24H Series

24H Series: Phoenix-Audi op de beste startplaats in Mugello

220326 12h Mugello Phoenix
Phoenix Racing-Audi R8, pole-sitter voor de Hankook 12H Mugello

De Phoenix-Audi van Michael Doppelmayr, Pierre Kaffer, Elia Erhart en Swen Herberger start vanaf de pole-position voor het eerste deel van de Hankook 12H Mugello, de eerste Europese race van de 24H Series 2022. In de drie kwalificatieheats kwam het team tot een gemiddelde rondetijd van 1:48,362 seconden. Daarnaast op de eerste startrij staat de ST Racing-BMW M4, logistiek gerund door Bas Koeten Racing, het beste kwalificatieresultaat tot nu toe voor het Canadese team. In de toerwagendivisie behaalde het Thaise team BBR, dat ook ondersteuning krijgt van Bas Koeten Racing, met de Cupra TCR van Chariya Nuya / Kantadhee Kusiri / Kantasak Kusiri / Tanart Sathienthirakul de beste startplaats. Best gekwalificeerde team met Nederlandse rijders is BoDa by Bas Koeten Racing, waar coureurs Bob Herber en Marcel van Berlo de Bentley Continental GT3 als achtste algemeen wisten te kwalificeren. In de GT3-Am-klasse bezetten ze daarmee de derde plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Creventic/Petr Fryba

Op de 13e plaats algemeen en vanaf de pole-position in de 992-klasse start de HRT-Porsche, waarin ondermeer viervoudig wereldkampioen rallycross Johan Kristoffersson in actie komt. Tweede op de grid in 992 is de Red Camel-Jordans.nl-Porsche van Ivo, Rik en Luc Breukers. Het NKPP-team, nu slechts bestaande uit Gijs Bessem en Harry Hilders, dat in Dubai voor het tweede jaar op rij de 991-klasse won, sloot nu de handen ineen met het Duitse HRT Performance en behaalde de derde startplaats in de 992-Am-klasse. Ook in de top 20 algemeen, en wel op de 19e startplaats, staan Ted van Vliet en Ruud Olij met de BMW M6 GT3 van JR Motorsport. De toerwagendivisie bestaat slechts uit tien auto's, verdeeld over vier klassen.

Het eerste deel van de race start om 13.00 uur en duurt tot 18.30 uur. Na de bij Creventic gebruikelijke neutralisatie gedurende de avond en nacht wordt er morgen vanaf 9.00 uur verder gereden, de finish is om 15.30 uur. De race is live te volgen via het YouTube-kanaal van de 24H Series.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet