NASCAR

NASCAR: Zeven races zeven verschillende winnaars. Denny Hamlin wint thuiswedstrijd Richmond

Voor JGR-coureur Denny Hamlin was er waarschijnlijk geen betere plek om zijn eerste overwinning van het seizoen 2022 op zijn thuiscircuit van Richmond te behalen. Vijf ronden voor het einde nam de uit Chesterfield afkomstige coureur definitief de leiding in de Toyota Owners 400 van HMS-coureur William Byron over en kwam met een voorsprong van 0.552 secs. op Harvick en Hamlin over de streep.

2022 Start
Blaney neemt direct de kop bij de start.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Zeven races zeven verschillende winnaars. Denny Hamlin wint thuiswedstrijd Richmond
Voor Denny Hamlin betekende het zijn vierde overwinning op Richmond en verbazingwekkend genoeg zijn eerste Top 10 resultaat in het seizoen 2022. De plek waar de JGR-coureur begon met naar NASCAR te kijken. Voor het team van Joe Gibbs Racing betekende het de 18e zege in de geschiedenis op Richmond. Bovendien was het de derde achtereenvolgende wedstrijd dat alle vier JGR-coureurs in de Top 10 wisten te eindigen.

Saillant detail is dat twaalf achtereenvolgende wedstrijden de zegereeks van coureurs jonger dan 30 jaar nu gestopt is. Een teken dat zelfs naar vorig seizoen teruggaat. Tot aan Richmond stond de eeuwige titelkandidaat op een ongebruikelijke 20e plek in de tussenstand van het kampioenschap.

2022 Ware Chastain Elliott Ware wordt door Chastain en Elliott op een ronde gezet.

Denny Hamlin: "Ik heb gewoon zo hard gereden als ik kon. Zo trots op dit Fedex Camry-team. Ze gaven nooit op. Ik heb nooit getwijfeld. Misschien een beetje misschien maar zij kregen de auto aan het einde van de wedstrijd waar ik hem wilde hebben. Ongelofelijk. Wij hadden een datapunt nodig en een goede run om onszelf op andere circuits in evenwicht te behouden. Ik geloof dat we er nu zijn."

Het team van Byron met zijn Hendrick Motorsports-Chevrolet koos ervoor om de laatste 90 ronden niet meer naar binnen te gaan en beschikte zelfs over meer dan vijf seconden voorsprong over de rest van het veld. Maar het werd al snel dat de teams, met pitstops onder groen, voor verse banden kozen en dat Byron op versleten banden hard zou moeten werken om de leiding te behouden.

2022 Pitstop 1
Nieuwe pitstop methode bij het team van Joe Gibbs Racing. De monteurs lopen van achteren naar voren.

Met nog 47 ronden te gaan wist Hamlin zich op verse banden door het veld heen te werken en nam met nog zes te gaan nam hij de tweede plek van zijn JGR-teamgenoot Martin Truex Jr. over. Vijf ronden voor het einde moest ook Byron eraan geloven en naam Hamlin definitief de kop. Kevin Harvick, eveneens op verse Goodyears, wist Byron vervolgens ook te verschalken. Voor Stewart Haas-racer Kevin Harvick betekende het tevens zijn beste seizoensresultaat.

2014 Kampioen Kevin Harvick: " Dit is voor ons de beste dag van het jaar tot nu toe. De auto's waren snel genoeg en we hadden op het einde zeker een kans. Bij het vallen van de witte vlag zaten we er dichtbij en ik wilde rondom hem(Hamlin red.) heen gaan maar het verkeer zat gewoon in de weg waardoor ik wat terrein verloor. Maar zeker een prachtige dag voor ons en hopelijk nu ook een beetje momentum."

2022 Hamlin Truex Jr
Op nieuwe banden vond Hamlin snel zijn ritme om de wedstrijd uiteindelijk naar zich toe te trekken.

In de laatste vijf wedstrijden op Richmond behaalde Martin Truex Jr. drie overwinningen en eindigde nu als vierde gevolgd door regerend kampioen Kyle Larson. JGR-coureur Christopher Bell eindigde als zesde gevolgd door Penske-coureur Ryan Blaney die de eerste 128 ronden aan de leiding reed.(Overigens de coureur met het meeste aantal ronden op kop. Red).

Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman wist zich na een straf voor te hard rijden in de pitlane alsnog te herstellen en kwam uiteindelijk als achtste over de streep. Hetzelfde gold voor Kyle Busch die als negende over de eindmeet kwam. Austin Dillon eiste voor het team van Richard Childress Racing de tiende plek op.

Zowel Blaney als Elliott leiden in de tussenstand van het kampioenschap en beschikken over een voorsprong van 19 punten op Martin Truex Jr.

2022  Hamlin vlag
Prachtige foto. Hamlin die zichzelf afvlagt.

Uitslag 67e Annual Toyota Owners 400 Richmond
1. (13) Denny Hamlin, Toyota, 400 ronden
2. (7) Kevin Harvick, Ford, 400.
3. (2) William Byron, Chevrolet, 400.
4. (6) Martin Truex Jr., Toyota, 400.
5. (21) Kyle Larson, Chevrolet, 400.
6. (9) Christopher Bell, Toyota, 400.
7. (1) Ryan Blaney, Ford, 400.
8. (28) Alex Bowman, Chevrolet, 400.
9. (3) Kyle Busch, Toyota, 400.
10. (25) Austin Dillon, Chevrolet, 400.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet