24H Series

24H Series: ST Racing zorgt voor eerste zege nieuwe BMW M4 GT3, Nederlands team Red Camel-Jordans.nl wint 992-klasse

220327 12H Mugello ST BMW
De ST Racing-BMW won de Hankook 12H Mugello

De nieuwe BMW M4 GT3 heeft zijn eerste overwinning binnen. In de Hankook 12H Mugello, de tweede ronde van de 24H Series powered by Hankook 2022, zorgde het Canadese team ST Racing met rijdster-teameigenaresse Samantha Tan alsmede Bryson Morris en Nick Wittmer voor het succes. De vanaf pole gestarte Phoenix-Audi behaalde na een spannend duel in de slotfase de tweede plaats, de Landgraf-Mercedes eindigde als derde. Nederlands succes was er met de klassezege in de 992-klasse voor Red Camel-Jordans.nl met Ivo, Rik en Luc Breukers als rijders in de winnende Porsche. De winst in de toerwagendivisie ging net als medio januari in Dubai naar het Thaise team BBR, rijdend met een Cupra TCR.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Creventic/Petr Fryba

Het ST Racing-team was vorig jaar actief in de GT4-klasse van de 24H Series en behaalde dankzij mooi constante resultaten de algehele teamtitel in de GT-categorie van de competitie. Voor dit jaar stapte het team over naar GT3, waarvoor een nieuwe BMW werd aangeschaft, die wordt gerund door het Nederlandse team Bas Koeten Racing. In Mugello resulteerde dit in de eerste overwinning voor het Canadese team, de eerste zege voor de nieuwe M4 GT3 en de eerste algehele overwinning voor een BMW in de 24 Series sinds 2011. Er zit ook een Nederlands tintje aan het succes, want Bas Koeten Racing zorgde voor de preparatie van de auto en neemt ook de logistiek voor zijn rekening.

Terwijl de ST Racing-BMW relatief probleemloos het tempo bepaalde en uiteindelijk won met een marge van twee ronden, werd het in de strijd om de tweede plaats nog spannend door een neutralisatie in de slotfase. Het duel ging tussen de Phoenix-Audi en de Landgraf-Mercedes, waarbij Phoenix van de code-60 gebruik maakte voor een tankstop en nieuwe banden, terwijl Landgraf op de baan bleef. Zo raakte de Audi aanvankelijk de tweede plaats kwijt, maar Markus Winkelhock reed snel weer het gat dicht, passeerde vervolgens de Mercedes en stelde de tweede plaats veilig. Aan de finish bedroeg het verschil slechts 1,45 seconden.

220327 12h Mugello Red Camel
992-klassezege voor vader en zonen Breukers in de Red Camel-Jordans.nl-Porsche

Op de zevende plaats algemeen won Red Camel-Jordans.nl met vader Ivo en zoons Rik en Luc Breukers in de Porsche de 992-klasse. Gijs Bessem en Harry Hilders, uitkomend in 992-Am, grepen met de NKPP-Porsche, nu gerund door HRT Performance, als vierde net naast het podium in de klasse. Bob Herber en Marcel van Berlo haalden bij het eerste optreden met de Bentley Continental GT3, gerund door Bas Koeten Racing, wel de eindstreep, maar technische problemen op de zaterdag stonden een betere klassering in de weg. Nu werd het duo vijfde in de GT3-Am-klasse.

De volgende race van de 24H Series powered by Hankook vindt dichterbij huis plaats, en wel op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen, waar op 23 en 24 april geracet wordt, in totaal twaalf uur lang.

220327 12H Mugello TCE
De toerwagendivisie leverde de overwinning op voor het Thaise BBR-team met een Cupra

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet