van Daytona en Sebring van respectievelijk een etmaal en een half etmaal is de race in Long Beach met slechts 100 minuten de kortste op de IMSA-kalender, maar zeker in combinatie met de IndyCar-race is het evenement in de havenstad in Californië wel een van de leukste en populairste op de kalender. Ook dit jaar weer worden er vele duizenden toeschouwers verwacht.

220409 IMSA sfeer Een van de leukste evenementen van het jaar: de Acura Grand Prix of Long Beach

Renger van der Zande was uiteraard zeer tevreden: "Pole-position, supergoed! Sébastien is echt een heel goede qualifier: pole in Sebring en nu weer. Tijdens de vrije training hadden we best wat werk te doen, want we kwamen niet zo goed de box uit. We moesten vooral met de voor- en achterkant van de auto omhoog om het contact met het asfalt tegen te gaan, want we gleden echt de bocht in. Uiteindelijk hebben we met demperclicks en rijhoogte en veren veranderen binnen anderhalf uur training veel snelheid in de auto gekregen. Sébastien is echt een heel snelle coureur en dat blijkt ook wel weer. Super fijn om hem als teamgenoot te hebben! Het was vandaag ontzettend warm, ik voel me ook niet helemaal lekker, heb al een paar dagen last van mijn keel, dus ik heb de qualifying vanuit de hotelkamer gekeken. Morgen klaar om de strijd aan te gaan, ik heb er veel zin in! Een mooie omgeving, een mooi evenement dat ik ook nog nooit gewonnen heb, dus dat wordt wel een keer tijd..."

De kwalificatietijd van Sébastien Bourdais betekende een nieuw IMSA-record op het stratencircuit van Long Beach, wat ook enigszins te danken was aan lichte wijzigingen aan het baanverloop, ondermeer door plaatsing van een aantal afgrenzingsmuren. Achter de beide CGR-Cadillacs staat de Acura van Meyer Shank Racin dankzij Tom Blomqvist op de derde startplaats, gevolgd door de beide Cadillacs van Action Express-Whelen Engineering en JDC Miller Motorsports, waarin respectievelijk Pipo Derani en Tristan Vautier de kwalificatie voor hun rekening namen.

220409 IMSA quali Corvette
Jordan Taylor behaalde een 'last-minute pole' voor Corvette in GTD-Pro

Bij de GT's was Connor De Phillippi in de fabrieks-BMW van het BMW M Team RLL lange tijd de snelste, maar uiteindelijk dook Jordan Taylor in de slotfase van de sessie nog 0,067 seconde onder de tijd van De Phillippi en behaalde daarmee de beste startplaats in de klasse. De BMW start vanaf de tweede plaats in GTD-Pro, gevolgd door de Pfaff-Porsche in handen van Mathieu Jaminet en de Heart of Racing-Aston Martin, bestuurd door Ross Gunn.

220409 IMSA quali PMR BMW
Madison Snow was met de Paul Miller Racing-BMW het snelst in GTD

In GTD lukte het wel met de pole voor BMW dankzij Madison Snow in de M4 van Paul Miller Racing, terwijl Robbie Foley in de Turner-BMW er een volledige eerste startrij voor BMW van maakte. Daarachter de Vasser Sullivan-Lexus van Jack Hawksworth en de Korthoff Motorsports-Mercedes (mede-teameigenaar Henry Gilbert ging met pensioen, zodat zijn naam uit de officiële teamaanduiding verdween en Herb Korthoff het nu alleen voor het zeggen heeft), bestuurd door Mike Skeen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet