NASCAR

NASCAR: Ty Gibbs verslaat teamgenoot John Hunter Nemecheck in Xfinity Richmond

Een spectaculair slot van een enigszins saaie Xfinity-wedstrijd in Richmond. Een duwtje tegen zijn teamgenoot John Hunter Nemecheck leverde hem zijn derde seizoensoverwinning in de Xfinity-series op.

Fam Gibbs
Succes voor kleinzoon Ty en opa Joe Gibbs

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Toyota Racing USA/NASCAR

Ty Gibbs verslaat teamgenoot John Hunter Nemecheck in Xfinity Richmond
De beide JGR Toyota's van John Hunter Nemecheck en Ty Gibbs domineerden de Xfinity-wedstrijd op Richmond volledig. Nemecheck reed 135 ronden aan de leiding terwijl Gibbs er 115 voor zijn rekening nam. Voor Gibbs betekende het in 25 starts zijn zevende zege en de derde dit seizoen. In de 247e ronde ging Nemecheck aan Gibbs voorbij en beide teamgenoten raceten twee ronden lang naast elkaar totdat Gibbs den #18 een duwtje gaf en de leiding nam en zijn teamgenoot met een verschil van slechts 0.116 secs. op de streep versloeg.

2022 Sam Mayer Sam Mayer won "The Dash for Cash". Talent om in de gaten te houden.

Ty Gibbs: "We racen voor overwinningen dus ik ga er gewoon voor. John Hunter reed een uitstekende wedstrijd en voor Toyota was het goed een dubbeloverwinning te behalen. Ik doe er alles voor om te winnen. Short track racing. Onze derde overwinning en daar wil ik mee doorgaan."In de beide vorige wedstrijden op Las Vegas en Atlanta reed de 19-jarige Gibbs in totaal 14 ronden aan de leiding.

2022 Nemecheck Gibbs
247e ronde Nemecheck ligt nog voor Gibbs.

Tweede generatie-coureur John Hunter Nemecheck dacht er iets anders over. "Ik wil er maar niet al teveel over zeggen. Ik wil mijzelf ook niet in moeilijkheden brengen. Ik ben gewoon doorgereden maar hij probeerde nog niet eens om de bocht te maken. Eén ding is zeker. Racers vergeten nooit iets." was het bittere commentaar.

JR Motorsports-coureur Sam Mayer (18) eindigde als derde en behaalde daarmee het beste Xfinity-resultaat in zijn carriere en stelde daarmee ook nog eens de $100.000 Dash for Cash prijzengeld veilig! Sam Mayer: "Op het eind van de dag was onze auto net zo snel als het Xfinity-internet en dit voelt werkelijk goed aan. Voor ons een goed moment en het beste moment in mijn carriere. Ongelofelijk maar dit team verdient dit gewoon."

2022 Gibbs Nemecheck
2,5 ronde later zijn de rollen omgedraaid.

Volgende week hebben race-winnaar Gibbs, Mayer, A.J. Allmendinger en Riley Herbst op Martinsville opnieuw de kans om voor dit prijzengeld te gaan. Hoewel regerend kampioen Daniel Hemric niet voor deze bonus in aanmerking komt was hij meer dan tevreden op het wedstrijdresultaat van vandaag. Vanuit de achterste regionen eindigde hij als zesde gevolgd door Josh Berry, Brandon Brown, Ryan Sieg en Parker Retzlaff.

De leider in de tussenstand van het kampioenschap, Noah Gragson, werd gedurende gehele zaterdag in zijn #9 JR Motorsport Chevrolet geplaagd door remproblemen en kwam op één ronde achterstand als 21 over de finish. Hier door verloor hij de leiding in de tussenstand van het kampioenschap en moest die aan A.J. Allmendinger afstaan. Allmendinger is de enige coureur die in alle zeven wedstrijden tot nu toe een Top 10 resultaat wist te behalen. Allmendinger heeft in de tussenstand een voorsprong van 20 punten op Gibbs en Gragson. Nemecheck schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Gibbs het tweede.

2022 Ty Gibbs winnaar
Derde seizoensoverwinning voor Ty Gibbs. In 25 Xfinity-wedstrijden zeven overwinningen tot nu toe.

Uitslag 42e Annual Toyota Care Richmond
(1) Ty Gibbs, Toyota, 250. ronden
(2) John Hunter Nemechek(i), Toyota, 250.
(11) Sam Mayer, Chevrolet, 250.
(9) AJ Allmendinger, Chevrolet, 250.
(24) Riley Herbst, Ford, 250.
(16) Daniel Hemric, Chevrolet, 250.
(12) Josh Berry, Chevrolet, 250.
(26) Brandon Brown, Chevrolet, 250.
(8) Ryan Sieg, Ford, 250.
(10) Parker Retzlaff, Ford, 250.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet