Sportscars

Sportscars: Racing Team Nederland definitief niet naar Le Mans

220325 RTN
Wel in Daytona en Sebring, maar dit jaar dus niet in Le Mans: de geel-zwarte Oreca van Racing Team Nederland

Meldden we twee weken geleden nog dat Racing Team Nederland op de derde plaats van de reservelijst voor deelname aan de 24 Uur van Le Mans stond, inmiddels heeft het team besloten om de aanvraag voor een startplaats terug te trekken. De kans om vanaf de derde plaats op de reservelijst alsnog deelnemer te worden is realistisch gezien niet erg groot en mede in verband met de gecompliceerde logistiek heeft het team besloten zich nu volledig te richten op de IMSA Michelin Endurance Cup in de Verenigde Staten, waarin Racing Team Nederland en coureurs Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Dylan Murry nu op de tweede plaats in team- en rijderskampioenschap in de LMP2-klasse staan, met slechts één punt achterstand op de leiders.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Het besluit van Racing Team Nederland om de inschrijving terug te trekken betekent dat er voor het eerst sinds het debuut van het team in 2017 geen Nederlandse renstal aan de start zal staan in Le Mans. "We begrijpen en respecteren de afwegingen van de ACO, maar vinden het bijzonder jammer voor de Nederlandse fans", zegt Frits van Eerd. "De kans op een startplaats in Le Mans is altijd klein als je niet meedoet aan het FIA World Endurance Championship of de European Le Mans Series die eveneens door de ACO worden georganiseerd.
"Door het dit jaar grote aantal inschrijvingen, zouden wij daarom de komende maanden moeten wachten op een startplaats in Le Mans. We hebben besloten dat niet te doen. We zouden dan nu - zonder garantie op een startplaats in Le Mans - ons complete team uit Amerika naar Frankrijk moeten verplaatsen en vervolgens na Le Mans heel snel terug moeten transporteren naar Amerika, waar we amper twee weken later een IMSA-race in Watkins Glen moeten rijden."

Die race op Watkins Glen, een zes-uurswedstrijd onder de naam Sahlen's Six Hours of the Glen, staat voor 26 juni op het programma. In de 24 Uur van Daytona, eind januari, en de 12 Uur van Sebring, afgelopen weekeinde, eindigde Racing Team Nederland telkens als tweede in de LMP2-klasse. Na de race op Watkins Glen wordt de IMSA Michelin Endurance Cup op 1 oktober afgesloten met de tien-uursrace Motul Petit Le Mans op Road Atlanta.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet