VLN

VLN: Manthey Grello Porsche wint spannende seizoensopener

De 67e editie van de ADAC Westfalenfahrt op de Nürburgring Nordschleife eindigde in een spectaculaire thriller waarbij BMW, Audi en Porsche om de overwinning streden. In een bloedstollende slotfase versloeg de "Grello" Manthey Porsche 911 GT3 R de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS met een verschil van slechts 1,231 secs. met de Keulenaar Jusuf Ogewa aan het stuur. De derde plek werd opgeëist door de KCMG-combinatie Dennis Olsen (N)Josh Burdon (GB) eveneens met een Porsche 911 GT3R.


2022 Grello
Eerste seizoensoverwinning voor de combinatie Christensen/Vanthoor/Makowiecki.

Tekst en foto's: Willem J. Staat

Grello Porsche wint spannende seizoensopener
Tot op de laatste meters moest de "Grello Porsche" van de combinatie Laurens Vanthoor, Michael Christensen, Fred Makowiecki zege tegen de aanvallende 19-jarige Ogewa verdedigen. Uiteindelijk profiteerde de Fransman in de allerlaatste ronde iets beter van "ht verkeer" maar ook over iets meer "Nordschleife"- ervaring. Voor insiders is Jusuf Ogewa geen onbekende op de "Ring". Zijn vader was jarenlang bij vele evenementen op de Nordschleife wedstrijdarts.

2022 Klasseringn Toepasselijke spreuk in deze tijd. We vechten alleen voor goed klasseringen.

Jusuf Ogewa: "Ik ken de baan erg goed en over vandaag behoef ik mij niet te beklagen. Chris Mies heeft mij op basis van zijn jarenlange ervaring veel tips gegeven en die heb ik goed in mij opgenomen. Teambaas Wolfgang Land was in de wolken. "Wat hij hier in zijn allereerste GT3-wedstrijd heeft laten zien was gewoon fantastisch. Dit gaat nog wat worden." Ook uw redacteur was behoorlijk onder de indruk van deze nieuwkomer.

2021 Start Bij de start lagen de groene bolides van Konrad Motorsport en Falkenmotorsport op kop.

Tevredenheid ook bij het KCMG Team dat als derde over de streep kwam. Dennis Olsen: "Wij hadden dit weekend een paar problemen. Maar het was ook fantastisch om weer zoveel toeschouwers in de pitlane en langs de baan te zien. Ik heb er van genoten.

2022 Jefferies
Axcil Jefferies. De voorlopig nieuwe recordhouder op de Nordschleife.

Weer nieuw Nordschleife kwalificatierecord
De Konrad Lamborghini Huracan GT3 is bloedsnel maar het ontbreekt jammergenoeg nog steeds aan voldoende resultaten terwijl het team over voldoende potentieel beschikt. Het record dat Christian Krognes met 7.51.807 tijdens doubleheader vestigde werd andermaal verpulverd. Axcil Jefferies liet met de Lamborghini Huracan GT3 op het nieuwe asfalt een tijd van maar liefst 7.50.870 resulteren. De zon en een temperatuur van meer dan 10 graden zorgden voor uitstekende omstandigheden.

2022 Grid 1
Eindelijk veel publiek op de grid. Iedereen vond het prachtig.

De Falken Porsche 911 GT3 R van de Fransman Patrick Pilet had een raketstart en ging direct bij de Konrad Lamborghini in de aanval. Max Hesse in de Junior BMW M4 GT3 verknalde de start volledig en viel snel naar de staart van de top 10 terug. Na vier ronden beschikte de Falken Porsche al over een voorsprong van 8.179 secs. op de Audi R8 LMS van Ricardo Feller. Voor de mannen die aanvankelijk het tempo bepaalden behoorde hun "moment of glory" snel tot het verleden. De Falken Porsche 911 GT3 R was in de zevende ronde bij een aanrijding met een Porsche Cayman betrokken en de Oostenrijker Martin Ragginger moest opgeven. Maar ook de tweede Falken Porsche werd door pech achtervolgd. Marco Seefried die kort voor het Ragginger incident van Patrick Pilet had overgenomen raakte eveneens bij een crash betrokken. Geen beste dag voor het team van Falken Motorsport dus.

2022 Starting grid
Zo druk was het.....

Polesitter Axcil Jefferies moest met een kapotte band in de achtste ronde naar binnen en viel naar de 17e plek terug. Axicil Jefferies: "Om onbekende redenen verloor de auto vermogen en ik moest de gehele stint vechten om de auto op de baan te houden. Er waren een paar hete momenten en plotseling had ik een lekke band. Gewoon frustrerend. Uiteindelijk werd de Konrad Lamborghini met de combinatie Jefferies/Di Martino nog als tiende geklasseerd. Gedurende lange tijd was er een prachtig duel tussen de Scherer Team Phoenix Audi R8 LMS van de combinatie Vincent Kolb/Franks Stipper, de Junior BMW M4 GT4 van Harper/Hesse/Verhagen, de Landgraf Mercedes AMG GT3 van de combinatie Luca Sandro Trefz en de Montaplast by Land Motorsport Audi R8 LMS van Mies/Ogawa. Het leek wel formulewagen racen. Soms vierbreed door de Karussell.

2022 Duels
Prachtige gevechten in de Karussell.

90 Minuten voor het einde van de wedstrijd lag de Schubert BMW M4 GT3 van Niklas Krütten aan de leiding. De Youngster was echter niet tegen de druk van de GT3 veteranen Vanthoor en Mies opgewassen en moest zijn plek prijsgeven. Daarna zorgden beiden voor veel spektakel waarbij de koppositie meermaals wisselde.


2022 Marciello
Stolz/Marciello/Metzger eindigden als vierde. Tevens de beste Mercedes combinatie.

Laurens Vanthoor: "Dit was alles erg ontspannen en alles binnen het raam van wat is toegestaan. Toen ik terug in de pits kwam kreeg ik lachsmileys van Mies op mijn telefoon. Wij hadden al verwacht dat wij er vooraan bij zouden zitten. Voor ons gaat het de komende weken in de juiste richting. Christopher Mies: "Het zag er spektaculair uit alsof het het einde was. Ik ken Laurens goed genoeg en ik weet dat hij mij ruimte geeft, dan kun je je wel een keer een spectaculaire actie permitteren. Had deze wedstrijd graag gewonnen maar het was ook niet de allerlaatste VLN-wedstrijd.

2022 Schade
De gecrashte Falken Porsche en de Cayman worden afgevoerd.

DNLS Simracer Laurin Heinrich maakte een succesvolle overstap naar de NLS. De kersverse Porsche Junior-rijder pakte samen met Ayhancan Güven met de Porsche Cayman GT4 CS de overwinning in de AT-klasse. Laurin Heinrich: "Door mijn voorbereidingen in de simulator was ik goed voorbereid. Maar in het echte racen zijn de hoogteverschillen toch anders. Een totaal ander gevoel. Ik moest wel mijn weg vinden voordat ik mijn limiet kon bereiken maar ik ben wel op de goede weg.

2022 Coronel
Klassezege voor Tom Coronel.

In de BMW M240i Racing Cup ging de overwinning naar de combinatie Yvan Muller/Yann Erlacher voor het team van Alzner Automotive. Kkrämer Racing pakte in de nieuwe Porsche Endurance Trophy Nürburgring Cup2 de zege met de combinatie Karsten Krämr/Moritz Kranz/Christopher Brück. De Black Falcon Team Identica Porsche 911 GT3 Cup van Paul Harkema/Tobias Müller eindigde als tweede in de klasse.

2022_Harkema.jpg
Tweede plek voor Paul Harkema in d Porsche Endurance Cup 2 klasse.

In de Porsche Endurance Trophy Nürburgring Cup3 pakte de combinatie Mauro Calamia/Ivan Jacoma/Kai Riemer met een Porsche Cayman GT4 van Schmickler Performance de overwinning. In de CupX klasse ging de zege naar de Teichmann Racing KTM X-Bow GTX van de combinatie Georg Griesemann/ You tuber Felix von der Laden/ Yves Volte en Maik Ronnefahrt.In de SP3T klasse pakte de Max Kruse VW Golf GTI van de combinatie Tom Coronel/Asami Emir (TR)/ Andrew Engelmann (USA) de overwinning.


2022 Schubert
Sims/Krohn/Krütten eindigden voor Schubert BMW als vijfde Beste BMW combinatie aan de finish.

Uitslag 67e ADAC Westfalenfahrt
1. Michael Christensen/Laurens Vanthoor/Frédéric Makowiecki – Manthey Racing – Porsche 911 GT3 R 4.04.28.582
2. Christopher Mies/Jusuf Owega – Montaplast by Land-Motorsport – Audi R8 LMS GT3 + 1.231 secs/
3. Dennis Olsen/Josh Burdon – KCMG – Porsche 911 GT3 R + 35.820 secs.
4. Luca Stolz/Raffaele Marciello/Manuel Metzger – Mercedes-AMG Team Bilstein – Mercedes-AMG GT3 + 40.974 secs.
5. Alexander Sims/Jesse Krohn/Niklas Krütten – Schubert Motorsport – BMW M4 GT3 + 45.072 secs
6. Christopher Haase/Nico Müller – Audi Sport Team Car Collection – Audi R8 LMS GT3 +58.718 secs.
7. Kuba Giermaziak/Kim-Luis Schramm/Ricardo Feller – Scherer Sport by Phoenix – Audi R8 LMS GT3 + 1.15. 241 secs.
8. Vincent Kolb/Frank Stippler – Scherer Sport by Phoenix – Audi R8 LMS GT3 + 1.34.938 min.
9. Daniel Harper/Max Hesse/Neil Verhaagen BMW Junior Team M4 GT4 + 2.40.266
10. Axcil Jefferies/Michele Di Martino Konrad Motorsport Lamborghini Huracan GT3 + 2.51.840 secs.

2022 Felicitatis
Veel felicitatis na afloop. Burdon feliciteert Laurens Vanthoor terwijl Owega aan komt lopen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet