NASCAR

NASCAR: Loris Hezemans bij Cup-debuut uitgevallen. Ross Chastain bezorgt Trackhouse eerst Cup-overwinning op COTA

In een dramatisch slot op COTA behaalde Trackhouse-coureur Ross Chastain zijn allereerste Cup-overwinning. De Watermeloenen kweker hield in een spectaculare finish het hoofd koel en kwam ondanks twee de aanvallen van A.J. Allmendinger (Kaulig Racing) en Alex Bowman alsnog als eerste over de eindstreep. Loris haalde die echter bij zijn Cup-debuut niet. De Nederlander reed eigenlijk een keurige wedstrijd. Juist toen een Top 20-resultaat in het vizier lag begaf de versnellingsbak het zes ronden voor het einde. De Nederlander bleef in de op het Circuit Of The Americas constant in dezelfde ronde als de leiders.

2022 Ross Chastain
Prachtige eerste Cup-overwinning voor Ross Chastain en Trackhouse Racing op COTA.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR, Toyota Racing USA/PR

Loris Hezemans bij Cup-debuut uitgevallen. Ross Chastain bezorgt Trackhouse eerst Cup-overwinning op COTA
Helaas moest Loris Hezemans bij zijn Cup-debuut kort voor het einde opgeven. De Nederlander reed een keurige wedstrijd waarbij hij constant in dezelfde ronde als de koplopers bleef. Juist op het moment dat een Top 20 klassering mogelijk bleef, begaf de versnellingsbak het enkele ronden voor het einde. Hezemans werd desondanks als 34e geklasseerd. De wedstrijd kende een dramatische ontknoping waarbij Chastain, Allmendinger en Bowman in de slotfase hun zinnen op de overwinning hadden gezet. De slogan als twee honden vechten om één been en de derde ging ermee heen ging hier niet op. Allmendinger ging in de rondte terwijl Bowman alsnog als tweede over de finish kwam. Maar wat een finish!


2022 Hezberg
In ieder geval historie geschreven. Voor de eerste maal een Nederlander met een Nederlands Team aan de start.


Race

Direct bij de start namn Blaney(Penske) en Daniel Suarez(Trackhouse Racing) zonder problemen de kop. Al in de eerste ronde moest Suarez zijn koppositie prijsgeven. Daarachter volgden Custer, Reddick, Bowman, Logano, Hamlin, Cindric, Haley, Bowman, Briscoe. Hezemans verloor twee plekken en viel naar P38 terug. In de achtste ronde waagde Blaney een poging om bij Suarez in de aanval te gaan.

Stand 10e ronde: Suarez, Blaney, Reddick, Cindric, Bowman, Logano, Custer Chastain, Larson, Haley. Hezemans P38 op één ronde. Loris Hezemans werd in het begin van de wedstrijd voor het afsnijden van de chicane in Turn 6 evenals zijn zeer ervaren merkgenoot Boris Saïd.

Kyle Busch viel na een spin in de 10e ronde naar de 30e plek terug. Met nog drie ronden in Stage 1 te gaan kwam vrijwel iedereen naar binnen voor vers rubber of brandstof. Het leverde Loris twee posities winst op. Slechts 12 rijders waaronder de leider in de wedstrijd, Suarez, gingen niet naar binnen.

Uitslag Stage 1: Suarez, Blaney, Bowman, Logano, Larson, Haley, Elliott, Briscoe, Harrison Burton, Austin Cindric.Stage 1 (Eerste segment) winnaar Daniel Suarez kwam direct bij de herstart in de problemen en werd op P20 van achteren door een andere deelnemer aangetikt. Suarez liep bij het incident een lekke linkerachterband op. Hezemans was inmiddels naar de 35e plek doorgeschoven. Ook Kyle Larson ging na contact in de rondte terwijl Blaney naar de 25e plek was teruggevallen.


2022 Loris
Loris en Toine Hezemans gedurende het COTA-weekend.


Stand 20e ronde: Cindric, Chastain, Reddick, Hamlin, Allmendinger, Custeer, Byron, Bell, Truex Jr. Kyke Busch. Loris Hezemans P34. McDowell werd bestraft voor het afkorten van de chicane en naar P33 terugverwezen. Loris werd in de 23e ronde voor de tweede maal bestraft vanwege het afsnijden van de chicane. Ook Cody Ware werd voor hetzelfde feit bestraft. Blaney was inmiddels fabelachtig naar P10 opgeschoven. Zowel Cindric, Chastain en Allmendinger gingen kort voor het einde van Stage 2 voor een reguliere stop naar binnen.

Uitslag Stage 2(Tweede segment): Denny Hamlin, Kyle Busch, Logano, Blaney, Almirola, Dillon, Harrison Burton, Chastain, Cindric, Wallace. Hezemans P36. Vanwege het op onjuiste wijze bijvullen van brandstof werd Ty Dillon bestraft.(P23).

Joey Logano nam direct bij de herstart de leiding maar ging bij het aanremmen helemaal wijd maar bleef desondanks aan de leiding met teamgenoot Ryan Blaney in zijn kielzog. Een onschuldige spin van Joey Hand had verder geen consquenties. Vervolgens ging ook de Ford van Austin Cindric in de rondte. Het resulteerde in de allereerste neutralisatie van de wedstrijd wegens brokstukken ofwel "debris"

2022 Bell
Ondanks technische problemen een derde plek voor Christopher Bell.

Direct bij de herstart namen Chastain en Allmendinger de leiding. Chase Elliott leek in de 37e ronde met zijn Hendrick Motorsports Chevrolet goed in zijn ritme te komen. Christopher Bell ging vanwege problemen met de stuurinrichting direct naar binnen. Stand 40e ronde: Chastain, Allmendinger, Briscoe, Elliott, Reddick, Blaney, Truex Jr. Bowman, Kurt Busch.

Omdat Erik Jones plotseling stilviel moest er in de 41e ronde buiten de neutralisaties voor de wedstrijdsegmenten voor de tweede maal geneutraliseerd worden. Vrijwel iedereen ging onder neutralisatie naar binnen terwijl Chase Elliott bij het team van Hendrick Motorsport een mindere stop beleefde en wat tijd verloor. Hij viel naar de 15e plek terug. Hezemans P.33. Blaney verloor vier posities, Cindric liet alleen maar bijtanken terwijl Keselowski voor onjuist bijtanken bestraft werd.

Bij de herstart nam A. J. Allmendinger de leiding maar viel al snel naar P5 terug. Chastain, Briscoe, Bowman en Reddick vochten fel om de leiding. Een loszittend wiel bij Bubba Wallace zorgde in de 44e ronde voor een neutralisatie.

Na de herstart brak er een fel gevecht tussen Ross Chastain, Chase Brisco en A.J. Almendinger. Suarez, Logano, Hand, Cody Ware, Christopher Bell en Loris Hezemans gingen in de 46e ronde voor hun laatste stop naar binnen. In de 48e ronde moest Kyle Busch zijn vierde plek aan Alex Bowman prijsgeven.

Stand 50e ronde: Chastain, Briscoe, Allmendinger, Bowman, Busch, Reddick, Elliott, Cindric, Hamlin, Truex Jr. In het gevecht om de vijfde plek tussen Kyle Busch en Chase Elliott gaf de Toyota-rijder zich niet meer zomaar prijs. Het kostte de HMS-coureur flink wat tijd om zijn tegenstander in de 51e ronde te passeren. Vervolgens ging Allmendinger direct aan Chase Briscoe voorbij. Twee ronden later zorgde een stil gevallen Ricky Stenhouse Jr. voor een zesde neutralisatie. Harvick, Almirola, Custer Truex Jr. Lajoie, Grala, Ty Dillon gingen nog voordat de neutralisatie kwam direct naar binnen. Hezemans P31.

2022 Truex Jr
Zevende plek voor Martin Truex Jr.

Herstart in de 55e ronde. Chastain nam opnieuw de leiding terwijl Briscoe Turn 6 afsneed. In het middenveld spinden Austin Cindric en Kaz Grala. Briscoe werd voor deze actie niet bestraft omdat hij er weinig aan kon doen.

Achter Chastain volgden Tyler Reddick, A.J. Allmendinger, Briscoe, Bowman, Elliott, Kyle Busch, Cindric, Haley en Blaney terwijl Lajoie voor de nodige olie op de baan zorgde moest er opnieuw geneutraliseerd worden. Cindric en Briscoe namen in de slotfase om voor nieuwe banden naar binnen te komen. Laatstgenoemde beschikte over teveel flatspots op zijn banden. Met nog negen ronden te gaan volgde er wederom een herstart waarbij Cole Custer op P7 uit de lijst van de kanshebbers verdween.

Roadcourse specialist A.J Allmendinger die zaterdag de Xfinity-wedstrijd op zijn naam schreef begon in de 60e ronde duidelijk druk op Chastain uit te oefenen.

Stand 60e ronde: Chastain, Allmendinger, Reddick, Elliott, Bowman, Busch, Blaney, Truex Jr. Bell, McDowell. Hezemans P29. Chase Elliott moest in de 61e ronde zijn vierde positie aan Alex Bowman afstaan. In het zicht van de finish zorgde Loris Hezemans in Turn 3 voor een achtste neutralisatie. Een kapotte versnellingsbak eindigde het Cup-debuut van Loris voortijdig. Ondanks het tweemaal afkorten van de chicane had de Nederlander een keurige wedstrijd gereden. Zeker omdat hij zich constant in dezelfde ronde als de koplopers bevond.

2022 Allmendinger
Geen tweede overwinning voor A.J. Allmendinger dit weekend.


Herstart in de 64e ronde. Reddick nam direct de leiding maar Joey Logano zorgde helaas direct voor een neutralisatie. Ook regerend kampioen Kyle Larson en Kurt Busch waren bij het incident betrokken.

Herstart 66e ronde: Chastain nam opnieuw de leiding gevolgd door Allmendinger en Bowman. Allmendinger nam kortstondig de leiding terwijl Bowman een alles of niets poging ondernam. Allmendinger ging bij Chastain in de aanval maar ging vervolgens zelf in de rondte en werd als 33e geklasseerd.

2022 Chastain
Eerste Cup-overwinning en Ross Chastain en het team van Trackhouse Racing.

Uitslag EchoPark Automotive Grand Prixc COTA
1. Ross Chastain Chevrolet 69 ronden
2. Alex Bowman Chevrolet 69 ronden
3. Christopher Bell Toyota 69 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 69 ronden
5. Tyler Reddick Chevrolet 69 ronden
6. Ryan Blaney Ford 69 ronden
7. Martin Truex Jr. Toyota 69 ronden
8 . Austin Cindric Ford 69 ronden
9. Erik Jones Chevrolet 69 ronden
10. Austin Dillon Chevrolet 69 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet